JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommersielle Aleris og Unicare får ikke fornyet kontrakt på tre Oslo-sykehjem

Byrådet i Oslo har bestemt at kommunen selv skal drive to av sykehjemmene, mens bare ideelle organisasjoner får være med på konkurransen om å drive Ammerudlunden.
KJEMPER: De er glade for at en del sykehjemsansatte igjen får Oslo kommune som arbeidsgiver, og veldig skuffet over at andre fortsetter med kommersiell arbeidsgiver: Leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg, Siri Follerås, og nestleder Fredrik Olstad.

KJEMPER: De er glade for at en del sykehjemsansatte igjen får Oslo kommune som arbeidsgiver, og veldig skuffet over at andre fortsetter med kommersiell arbeidsgiver: Leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg, Siri Follerås, og nestleder Fredrik Olstad.

Tri Nguyen Dinh

yngvil@lomedia.no

Siri Follerås og Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo har jobbet lenge for at alle de tre sykehjemmene som kommersielle nå driver skulle tilbake til kommunen når kontraktene går ut neste år.

Det mener Follerås og Olstad er den desidert beste løsningen for de ansatte. Grunnen er at Oslo kommune tilbyr høyere lønn og pensjonssparing på sykehjemmene kommunen selv driver enn både kommersielle selskaper og ideelle organisasjoner.

Men så ble det ikke helt sånn, selv om de tillitsvalgte jobbet til siste time.

To blir kommunale, ett blir ideelt

Onsdag ettermiddag fikk de ansatte på Ammerludlunden, Manglerudhjemmet og Uranienborg sykehjem vite hva eldrebyråd Tone Tellevik Dahl har bestemt skal skje med arbeidsplassene deres på hennes vakt.

• Oslo kommune overtar driften av Uranienborghjemmet i juni 2019. Nå driver Aleris sykehjemmet. Alle ansatte får tilbud om å fortsette i jobbene sine.

• Ammerudlunden sykehjem skal ut på anbud bare for ideelle organisasjoner. Kontrakten med Unicare utløper i april 2019.

• Unicare skal drive Manglerudhjemmet fram til 2021, slik kontrakten åpner for. Sykehjemmet skal da nedlegges og alle beboerne skal flytte til det nybygde sykehjemmet Dronning Ingrids Hage på Lille Tøyen. Kommunen skal drive det selv. Alle ansatte vil få tilbud om å bli med over og få ansettelse i kommunen i 2021.

Kilde: Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

Helsefagarbeider Beate gikk opp 50.000 kroner i lønn da kommunen overtok sykehjemmet

Skuffelse i Fagforbundet – glede i Unicare-ledelsen

Fredrik Olstad i Fagforbundet er svært skuffet over avgjørelsen om at Unicare skal drive Manglerudhjemmet to år til, mens det er glede hos ledelsen til Unicare.

– Det spiller vel ingen rolle for beboerne om pleierne har logo fra Unicare eller Oslo kommune på uniformene sine, sier Fredrik Olstad, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg som organiserer mange ansatte på sykehjemmene.

– Dette betyr to år til med usikkerhet. Det er kommunevalg neste år og det er uvisst om et eventuelt nytt politisk flertall vil konkurranseutsette sykehjemmet igjen, sier Olstad.

Direktør Unicare sykehjem, Janne Sonerud, er glad for at Oslo kommune forlenger kontrakten med to år.

– Alle våre ansatte jobber knallhardt hver dag for at alle våre beboere og pårørende skal ha en tjeneste som har best mulig kvalitet, trivsel og trygghet. Det skal vi fortsette med, skriver Sonerud i en e-post til FriFagbevegelse.

Hvorfor kan ikke bare kommunen ta over?

– Hvorfor kan ikke Oslo kommune selv drive Manglerudhjemmet fra våren 2019, eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl?

– All den tid beboerne trives veldig godt med Unicare, og vi må tømme om to års tid, gir det bedre ro og forutsigbarhet for beboerne å flytte samlet sammen med medarbeiderne, sier eldrebyråden til FriFagbevegelse.

– Hva tror du de ansatte mener om det?

– Jeg tror de helst hadde sett at kommunen overtok nå, og det har jeg full forståelse for. Jeg skjønner at de er skuffet, svarer eldrebyråden.

Se lønnsforskjellene i omsorgsyrkene i kommunale, kommersielle og ideelle

Aleris: – Ikke overraskende

Fagforbundet er glad på vegne av medlemmene på Uranienborghjemmet som skal tilbake til Oslo kommune.

Aleris-ledelsen sier tilbakeføringen til kommunen er i tråd med byrådets politikk og at det ikke kommer overraskende.

– Vi er veldig glade i Uranienborghjemmet, i medarbeiderne og beboerne der. Det er et veldrevet sykehjem med høy kvalitet kommunen skal ta over i 2019. Vi er veldig stolte av medarbeiderne og hva de har fått til på Uranienborghjemmet, skriver direktør Erik Sandøy i en e-post til FriFagbevegelse.

Konkurranse om sykehjem bare for ideelle

Ammerudlunden sykehjem skal ut på anbudskonkurranse bare for ideelle aktører.

Det er første gang at kommunen setter et kommersielt drevet sykehjem på anbud bare for ideelle, ifølge eldrebyråden.

– Kommunen vil kreve i anbudet at leverandøren og deres underleverandører, som for eksempel bemanningsselskaper, har lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn kravene i arbeidsmiljølov, allmenngjøringsforskrifter eller landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransje, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl.

Dette skuffer Fagforbundet, som ikke ser noen grunn til at medarbeiderne på Ammerudlunden skal ha dårligere vilkår enn kollegene i Oslo kommune.

Unicare beklager sterkt at det er slutt for Unicare på Ammerudlunden sykehjem.

– Vi har over tid økt kvaliteten betraktelig på dette sykehjemmet, sier direktør Janne Sonerud.

Hun viser til en fersk pårørendeundersøkelse som ga toppscore på «både trivsel, kvalitet, miljø og respektfullhet i tjenesten». Hun forteller også at medarbeiderundersøkelser viser at de ansatte trives på jobben.

Ideelt byggeprosjekt på is

Det førte til en rettstvist da Oslo kommune utlyste anbud på bygging og drift av 400 sykehjemsplasser i hovedstaden i 2016. Anbudet var forbeholdt ideelle aktører. De kommersielle velferdskonsernene fikk ikke være med og NHO klagde inn kommunen til ESA som overvåker at EØS-landene overholder EØS-avtalen. Hele anbudet ble lagt på is i påvente av avgjørelse i rettssystemet.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl kjenner seg imidlertid trygg på at anbudet på Ammerudlunden ikke vil møte slike hindringer.

– Næringsdepartementet gjorde det helt tydelig i desember i fjor at dette er innenfor lover og regler, begrunnet med både myndighetsansvar og samfunnspolitiske hensyn, understreker hun.

Warning
Annonse
Annonse