SAMLING PÅ GOL: Kartellkonferansen til LO Stat arrangeres 19. til 21. november. I år er styring av offentlig sektor og den norske modellen to hovedtemaer.
Ole Palmstrøm
Kartellkonferansen: LO Stat går fra snakk om ostehøvelkutt til debatten om alternativene
LO Stats årlige konferanse på Gol skal i år søke å finne nye alternativer til styringsformer framfor ostehøvelkutt og markedsretting i offentlig sektor.
anders@lomedia.no
Kartellkonferansen arrangeres på Gol 19. til 21. november, og programmet preges av to hovedtemaer: Ostehøvelkutt og styringsformer i staten, samt den norske modellen.
En rekke innledere skal belyse disse temaene fra flere vinkler, og håpet til arrangøren, LO Stat, er å få i gang diskusjoner som kan munne ut i bedre politikk.
– Både styringsformer i staten og hvordan den norske modellen, eller «Supermodellen» som vi kaller den brukes, har enorm påvirkning for hvordan virksomhetene og våre medlemmer løser samfunnsoppdraget, sier LO Stat-leder Egil Andre Aas.
Et steg videre fra ostehøvelkutt
Regjeringens årlige kutt i statlige budsjetter, kalt avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), har blitt kritisert av ansatte og tillitsvalgte i mange år, også på Kartellkonferansen. Nå ønsker Aas og LO Stat å komme videre.
– Vi kommer fortsatt til å slåss mot disse kuttene og dokumentere hva de fører til, nå må vi også synliggjøre alternativer til denne meningsløse reformen, sier han.
p
– Dette handler ikke bare om ABE, men også hvordan hele offentlig sektor styres. Vi må komme med alternativene som gir en bedre omstilling og styring. Vi forlanger og mener det er klokt at vi får ei hand på rattet her, sier Aas.
Saken fortsetter under bildet.
På konferansen kommer blant annet tidligere statsråd Victor Normann og tidligere statssekretær og toppbyråkrat Christine Meyer. De har nylig skrevet en bok om styring i offentlig sektor, og Høyre-profilene tar et oppgjør med ukritisk markedsstenkning i offentlig sektor.
I tillegg legger Fafo fram sine funn i studiet de har gjort av effektene av ABE-reformen. Det blir også vitnesbyrd fra tillitsvalgte i ulike statlige virksomheter. Det blir også debatt mellom tillitsvalgte, statlige toppledere og forskere om hva som kan bli en ny styringsmodell. Til slutt slipper politikerne til i en debatt.
– Tror du regjeringen kommer til å lytte til alternativene som kan komme opp?
– Om dagens regjering vil lytte, er det veldig bra. Selv om jeg ikke har stor tro på det. Men vi er opptatt av helheten, samfunnsoppdraget og tjenestene vi skal levere. De må være på det nivået samfunnet krever, sier Aas.
Supermodell på vaklende ben
Det andre store temaet på Kartellkonferansen blir tilstanden til den norske modellen. LO Stat er bekymra for at grunnlaget for denne vakler, nemlig tre likeverdige parter: staten, arbeidsgivere og arbeidstakere. At organisasjonsgraden blant arbeidstakerne synker, er noe alle må ta på alvor, mener Aas.
– Om ett av benene modellen baserer seg på ikke er like sterkt som de andre, får vi ikke den effekten av modellen som trengs, og som har gjort Norge til det landet vi er i dag. Regjeringa burde vært bekymra for organisasjonsgraden og lagt til rette for å få den opp, sier Aas.
Han ser også behov for å styrke forståelsen for hva den norske modellen er blant partene og i samfunnet for øvrig.
p
– Vi bør ha en diskusjon og en gjennomgang av hva trepartssamarbeidet og den norske modellen er. Og vi må sørge for at modellen er forankret. Få den inn i læreplaner tidlig i skoleløpet. Slik at alle forstår verdien av helheten og ikke plutselig lar være å forholde seg til deler av den. Om vi ikke bruker modellen i omstillingene vi står overfor, er sjansen for å mislykkes stor, sier Aas.
Ser fram mot neste valg
Også i år blir det faglig-politisk debatt mellom LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre, men før dét skal Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) og valgforsker Johannse Bergh oppsummere valget vi nettopp har vært gjennom og se på hva det kan bety for valget om to år.
– Lokalvalget er over. Vi må selvfølgelig trekke erfaringer ut av det som skjedde i september, men viktigere er det å rette blikket framover mot 2021. Den lange valgkampen starter nå, og vi må komme i gang, påpeker Aas.
Det siste temaet på konferansen blir klima og hvordan Norge skal finne veien gjennom det grønne skiftet uten å sende titusenvis av ansatte i oljenæringa ut i arbeidsledighet. Her møter Fellesforbundets leder Jørn Eggum til debatt med blant andre Ebba Boye (leder i Rethinking Economics) og Gaute Eiterjord (Natur og ungdom).
– Vi må ta klimadiskusjonen og finne en løsning på hvordan vi skal få til det grønne skiftet sammen, og ikke minst hvor viktig statens rolle blir i det som skal skje. Og det gjør vi best uten en polarisert debatt, sier Aas.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB