JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Illustrasjonsbilde: Audun Braastad / NTB scanpix

Ferieavvikling under koronakrisa:

Kan arbeidsgiver nekte meg å ta ut ferie? Dette er rettighetene dine

Ferieavviklingen i år blir nok annerledes for mange. Ferieloven åpner for at arbeidsgiver kan skyve på ferien din.08.05.2020
07:00
07.05.2020 21:05

ida.bing@lomedia.no

Koronasituasjonen har ført til at både arbeidstakere og arbeidsgivere må se over ferieplanene på nytt.

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO har tatt til orde for at ferieloven bør endres, og gjøres mer fleksibel på grunn av den spesielle situasjonen i samfunnet. De har ytret både et ønske om kortere varslingstid for ferieavvikling, i tillegg til muligheter for å skyve på når og hvor hovedferien skal legges i sommer.

Arbeids- og sosialdepartementet har inntil videre konkludert med at dagens ferielov er fleksibel nok, og åpner opp for at arbeidsgiver kan påvirke tidspunktet for når ferien avvikles.

Mange lurer derfor på hvilke rettigheter de har i en jobbhverdag som stadig forandres. Så, hva blir rettighetene dine fram mot feriedagen denne våren, og sommerferien som venter?

FriFagbevegelse har laget en oversikt med fem sentrale spørsmål.

1. Kan jeg endre planlagt ferie nå, på grunn av koronasituasjonen?

Du har ikke krav på å få flyttet en fastsatt ferie. Det skriver LO-advokatene i LOs juridiske avdeling, som har jobbet med spørsmål og svar rundt koronasituasjonen og arbeidstakeres rettigheter.

Avtalt ferie er i utgangspunktet forpliktende både for arbeidsgiver og for deg. De skriver likevel at arbeidsgiveren bør strekke seg langt for at den ansatte kan få endret sine ferieplaner. Særlig nå, i den spesielle situasjonen vi er i, med kansellerte fly, avbookinger og reiserestriksjoner.

Det betyr med andre ord at det er opp til arbeidsgiver å akseptere ditt ønske om å få endret på planene. Så det går an å gjøre en avtale, men du har ikke krav på det.

Arbeidstilsynet har også fått inn mange spørsmål om planlagt ferie under koronakrisa. De skriver at man ikke har rett til å flytte på ferien dersom man ikke kan reise som planlagt på grunn av kansellerte fly eller lignende.

2. Kan arbeidsgiver avlyse feriedager jeg har planlagt?

Arbeidsgiver kan endre avtalt ferie hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser, ifølge ferieloven. Hvis din ferieavvikling vil skape vesentlige driftsproblemer på grunn av uforutsette hendelser, og arbeidsgiveren din ikke klarer å finne en stedsfortreder, ja, da kan arbeidsgiver endre på allerede avtalte ferieplaner, selv om dette er noe du ikke ønsker.

Koronasituasjonen er en slik uforutsett hendelse, men kun hvis det innebærer at det er vesentlig for videre drift at arbeidstakeren står i arbeid.

For eksempel hvis det er mange ansatte som er syke på grunn av koronasmitte, kan det føre til at det er nødvendig for driften at du er på jobb i perioden.

LO-advokatene understreker at arbeidsgiveren i så fall må drøfte dette med arbeidstakeren, og at du har rett til å ha med tillitsvalgt på dette. Terskelen for at arbeidsgiver trekker tilbake en avtalt ferie, er imidlertid høy.

Korona-krisa: Dette er rettighetene dine dersom du blir permittert

Vilkåret om at den planlagte ferien vil skape vesentlige driftsproblemer og at det ikke er mulig å skaffe vikar, må som nevnt være til stede.

Hvis arbeidsgiver likevel endrer tidspunktet for ferie, vil du ha rett til erstatning hvis utsettelsen fører til merkostnader for deg.

3. Så arbeidsgiver kan bestemme når jeg skal ta ut ferie?

Arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferie med de ansatte eller deres tillitsvalgte i god tid før selve ferien. Det vil si at du har rett til å komme med ønsker for tidspunkt, og at arbeidsgiver skal ta hensyn til dem så langt det er praktisk mulig.

Arbeidstakere har rett til å få svar om fastsetting av ferie tidligst mulig, og senest 2 måneder før ferien starter, ifølge ferieloven.

Det er på en annen side ikke muligheter for å endre planer langt frem i tid: Delen av ferieloven som omhandler uforutsette hendelser kan ikke brukes som grunn til å endre på fremtidige ferieplaner.

Får jeg ny ferie hvis jeg blir syk? Her får du svar

Det vil si at arbeidsgiver ikke kan pålegge deg å ta ut ferie nå, i stedet for senere, poengterer LO-advokatene. De understreker at å kreve at all ferie tas ut umiddelbart, i håp om å for eksempel unngå permitteringer, ikke er tillatt.

4. Hva med sommerferien, kan arbeisgiver nekte meg ferie i sommer?

Hovedregelen er at alle arbeidstakere har rett til å avvikle tre sammenhengende uker ferie i perioden mellom 1. juni til 30. september. Disse ukene kalles hovedferieperioden.

Men bestemmelsen kan fravikes hvis det allerede er avtalt spesielt i en tariffavtale eller annen avtale.

Tariffavtalene kan ha ulike reguleringer, som for eksempel en tariffavtale med ekstra feriedager. LO-advokatene oppfordrer til å sjekke den enkelte tariffavtalen nøye.

Ekstra ferie kan også være regulert ulikt i forskjellige arbeidskontrakter. Her kan det også stå noe om hvordan arbeidsgiver pålegger å legge den ekstra ferien til. Se derfor på din egen avtale om det står noe om ekstra ferie, eller om fravik fra hovedregelen.

Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert

5. Gjelder ferieloven når jeg er permittert?

Ja, ferieloven gjelder også for arbeidstakere som er permittert. det vil si at du kan bli pålagt å avvikle planlagt ferie selv om du er permittert. Det vil da ikke telle som permitteringstid, ifølge Arbeidstilsynet. Du tjener heller ikke opp feriepenger i perioden du er permittert. Det medfører en lavere utbetaling av feriepenger til neste år.

Hvis du avvikler ferie når du er permittert, får du ikke dagpenger. Du er også pliktig til å informere Nav om når du har feriedager. Men du har imdilertid krav på feriepenger i perioden. Dette er penger du tjente opp i fjor, og de skal betales ut uten skattetrekk.

Hovedregelen etter ferieloven sier at du har krav på å få utbetalt feriepenger i stedet for lønn når du har ferie.

Det vil si at du har krav på å få utbetalt det som blir forholdsmessig andel av feriepengene, ifølge LO-advokatene. For eksempel: Tar du to uker ferie mens du er permittert, har du krav på å få utbetalt 40 prosent av feriepengene dersom du har rett til fem ukers ferie totalt. Alle har rett på fire uker ferie hvert år etter ferien, og fem uker ferie dersom du har tariffavtale.

08.05.2020
07:00
07.05.2020 21:05Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir


Flere saker