JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Klar beskjed fra Norges Bank»

Sentralbanksjef Øystein Olsen advarer mot at staten skal ese ut.

Sentralbanksjef Øystein Olsen advarer mot at staten skal ese ut.

Nils S. Aasheim / Norges Bank

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Sentralbanksjef Øystein Olsen hever pekefingeren, nok en gang.

kjell.werner@anb.no

Han advarer mot å la staten ese ut. I årene framover vil vi nemlig trenge en større konkurranseutsatt sektor utenom oljevirksomheten. Sjefen i Norges Bank ber også politikerne om å ta høyde for at oljefondet kan synke i verdi. Aksjemarkedene han komme til å «korrigere nedover», som det heter på fagspråket. Derfor må konkurranseutsatt sektor dyrkes fram, rett og slett få rom til å vokse.

- Dersom det offentlige legger beslag på en stadig større andel av de tilgjengelige produksjonsressursene i økonomien, snevres dette rommet inn, sa sentralbanksjefen torsdag i den tradisjonelle årstalen. Olsen mener at staten bør være «særlig varsom med å øke offentlig pengebruk». I tillegg står Norge overfor eldrebølgen. Øystein Olsen mener det er grunn til å være bekymret over at sysselsettingen, spesielt blant voksne menn, er lavere i andel av befolkningen. Og andelen uføre øker, særlig blant unge. For å lykkes må Norge utnytte arbeidskraften bedre. Det er vår viktigste ressurs.

Følg oss på Facebook

Men sentralbanksjefen mener likevel at det er grunn for oss til å være optimister. Vi har en svært kompetent arbeidsstokk, Norge har et handlingsrom som alle kan misunne oss og vi har et næringsliv som har vist seg å være omstillingsdyktig. Det er godt å ha oljefondet i ryggen. De siste tjue årene har Norge vekslet om store deler av oljen og gassen fra norsk sokkel til en finansiell formue. Nå gjelder det å bygge videre på kompetansen fra oljebransjen og leverandørindustrien. Fangst og lagring av CO2, produksjon av hydrogen og havvind bør være en del av svaret.

Oljefondet på 10.000 milliarder kroner er nå dobbelt så stort som nåverdien av de antatte gjenværende oljeinntektene. Fondet utgjør også mer enn verdiskapningen i fastlandsøkonomien. Og kapitalen skal Norges Bank investere med ett formål for øyet: Høyest mulig avkastning med en akseptabel risiko. Politiske avveininger hører hjemme hos politiske myndigheter. Og så hører det med til bildet at oljefondet har vokst ekstra mye, og dermed litt kunstig, som følge av den svake kronekursen. Derfor er det enda mer viktig at politikerne holder seg under den magiske streken i handlingsregelen.

Følg oss på Facebook

Sentralbanksjefen høres til tider ut som en Høyre-mann, men det er også noe å glede seg over for sosialdemokrater. «Samlet sett er de små lønnsforskjellene en styrke for økonomien, blant annet fordi det stiller krav til kompetanse og produktivitet», sa Olsen blant annet. Dette er verdt å merke seg når lønnsoppgjøret nå står for døren. Og det bør være et tankekors for de kreftene, regjeringen medregnet, som har skapt økende forskjeller i det norske samfunnet de siste årene.

Annonse

Flere saker

Annonse