JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaallianse med fersk bok

ARENDALSUKA: – Det er stort når mektige forbundsledere bruker begrep som «planeten», sa oljeforsker Helge Ryggvik da boka «Broen til framtiden» ble lansert under Arendalsuka torsdag.
FRA BOKLANSERINGEN: Fagforbundets leder Mette Nord og biskop Ingeborg Synnøve Midttømme.

FRA BOKLANSERINGEN: Fagforbundets leder Mette Nord og biskop Ingeborg Synnøve Midttømme.

May Berg

anne.siri.rena@lomedia.no

may.berg@lomedia.no

Oljeforsker og bidragsyter Helge Ryggvik satt i salen som tilhører under lanseringen.

– Fagbevegelsen har fått en ny, overordnet kamp. Det styrker fagbevegelsen å gå inn i denne alliansen, og det er stort når mektige forbundsledere begynner å bruke et begrep som «planeten», sa en entusiastisk Ryggvik.

Les også: Lanserer klimabok under Arendalsuka

Fornybart Norge

Boka springer ut av den samme gruppe organisasjoner som sto bak konferansene «Broen til framtiden» som ble arrangert i fjor og i år – og igjen til neste år.

Fagbevegelse, miljøorganisasjoner, kirken og forskere inngår i alliansen, deriblant NTL og Fagforbundet.

Alliansen vil skape et fornybart Norge ved å bremse oljeutvinningen og skape 100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser.

Bygge stein på stein

Boka ble lansert torsdag under Arendalsuka på et arrangement i regi av Besteforeldrenes klimaaksjon.

– Dette er en etappe i bygginga av en klimabevegelse i Norge. Det er ikke bare et lokalt prosjekt. Vi skal bygge stein på stein i en klimaallianse, sa Andreas Ytterstad, redaktør for boka, under lanseringa.

Boka har 17 bidragsytere, deriblant NTL-leder John Leirvaag, HK-leder Trine Lise Sundnes, biskop Ingeborg Synøve Midttømme, leder i Norsk Naturvernforbund Lars Haltbrekken og generalsekretær i den internasjonale faglige samorganisasjonen, Sharan Burrow.

Offentlige må bidra

NTL-leder John Leirvaag har i boka skrevet om hvordan offentlig sektor må tilrettelegge for en grønn omstilling. Under lanseringa vektla NTL-lederen statens rolle.

– Denne omstillingen må starte nå, skal vi unngå at den blir for brutal for samfunnet og for den enkelte. Det er fellesskapets ansvar å sikre en trygg omstilling. Det offentlig kan for eksempel bidra til å sikre inntekten når arbeidstakere må omskoleres, sa Leirvaag.

– Vi må skape entusiasme nedenfra, det er ikke nok at forskere og politikere kommer fram til konklusjoner, sa Fagforbundets Mette Nord, som også har skrevet et kapittel.

Annonse
Annonse