JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpriser og kraftkrevende industri:

Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften han jobber i 300 millioner kroner mer i året.
MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen fastslår at «rimelig og ren fornybar kraft også i fortsettelsen skal være et konkurransefortrinn for norsk industri».

Strømprisene når nye høyder også i Nord-Norge da FriFagbevegelse intervjuer tillitsvalgte Stian Nordal Jensen. Han jobber i aluminiumsbedriften Alcoa i Mosjøen, i Nordland.

– Vi merker det her. De økte strømprisene legger press på oss, sier Stian Nordal Jensen når han snakker om bedriften. Han er i leder Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening, en forening i LO-forbundet Industri Energi.

– Sånn som strømprisene er nå, går det på et vis greit. Men hvis prisen på produktene våre faller med halvparten, som i fjor vår og under finanskrisa i 2008, så vil tallene bli røde, sier Nordal Jensen.

Han forteller at bedriften trenger ekstreme mengder strøm. I sin produksjon i Mosjøen trenger Alcoa tre ganger så mye kraft som for eksempel Drammen by og dens 100.000 innbyggere.

Rundt 3 terawattimer i året, eller tre milliarder kilowattimer, må til for at Alcoa-arbeiderne skal få gjort jobben. Til sammenligning bruker hele Drammen 1 terawattime i året.

Norsk industri- og kraftpolitikk: Per Roar og Christian frykter for arbeidsplassen hver gang strømprisen går opp

300 millioner mer på strøm

Amerikanskeide Alcoa har som andre industribedrifter flerårige avtaler med strømselskaper. Men ikke all strømmen har fastpris i faste kontrakter.

En del kraft kjøper bedriftene til spotpris, for å kunne kjøpe når strømmen er billigere enn fastprisavtalen.

Det betyr at industrien må kjøpe en del av strømmen de trenger også når strømmen er rådyr.

Skulle strømprisen på hele kraftporteføljen til Alcoa, i snitt på et helt år, bli 10 øre dyrere per kilowattime, betyr det en merkostnad på 300 millioner kroner, opplyser Nordal Jensen, etter å ha sjekket med bedriftsledelsen.

– Vi kan ikke regulere eller stanse produksjonen vår ut fra høye strømpriser, sier Stian Nordal Jensen.

 – Vi er heldige i nord som stort sett har hatt veldig lave strømpriser. Det meste av aluminiumsindustrien ligger i områder der strømprisene er veldig høye, bemerker han.

Langvarig: Analytiker venter skyhøye kraftpriser hele vinteren

– Vi trenger mer strøm

– Hva vil du si til regjeringa? Hva bør regjeringa gjøre?

 – Vi trenger mer strøm og det haster. Vi trenger kraftutbygging.

Han fastholder at det må bygges ut enda mer kraft i Norge, hvis vi skal være en del av det grønne skiftet, – Skal vi elektrifisere olje- og gassutvinning på sokkelen, legger det veldig press på fastlandsnæringas tilgang på strøm, sier Nordal Jensen.

Faktisk.no: Strømmen var billigere før markedet overtok

– Energikommisjon skal kartlegge

– Hvordan vil regjeringa sikre industrien nok kraft til en rimelig pris slik at industrien i Norge klarer seg, olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap)?

«Vi vil sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft. Vi vil også legge til rette for ny norsk vannkraftproduksjon og en storstilt satsing på havvind, samt tillate utbygging av vindkraft på steder med gode vindforhold og lokal aksept», svarer Persen i en epost til FriFagbevegelse.

Olje- og energiministeren viser til tiltakene regjeringspartiene ble enige om i Hurdalsplattformen. Tiltakene skal sikre nok kraft til både forbrukere og industri i framtida.

«Summen av alle tiltakene skal føre energipolitikken i en ny retning, og sikre norske forbrukere tilgang på rikelig og ren fornybar kraft», fastholder hun.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap)

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap)

Leif Martin Kirknes

– Fortsatt et konkurransefortrinn

Stian Nordal Jensen mener de tradisjonelt lave og forutsigbare strømpriser er grunnen til at det investeres i denne næringa i Norge.

 – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter han.

Selskapet har et smelteverk i Spania. Det har vært nedleggingstruet lenge fordi strømmen er for dyr. 

– Hvis vi fjerner konkurransefortrinnet med billig strøm i Norge, så flytter vi også klimautslipp til utlandet. Vil vi virkelig ha aluminium produsert på kullkraft? Eller gasskraft? Nei, vi vil ha den produsert på vannkraft, og vindkraft, sier Nordal Jensen.

Jan-Erik Østlie

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen fastslår at «rimelig og ren fornybar kraft skal også i fortsettelsen være et konkurransefortrinn for norsk industri».

«Vi har handlet kraft med nabolandene våre i mange tiår. Det har vært til nytte for både norske strømprodusenter og strømforbrukere. Med vårt vannkraftsystem har utenlandskablene vært viktige for forsyningssikkerheten i Norge. I år med lite nedbør har vi hatt mulighet til å importere kraft når vi virkelig trenger det», sier hun.

Hun opplyser også at regjeringspartiene er enige om å ikke godkjenne nye mellomlandsforbindelser i denne stortingsperioden. Regjeringa skal bruke perioden til å høste erfaringer med eksisterende utenlandskabler.

Annonse
Annonse