JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Familien Lødding kastes ut etter 15 år i samme kommunale leilighet, fordi leiligheten er for stor for familien. – En katatsrofe for oss, sier Kenneth og Vibeke Lødding

Familien Lødding kastes ut etter 15 år i samme kommunale leilighet, fordi leiligheten er for stor for familien. – En katatsrofe for oss, sier Kenneth og Vibeke Lødding

Mina Ræge, Dagsavisen

Kommunal leilighet:

Kenneth og familien har bodd i kommunal leilighet siden 2005. Neste år blir de kastet ut

Februar neste år må Kenneth Lødding og familien ut av leiligheten de da har bodd i gjennom 16 år. Årsaken er at leiligheten er for stor i forhold til antall personer i husstanden.


27.07.2020
09:25
27.07.2020 11:07

I mars i 2018 fortalte Dagsavisen om familien som betalte 20.000 i måneden for leiligheten de leier. De ønsket å kjøpe leiligheten, men fikk nei av kommunen.

– Hvorfor får ikke vi lov til å kjøpe den leiligheten vi har bodd i 15 år? Vi er begge uføretrygdede, og har en fast inntekt gjennom Nav. Vi kan få startlån gjennom bydelen, men kommunen vil ikke selge. De oppgir som grunn at denne leiligheten er den eneste kommunale i sameiet, og at de trenger store leiligheter, sa Kenneth Lødding og kona Vibeke oppgitt til Dagsavisen da.

• Lest denne? Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Varsel om oppsigelse

Nå har de fått varsel om at leieforholdet avsluttes uten videre varsel 28 2.2021, og nå frykter de for fremtiden til seg og sønnene som bor hjemme.

Ifølge dokumentasjon vedrørende leieforholdet Dagsavisen har fått, skrev de en leieavtale for en fireroms leilighet på 126 kvadratmeter i 2005.

Da var husleien 7.350 kroner i måneden.

Stridens kjerne

Dagsavisen skrev om familien på Vestli første gang for to år siden, og de har siden fått fornyet kontrakten. Sist i ett år fram til slutten av februar neste år.

Og da den siste kontrakten kom fra Boligbygg i begynnelsen mars i år, var fireromsleiligheten blitt en femroms på 122 kvadratmeter.

Og det er her stridens kjerne ligger.

– Nav Bydel Stovner mener at vi ikke trenger en femroms leilighet, sier Kennth Lødding oppgitt til Dagsavisen.

• Les også: Eldre straffedømte mister pensjonen: Olav (75) har gjeld som bare vokser mens han sitter inne

Klagde

Kenneth Lødding klaget på lengden på kontrakten i slutten av mars, og fikk svar fra Nav Sosialtjeneste i Bydel Stovner 19. juni.

Der skriver NAV Stovner:

«Bydel Stovner har vurdert at nåværende bolig er for stor for søker nåværende husstand. Bydel Stovner har mange som søker på tildeling av familieleiligheter, og mange husstander på venteliste. Det er tatt med i vurderingen at Bydel Stovner har svært få femroms leiligheter. Bydel Stovner opprettholder sitt vedtak av 05.03.2020. Saken oversendes klagenemnda for endelig avgjørelse».

7. juli fikk Kenneth Lødding brev fra Velferdsetaten, som forbereder saken for Oslo kommunes klagenemd, at på grunn av stor pågang må regne med åtte ukers behandlingstid.

• Debatt: «Kjære Erna. Hvordan skal jeg leve verdig på mine eldre dager?»

Lav takhøyde

– Vi har en kjeller med lav takhøyde, og ingen vinduer, og ingen rømningsveier. Disse kan ikke brukes som beboelsesrom, som Boligbygg mener. Det derfor de kaller det en femroms leilighet. Men de har ikke vært og sett leiligheten, sier Lødding.

– Nav Stovner sier også at husstanden består av tre medlemmer, og at vi derfor ikke trenger en så stor leilighet. Men vi er fire. Vi har en sønn på 15 som er ferdig med niende klasse, og en sønn på 22 som er lærling og også bor hjemme. Han har ikke mulighet til å kunne flytte for seg selv, eller kjøpe noe eget, da han er under utdanning. Datteren på 21 har flyttet hjemmefra, sier Kenneth Lødding.

Han og familien har vært åpne på at de har helsemessige og andre personlige utfordringer, og er uføre.

«Et avslag på videre leie vil oppleves som en katastrofe for hele familien, og medføre en opplevelse av å bli kastet på gata. Det vil i sin tur kunne føre familien ut i uoverstigelige problemer som vil ødelegge fremtiden både for oss og våre barn», skriver Kenneth Lødding i klagesaken til bydelen.

Dette kjellerrommet, med lav takhøyde, uten vinduer og rømningsveier, mener Bydel Stovner er et beboelsesrom.

Dette kjellerrommet, med lav takhøyde, uten vinduer og rømningsveier, mener Bydel Stovner er et beboelsesrom.

Mina Ræge

Til februar

– Vi håper nå at Klagenemda tar klagen til følge, og at vi få fortsette å bo her, sier Kenneth Lødding håpefull.

I motsatt fall må familien ut innen 28.februar neste år.

