JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannen bak Telemarks-modellen:

Juristene truet ham med ESA. Men fylkesordfører Sven Tore hørte aldri noe fra Brussel

Telemarks-modellen er et bevis på at handlingsrommet innen EØS-avtalen kan brukes, mener fylkesordføreren.
Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (t.v.) og Line Eldring i Fellesforbundet om handlingsrommet i EØS-avtalen

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (t.v.) og Line Eldring i Fellesforbundet om handlingsrommet i EØS-avtalen

Bjørn A. Grimstad

helge@lomedia.no

Telemarks-modellen er på mange måter en oppfølging av Skiens-modellen, og er også blitt etterfulgt av modeller over hele landet. Felles for alle er at man stiller sterke seriøsitetskrav og krav til bruk av lærlinger ved oppdrag for det offentlige.

Felles for alle er også at de har overlevd ESA og EØS-avtalens regler.

p

Ble advart

Under en debatt under Arendalsuka, arrangert av LO, Industri Energi, Fagforbundet og Agenda, var handlingsrommet i EØS-avtalen tema.

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid (Ap), fortalte at han ble advart av jurister mot i det hele tatt å tenke tanken om å planlegge for en slik modell i sin tid.

– Fylkestinget kom med noen politiske bestillinger til administrasjonen. I sitt arbeid med sakspapirene ble det problematisert at et slikt innkjøpsreglement ville bli stoppet av EØS-avtalen. Jeg svarte da at hvis ikke dette er mulig å gjennomføre, skal jeg gjerne ta meg en tur i retten. Da fikk ESA stoppe meg. Men jeg hørte ikke noe, sier Sven Tore Løkslid til FriFagbevegelse.

I etterkant har han fått mye ros og mange takk fra det lokale næringslivet. Nå har de oppbemannet og tatt inn lærlinger. Det siste er noe det stilles krav om i Telemarks-modellen.

Løkslid kan heller ikke tro at det er noe galt med å legge fram slike krav.

– Jeg var jo litt spent om det skulle bli noen reaksjoner. Men jeg er ikke overrasket over at det ikke kom. Det legges jo et likt premiss for alle. Ingen blir forfordelt. Om du er spansk eller fra Telemark, har du de samme premissene å forholde deg til. Får du 14 anbud, kan du luke ut de som ikke tilfredsstiller kravene, sier han.

Må bruke penger

Om ESA egentlig er klar over at det er åpnet for mange ulike seriøsitetskrav i arbeidslivet i Norge, vites ikke. Løkslid tror nok at de har fått det med seg.

– Men det viser at det ikke er noen begrensninger for å stille krav når man som fylkeskommune eller kommune skal gjøre store innkjøp, mener han.

– EØS-avtalen er ingen utfordring i så måte. Vi må sette strenge vilkår. Men det må også settes av penger. Man må bruke penger når man vil sørge for et seriøst arbeidsliv, mener Løkslid.

– Det er et stort poeng. Disse modellene kan uten problemer bli vedtatt, men må følges opp av penger. For små kommuner kan det være en utfordring. Du gjør en investering, og det koster. En måte å løse det på, er at fylkeskommunen tar en rolle for å hjelpe mindre kommuner med å følge det opp. Du trenger mer og mer spisskompetanse på dette området. Også bandittene utnytter handlingsrommet. Kommunene må skoleres til å følge opp dette, og den kompetansen kan vi skaffe oss i fylkeskommunen, mener Sven Tore Løkslid.

Fra nyttår blir Vestfold og Telemark slått sammen til et fylke. Som mange andre steder i landet blir Senterpartiet nøkkelen i forhold til om han kan fortsette som fylkesordfører i det nye fylket.

Stort handlingsrom

Lederen av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet, Line Eldring, mener også at handlingsrommet er stort innenfor EØS-avtalen.

– Brussel har ikke mye de skal ha sagt i arbeidslivspolitikken. Norske kommuner må og kan selv bestemme hvordan de skal organisere seg, mener hun.

Siden 2004 har det norske arbeidslivet forandret seg enormt. Fra å ha 8000 arbeidsinnvandrere, er det nå over 200.000.

– Det har medført store problemer med sosial dumping, men det har skjedd lite direkte fortrengning av norske arbeidstakere. Det er underskudd av arbeidskraft i byggebransjen, sier Line Eldring til FriFagbevegelse.

– Det største problemet ligger ikke i Brussel. Det ligger midt på Karl Johan i Oslo. På Stortinget, mener Eldring.

Under debattmøtet slo Anniken Huitfeldt (Ap) fast at det ikke er noen strid om EØS-avtalen i Arbeiderpartiet.

– Ingen er uenige om EØS-avtalen i Arbeiderpartiet. Det kom ikke et eneste forslag om dette til landsmøtet sist. Men det er mye diskusjon om det i fagbevegelsen, sier Anniken Huitfeldt.

– Problemet er at regjeringen skylder på EU når de har tatt politiske beslutninger. EØS-motstanderne bidrar til å gjøre det lettere for høyresiden, ved å henvise til EØS-avtalen når det egentlig er Høyre-kommuner og Høyre-regjeringen som gjennomfører en ønsket politikk som vi er motstandere av, mener Huitfeldt.

p

– Kampen mot sosial dumping kan drives like godt innenfor EØS-medlemskapet som utenfor. Det blir et stort press på arbeidslivet når du har over 200.000 arbeidsinnvandrere. Men det kan fint innføres virkemidler slik at man unngår smutthull. For eksempel, er det å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett et av midlene som kan tas i bruk, mener Huitfeldt.

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener vi må bli flinkere til å bruke det handlingsrommet vi har – og mener regjeringen gjør det hele tiden.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse