Koronasmitte:
Korona-stengt: Nå forsvinner viktige overnattingsplasser for hjemløse
Smittefaren for koronaviruset kan føre Oslos rusmisbrukere og andre utsatte ut på gata. I Bergen sender de tiggere ut av landet på grunn av mangel på sengeplasser.
Mennesker i gate- og rusmiljøet er ekstra utsatt nå. Kirkens Bymisjon gjør alt de kan for å holde noen lavterskeltilbud åpne.
Eirik Dahl Viggen
solfrid.rod@lomedia.no
Natt til lørdag er det meldt minus fem grader i Oslo. Mange hjemløse kan ende opp uten sengeplass.
Paulus kirke stengte tidligere i uka sitt nattilbud til fattige tilreisende, drevet av Den norske kirke.
24/7, et helsetilbud til gate- og rusmiljøet i Oslo, har redusert driften, men holder delvis åpent.
Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo er også stengt. Senteret er i hovedsak bemannet av helse- og sosialarbeidere som jobber frivillig når de har fri fra sine vanlige jobber i helsevesenet.
Nå må de være tilgjengelig for beredskap, og det er uheldig å flytte helsepersonell mellom ulike virksomheter på grunn av smittefaren.
Akuttovernattingen for fattig tilreisende i Gamle Oslo holder foreløpig åpent, men det er ingen matservering, og det er innført strenge hygieneregler.
Tiggere sendt hjem fra Bergen
I Bergen fører mangelen på sengeplasser til drastiske tiltak. Mer enn 20 tiggere i Bergen har fått støtte av Nav til å fly hjem, fordi Kirkens Bymisjon stenger alle sine tilbud i byen.
Fredag var det 23 som hadde søkt og fått penger fra Nav til hjemreise. De har også fått hjelp til å bestille plasser på tre flyginger fra Flesland lørdag. Kirkens Bymisjon vil også sørge for at de kommer seg vel av gårde, opplyser Kristine Moskvil Thorsen i Kirkens Bymisjon til Bergens Tidende.
Det er kun ett tilbud i Bergen som Kirkens Bymisjon ikke stenger: Helsesenteret for papirløse. I tillegg vil kirkerommet i Korskirken forbli åpent i noen timer per dag inntil videre.
Gata er alternativet
Nå frykter Kirkens Bymisjon i Oslo at også de må stenge akuttovernattingen. Stenger Kirkens Bymisjon, er gata alternativet for mange. Det kan øke smittefaren i miljøet.
– Vi planlegger å holde åpent i natt, men vi vurderer dette kontinuerlig, sier Heggland.
Han understreker at Bymisjonen er i tett dialog med lokale helsemyndigheter.
– Kirkens Bymisjon har satt krisestab og jobber nå døgnet rundt med krevende avveininger mellom smittefare og konsekvensene av å stenge. Det sier Johannes Heggland, assisterende generalsekretær.
Alle Bymisjonenes kafeer, frivillighetssentraler, ungdomstilbud og utleie av sport- og fritidsutstyr i Oslo-området er stengt.
Trigger angsten
Med unntakstilstanden som nå råder i landet, oppstår mye frykt i befolkningen. For mennesker som sliter fra før kan det bli ekstra belastende, minner Johannes Heggland om.
Han kommer rett fra et møte med daglige ledere i Kirkens Bymisjon rundt omkring i Norge. Der tok flere opp faren for retraumatisering. De mente altså at dagens unntakstilstand bidrar til å forsterke tidligere traumer.
– Vi snakket om folk i syriske miljøer, som er søvnløse og lurer på hva som nå skjer. Nedstengningen av samfunnet som vi nå ser, kan trigge angsten som ligger der fra før, sier Heggland.
Derfor mener han det er svært viktig å holde tjenester som Kirkens SOS og andre hjelpetelefoner i drift.
(LO Media/NTB)