– Da blir det til en mindre leilighet, og den kan i prinsippet være hvor som helst i byen, sier han.

Det de da vil få, er maksimum en treroms. Noe som betyr at de ikke har plass til de to gutta som i dag bor hjemme.

– Eldstemann har pådratt seg en del gjeld, og han har ingen mulighet til å leie eller kjøpe noe på egenhånd. Nå betaler han en tusenlapp av lærling lønna for å bo hjemme, samt at han betaler ned gjeld, sier Kenneth Lødding.

I våres vedtok bystyret nye regler for tildeling av bolig på sosialt grunnlag. Et av punktene der var at leietaker kunne få kjøpe den leide leiligheten, såkalt leie til eie.

Lødding ønsker en minimum femårs leiekontrakt. Eller kjøpe leiligheten.

– Får vi ikke forlenget leie, ønsker jeg å kjøpe leiligheten på vilkår som gjør at jeg kan betale renter og avdrag innenfor den økonomien vi rår over, sier han.

– Vi har blitt innvilget et startlån på 2,6 millioner kroner over 40 år. Noe vi kan greie. Leilighetene her oppe gå for rundt fire millioner, men da er de pusset opp. Vår ser ut som den gjorde da den var ny på 70-tallet, sier han.

I dag betaler familien 20.000 i måneden for å bo der. Når husleie er betalt sitter de igjen med 12.000 kroner, som skal dekke alle andre utgifter.

– For oss betyr det så mye å kunne bo her, at vi er villige til å betale den husleien, fremfor å få en mindre leilighet med lavere leie et annet sted. Det er her vi hører til, sier han stille.

Ressurs

Styret i sameiet Vestlijordet huseierlag har også engasjert seg i saken.

– Det er merkelig at familien ikke får bli boende, sier styreleder Thore G. Andersen til Dagsavisen.

Huseierlaget har ved formannen sendt et brev til boligkontoret i bydelen, hvor de ber om at vedtaket om kun en korttidskontrakt omgjøres.

– Kenneth Lødding og familien er nyttige for sameiet, og vi synes lite om at familien nå kastes ut etter 15 år. Vi vil ha dem boende her, og de er ressurspersoner for sameiet. Kenneth Lødding er en mann å regne med. Han stiller alltid opp på dugnader, hjelper nye familier i sameiet til rette, og vi i styret bruker ham mye, sier styrelederen.

Han synes også at det er merkelig at Nav Stovner betegner leiligheten deres som en femroms.

– Det er ikke første gang jeg ser at et hobbyrom markedsføres som en kjellerstue. Jeg kjenner godt til leiligheten, og kjelleren er ikke godkjent som beboelsesrom. Det er lav takhøyde, ingen vinduer eller rømningsvei, sier Thore G. Andresen.

Generelt grunnlag

Nav Stovner har fåttt en rekke spørsmål om saken, men sier til Dagsavisen at de ikke kan kommentere enkeltsaker.

Men de svarer på generelt grunnlag.

– Bydelen ansvar for behandling av søknader om kommunale boliger. Ved vurdering av søknader følger man lover og regler knyttet opp mot tildeling, sier fungerende enhetsleder Nav Stovner, Mona Mangion, til Dagsavisen.

– I tilfeller hvor man innvilges startlån, for å gå fra å leie til å eie, er det blant annet for å frigjøre kommunale boliger til andre med behov for bosted som ikke har inntekt til å kunne betjene et startlån. Når det gjelder større boenheter så har store barnefamilier prioritet. Bydelen har et begrenset antall kommunale boliger til disposisjon, sier hun.

Ønsker ikke å selge

Boligbygg sier til Dagsavisen at de i utgangspunktet ikke ønsker å selge denne boligen, da det er behov for denne typen bolig i bydelen.

– Dersom bydelen anmodet om at leietaker får kjøpe denne boligen, ville vi gjøre en ny vurdering av dette, men på tiden gjør ikke bydelen det, skriver kommunikasjonssjef Boligbygg Kristin Øyen i en epost til Dagsavisen.

Videre skriver Øyen at familien har leid tre ganger fem år, og så fått forlenget ett år fordi de kan få startlån og kjøpe en egen bolig.

– Det er for øvrig bydelen som gjør boligvedtak, og eventuelt må svare nærmere når det gjelder kontrakt, og eventuell boplan for familien. Men dersom de ikke kjøper før 28.2.21, kan de søke bydelen om forlengelse, sier kommunikasjonssjefen.

Når det gjelder størrelsen og leien sier Boligbygg:

«Når det gjelder antall kvm/rom blir alle våre boliger vurdert av en uavhengig takstmann jevnlig. Denne boligen ble sist vurdert i 2017. Boligbygg har gjort noen utbedringer utvendig der siste fire-fem år - blant annet ny terrasse. Leien på 1.930,- per kvm/år er under gjengs leie nå. Det er mer gunstig for leietaker at den er registrert som 5-roms og ikke 4-roms, da kvm-prisen da blir lavere.»

Når det gjelder klagesak og oppfølging av familien henviser Boligbygg til bydelen, da de er mottaker av klagesaken.

27.07.2020
09:25
27.07.2020 11:07



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker