JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi hjelper arbeidsledige medlemmer

For første gang holder Industri Energi kurs i jobbsøking for arbeidsledige medlemmer. Tilbudet er svært godt mottatt, og de to første kursene ble fulltegnet på rekordtid.
NYE MULIGHETER: Etter å ha vært på jobbsøkerkurs med Industri Energi, har en ny verden åpnet seg for Mohim Uddin. MBA-en han har tatt ved siden av jobb er absolutt ikke låst til oljebransjen.

NYE MULIGHETER: Etter å ha vært på jobbsøkerkurs med Industri Energi, har en ny verden åpnet seg for Mohim Uddin. MBA-en han har tatt ved siden av jobb er absolutt ikke låst til oljebransjen.

LO-Media

Etter fem år som borevæskeingeniør offshore, mistet Mohim Uddin jobben i Baker Hughes i september 2015. Med seg fikk han en sluttpakke på tre måneder. Uddin var fast bestemt på å komme seg raskt ut i jobb igjen. Det har imidlertid vist seg å være mer utfordrende enn han hadde trodd.

– Jeg starter hver eneste dag med å lese avisene og leter etter stillingsutlysninger, og har sendt mange søknader. Stort sett hører jeg ingenting. De gangene jeg har fått tilbakemelding, har det vært avslag, sier Uddin.

Han prøver å holde motet oppe, og er åpen for det meste. Også å flytte fra hjembyen Sandnes, hvis muligheten skulle by seg. Da Industri Energi annonserte et tre dager langt jobbsøkerkurs i Stavanger i begynnelsen av februar, hoppet han på.

Dette får du av LO hvis du blir arbeidsledig

Tenk nytt

– Mohim er utdannet petroleumsingeniør, har god erfaring og har i tillegg tatt en MBA. Og så har han Prince 2-sertifiserisering. For et kvarter siden ville et hvilket som helst oljerelatert selskap kastet seg over ham hvis han hadde stukket hodet inn i resepsjonen. Men slik er det nok ikke akkurat nå, sier Petter Hoff, kursholder og jobbcoach i Tredjepart AS – et selskap som har spesialisert seg på omstilling og nedbemanning.

Hoff roser Industri Energi for å ta ansvar for medlemmer som har mistet jobben, og at de for egne midler arrangerer gratis jobbsøkerkurs – med reise, kost og losji inkludert. De 20 plassene i februar ble revet bort. Neste kurs – som arrangeres i april – er også fulltegnet.

I løpet av kurset lærer deltakerne om alt fra CV-skriving til nettverksarbeid. Hans viktigste budskap er at arbeidssøkere må bli kompetansebevisste. Man må synliggjøre den kompetansen man har, og som har bruksverdi i arbeidsmarkedet. Mange av de som kommer fra oljenæringen må sannsynligvis skifte bransje. Da gjelder det å satse på de ferdighetene som har overføringsverdi.

Og det er et marked ute der.

– Mange som har tapt kampen om ingeniørene da oljeindustrien gikk godt, står nå og tar imot med åpne armer. Det gjelder også offentlige aktører. Søk i kommunene, fylkeskommunene, Jernbaneverket.

Jon forsikrer seg mot arbeidsløshet

Stor overgang

Uddin legger ikke skjul på at overgangen fra et strukturert liv med god inntekt og sosialt nettverk til å være arbeidsledig er stor.

– Jeg hadde drømmen. Nå er alt litt mer tåkete, sier han.

Fram til jobbsøkerkurset, søkte han kun på oljerelaterte jobber. Nå begynner han imidlertid å få tro på at han kan satse både videre og bredere. Han trenger ikke jobbe offshore – eller som ingeniør i det hele tatt. Mastergraden han har tatt ved siden av jobb åpner dører som prosjektleder eller lederstillinger i en hvilken som helst bransje.

Han vurderer også undervisningsstillinger.

– Jeg har funnet egenskaper jeg ikke visste at jeg hadde, sier Uddin fornøyd.

Hotellstreiken preget 1. mai

Kan komme flere kurs

Kurskoordinator Leif Gunnar Rottem i Industri Energi forteller at dette jobbsøkerkurset er det første i sitt slag for forbundet. De fleste deltakerne kommer fra Vestlandet og har jobbet i oljerelaterte stillinger innen bransjer som forpleining, boring og i ingeniørbedrifter. Men kurset er åpent for alle. Industri Energi favner mange ulike næringer.

Målet er å gjøre arbeidsledige medlemmer bedre rustet til å finne nye jobber.

– Industri Energi har tilbudt medlemmer gratis kurs i alle år, også arbeidsledige. De er fullgode medlemmer de, som alle andre. Det får vi også gode tilbakemeldinger på, sier Rottem.

Foreløpig er det kun planlagt to jobbsøkerkurs. Han utelukker imidlertid ikke at det kan komme flere i fremtiden.

– Følg med

Petter Hoff råder fagforeningene til å være på ballen og følge utviklingen nøye. Særlig i oljenæringen har inntektsfallet ført til et enormt kostnadsfokus og motvilje motl å påta seg faste kostnader. Løsningen blir mer midlertidige stillinger og større press.

– Det går utover rettighetene til vanlige arbeidstakere, sier Hoff.

Annonse
Annonse