Familien Lødding kastes ut etter 15 år i samme kommunale leilighet, fordi leiligheten er for stor for familien. – En katatsrofe for oss, sier Kenneth og Vibeke Lødding
Mina Ræge, Dagsavisen
Kommunal leilighet:
Kenneth og familien har bodd i kommunal leilighet siden 2005. Neste år blir de kastet ut
Februar neste år må Kenneth Lødding og familien ut av leiligheten de da har bodd i gjennom 16 år. Årsaken er at leiligheten er for stor i forhold til antall personer i husstanden.
I mars i 2018 fortalte Dagsavisen om familien som betalte 20.000 i måneden for leiligheten de leier. De ønsket å kjøpe leiligheten, men fikk nei av kommunen.
– Hvorfor får ikke vi lov til å kjøpe den leiligheten vi har bodd i 15 år? Vi er begge uføretrygdede, og har en fast inntekt gjennom Nav. Vi kan få startlån gjennom bydelen, men kommunen vil ikke selge. De oppgir som grunn at denne leiligheten er den eneste kommunale i sameiet, og at de trenger store leiligheter, sa Kenneth Lødding og kona Vibeke oppgitt til Dagsavisen da.
• Lest denne? Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse
Varsel om oppsigelse
Nå har de fått varsel om at leieforholdet avsluttes uten videre varsel 28 2.2021, og nå frykter de for fremtiden til seg og sønnene som bor hjemme.
Ifølge dokumentasjon vedrørende leieforholdet Dagsavisen har fått, skrev de en leieavtale for en fireroms leilighet på 126 kvadratmeter i 2005.
Da var husleien 7.350 kroner i måneden.
Stridens kjerne
Dagsavisen skrev om familien på Vestli første gang for to år siden, og de har siden fått fornyet kontrakten. Sist i ett år fram til slutten av februar neste år.
Og da den siste kontrakten kom fra Boligbygg i begynnelsen mars i år, var fireromsleiligheten blitt en femroms på 122 kvadratmeter.
Og det er her stridens kjerne ligger.
– Nav Bydel Stovner mener at vi ikke trenger en femroms leilighet, sier Kennth Lødding oppgitt til Dagsavisen.
• Les også: Eldre straffedømte mister pensjonen: Olav (75) har gjeld som bare vokser mens han sitter inne
Klagde
Kenneth Lødding klaget på lengden på kontrakten i slutten av mars, og fikk svar fra Nav Sosialtjeneste i Bydel Stovner 19. juni.
Der skriver NAV Stovner:
«Bydel Stovner har vurdert at nåværende bolig er for stor for søker nåværende husstand. Bydel Stovner har mange som søker på tildeling av familieleiligheter, og mange husstander på venteliste. Det er tatt med i vurderingen at Bydel Stovner har svært få femroms leiligheter. Bydel Stovner opprettholder sitt vedtak av 05.03.2020. Saken oversendes klagenemnda for endelig avgjørelse».
7. juli fikk Kenneth Lødding brev fra Velferdsetaten, som forbereder saken for Oslo kommunes klagenemd, at på grunn av stor pågang må regne med åtte ukers behandlingstid.
• Debatt: «Kjære Erna. Hvordan skal jeg leve verdig på mine eldre dager?»
Lav takhøyde
– Vi har en kjeller med lav takhøyde, og ingen vinduer, og ingen rømningsveier. Disse kan ikke brukes som beboelsesrom, som Boligbygg mener. Det derfor de kaller det en femroms leilighet. Men de har ikke vært og sett leiligheten, sier Lødding.
– Nav Stovner sier også at husstanden består av tre medlemmer, og at vi derfor ikke trenger en så stor leilighet. Men vi er fire. Vi har en sønn på 15 som er ferdig med niende klasse, og en sønn på 22 som er lærling og også bor hjemme. Han har ikke mulighet til å kunne flytte for seg selv, eller kjøpe noe eget, da han er under utdanning. Datteren på 21 har flyttet hjemmefra, sier Kenneth Lødding.
Han og familien har vært åpne på at de har helsemessige og andre personlige utfordringer, og er uføre.
«Et avslag på videre leie vil oppleves som en katastrofe for hele familien, og medføre en opplevelse av å bli kastet på gata. Det vil i sin tur kunne føre familien ut i uoverstigelige problemer som vil ødelegge fremtiden både for oss og våre barn», skriver Kenneth Lødding i klagesaken til bydelen.
Dette kjellerrommet, med lav takhøyde, uten vinduer og rømningsveier, mener Bydel Stovner er et beboelsesrom.
Mina Ræge
Til februar
– Vi håper nå at Klagenemda tar klagen til følge, og at vi få fortsette å bo her, sier Kenneth Lødding håpefull.
I motsatt fall må familien ut innen 28.februar neste år.
– Da blir det til en mindre leilighet, og den kan i prinsippet være hvor som helst i byen, sier han.
Det de da vil få, er maksimum en treroms. Noe som betyr at de ikke har plass til de to gutta som i dag bor hjemme.
– Eldstemann har pådratt seg en del gjeld, og han har ingen mulighet til å leie eller kjøpe noe på egenhånd. Nå betaler han en tusenlapp av lærling lønna for å bo hjemme, samt at han betaler ned gjeld, sier Kenneth Lødding.
I våres vedtok bystyret nye regler for tildeling av bolig på sosialt grunnlag. Et av punktene der var at leietaker kunne få kjøpe den leide leiligheten, såkalt leie til eie.
Lødding ønsker en minimum femårs leiekontrakt. Eller kjøpe leiligheten.
– Får vi ikke forlenget leie, ønsker jeg å kjøpe leiligheten på vilkår som gjør at jeg kan betale renter og avdrag innenfor den økonomien vi rår over, sier han.
– Vi har blitt innvilget et startlån på 2,6 millioner kroner over 40 år. Noe vi kan greie. Leilighetene her oppe gå for rundt fire millioner, men da er de pusset opp. Vår ser ut som den gjorde da den var ny på 70-tallet, sier han.
I dag betaler familien 20.000 i måneden for å bo der. Når husleie er betalt sitter de igjen med 12.000 kroner, som skal dekke alle andre utgifter.
– For oss betyr det så mye å kunne bo her, at vi er villige til å betale den husleien, fremfor å få en mindre leilighet med lavere leie et annet sted. Det er her vi hører til, sier han stille.
Ressurs
Styret i sameiet Vestlijordet huseierlag har også engasjert seg i saken.
– Det er merkelig at familien ikke får bli boende, sier styreleder Thore G. Andersen til Dagsavisen.
Huseierlaget har ved formannen sendt et brev til boligkontoret i bydelen, hvor de ber om at vedtaket om kun en korttidskontrakt omgjøres.
– Kenneth Lødding og familien er nyttige for sameiet, og vi synes lite om at familien nå kastes ut etter 15 år. Vi vil ha dem boende her, og de er ressurspersoner for sameiet. Kenneth Lødding er en mann å regne med. Han stiller alltid opp på dugnader, hjelper nye familier i sameiet til rette, og vi i styret bruker ham mye, sier styrelederen.
Han synes også at det er merkelig at Nav Stovner betegner leiligheten deres som en femroms.
– Det er ikke første gang jeg ser at et hobbyrom markedsføres som en kjellerstue. Jeg kjenner godt til leiligheten, og kjelleren er ikke godkjent som beboelsesrom. Det er lav takhøyde, ingen vinduer eller rømningsvei, sier Thore G. Andresen.
Generelt grunnlag
Nav Stovner har fåttt en rekke spørsmål om saken, men sier til Dagsavisen at de ikke kan kommentere enkeltsaker.
Men de svarer på generelt grunnlag.
– Bydelen ansvar for behandling av søknader om kommunale boliger. Ved vurdering av søknader følger man lover og regler knyttet opp mot tildeling, sier fungerende enhetsleder Nav Stovner, Mona Mangion, til Dagsavisen.
– I tilfeller hvor man innvilges startlån, for å gå fra å leie til å eie, er det blant annet for å frigjøre kommunale boliger til andre med behov for bosted som ikke har inntekt til å kunne betjene et startlån. Når det gjelder større boenheter så har store barnefamilier prioritet. Bydelen har et begrenset antall kommunale boliger til disposisjon, sier hun.
Ønsker ikke å selge
Boligbygg sier til Dagsavisen at de i utgangspunktet ikke ønsker å selge denne boligen, da det er behov for denne typen bolig i bydelen.
– Dersom bydelen anmodet om at leietaker får kjøpe denne boligen, ville vi gjøre en ny vurdering av dette, men på tiden gjør ikke bydelen det, skriver kommunikasjonssjef Boligbygg Kristin Øyen i en epost til Dagsavisen.
Videre skriver Øyen at familien har leid tre ganger fem år, og så fått forlenget ett år fordi de kan få startlån og kjøpe en egen bolig.
– Det er for øvrig bydelen som gjør boligvedtak, og eventuelt må svare nærmere når det gjelder kontrakt, og eventuell boplan for familien. Men dersom de ikke kjøper før 28.2.21, kan de søke bydelen om forlengelse, sier kommunikasjonssjefen.
Når det gjelder størrelsen og leien sier Boligbygg:
«Når det gjelder antall kvm/rom blir alle våre boliger vurdert av en uavhengig takstmann jevnlig. Denne boligen ble sist vurdert i 2017. Boligbygg har gjort noen utbedringer utvendig der siste fire-fem år - blant annet ny terrasse. Leien på 1.930,- per kvm/år er under gjengs leie nå. Det er mer gunstig for leietaker at den er registrert som 5-roms og ikke 4-roms, da kvm-prisen da blir lavere.»
Når det gjelder klagesak og oppfølging av familien henviser Boligbygg til bydelen, da de er mottaker av klagesaken.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie