Nytt om folk
Kristian Tangen er tilbake på Youngstorget
11 år etter at han takket av som LO-sekretær, er Tangen tilbake i Folkets Hus i Oslo.
Kristian Tangen fikk et spennende jobbtilbud av LO og slo til.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Mye har skjedd i livet til Kristian Tangen (48) siden han gikk av som valgt LO-sekretær, tilbake til jobben som distriktssekretær i LO i Sør-Trøndelag i 2013.
Han har fått to sønner, og LO-regionen han har ledet omfatter i dag hele Trøndelag – en region som går omtrent fra Røros i sør til Namdalen i nord, en strekning på nesten 700 kilometer.
Da lederen for politikk og samfunn i LO følte seg moden for andre utfordringer, satt Kristian Tangen i samme tanker.
Nå er den ektefødte trønderen igjen ukependler til Oslo, slik han var i 12 år før han flyttet hjem i 2013.
Tok master
Kristian Tangen skal stå i front for arbeid med politikk og samfunn i LO, og dermed være tett på både LO-ledelsen og samarbeidet med det politiske miljøet, blant annet gjennom den sagnomsuste samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet.
Da kan det også være godt å ha en fersk masteroppgave i Organisasjon og ledelse fra NTNU i Trondheim på merittlista. Temaet var intet mindre enn «Demokratiet i arbeidslivet».
Tangen understreker at intervjuet foregår på hans andre dag i ny jobb og at han foreløpig ikke kan si så mye om hva den innebærer.
Masteroppgaven kan han imidlertid snakke om.
Tangens mantra er at arbeidslivet er i en stor endring, og at arbeidsgiversiden viser en større vilje til å organisere seg enn arbeidstakerne.
– Må organisere flere
– Vi må ha en evne og vilje til å ivareta demokratiet i arbeidslivet, sier Kristian Tangen.
– Organisasjonsgraden på arbeidstakersiden er god sammenlignet med andre land, men den har vært veldig stabil over en lang tid. Når viljen til å organisere seg er langt større på «den andre siden», skaper det en ubalanse som fører til en konflikt mellom arbeidsfolk og kapitalinteresser.
Når arbeidsgiverne klarer å organisere seg bedre enn arbeidstakerne, mener han det gjelder å være veldig våkne.
– Vi må ha en evne og vilje til å ivareta demokratiet i arbeidslivet. I nyere tid har det handlet mest om å praktisere, og i liten grad å utvikle samarbeidsmodellen, sier Kristian Tangen.
Kristian Tangen var LO-sekretær i fire år. Nå er han tilbake på LO-toppen, denne gang som ansatt.
Jan-Erik Østlie
Et skjebnevalg?
Stortingsvalget neste høst blir helt klart et viktig mål for LOs nye leder av politikk og samfunn.
Tangen mener regjeringen har gjort veldig mye bra på arbeidslivsområdet, men at det fortsatt er mye som må følges opp.
Det må skje gjennom det fagligpolitiske arbeidet.
– Skal fagbevegelsen få gjennomslag, er vi helt avhengig av en regjering med et sterkt sosialdemokratisk parti. Derfor blir også valget neste år også viktig for LOs medlemmer, mener Tangen.
Han mener det aller viktigste er å lytte, forstå hvorfor et stort antall av LOs medlemmer ikke benytter stemmeretten sin.
Tangen er nemlig klar på at altfor mange ikke bruker stemmeretten sin.
– Spørsmålet blir hvordan vi kan bidra til å få opp engasjementet blant våre medlemmer.
Bruke stemmeretten
– Vi ser også at særlig unge menn har hatt en dragning mot å stemme Høyre og Frp. Vi må klare å nå langt bedre ut til denne gruppen. Mange av disse er LO-medlemmer. Men det aller viktigste er at vi må få fram viktigheten av å bruke stemmeretten. Vi må nå ut til sofavelgerne og skape et engasjement rundt det, sier Kristian Tangen.
– Målinger i sommer har vist en positiv trend, så jeg har stor tro på at arbeiderbevegelsen skal vinne fram ved stortingsvalget til neste år. Men vi må løfte oss, og få godt over 85 mandater på Stortinget. Da må venstresida vise at de kan stå samlet og ikke bruke tiden på å hakke på hverandre, mener Tangen.
Han vil bruke tiden framover til å skaffe seg oversikt, møte og bli kjent med sentrale personer.
Men framfor alt vil han forsøke å systematisere arbeidet med dette framover. Det skal ikke stå på motivasjonen, i alle fall.
Kom tidlig inn i fagbevegelsen
Han har ikke noe mål om å være verken som Wegard Harsvik eller Andre Nerheim, som tidligere har hatt jobben han selv nå skal ha. Han har en helt annen bakgrunn enn de to.
Tangen er et realt produkt av fagbevegelsen, selv om han altså også kan skryte av en master.
Han kom inn i fagbevegelsen før han fylte 18 år, da han fikk sin første jobb og nærmest automatisk ble medlem av Handel og Kontor. Arbeidsoppgaven var å fylle på varer i hyllene.
Senere tok han utdannelse og ble lærling innenfor helsefaget.
Han har fagbrev som omsorgsarbeider. På veien dit opplevde han en del urett og kontaktet datidens Kommuneforbundet, det som i dag er kjent som Fagforbundet.
Da tok det ikke mange ukene før han ble tillitsvalgt.
Senere ble han helsefagarbeider i hjemmetjenesten, og lokalt tillitsvalgt i Trondheim kommune.
Ledet ungdomsarbeidet
Fra lokal tillitsvalgt i Kommuneforbundet, ble han hentet til LOs organisasjonsavdeling.
Da Fagforbundet ble etablert i 2003, ble han så spurt om å bli leder av Fagforbundet Ung.
– Det var en nyskapning på den tiden og var veldig fristende for meg. Da fikk jeg nemlig innpass i både forbundsstyret og landsstyret i Fagforbundet og ble en del av den politisk valgte ledelsen, sier Kristian Tangen.
Etter fire år som ungdomsleder, var han rådgiver før han ble distriktssekretær i LO Sør-Trøndelag, og fra 2009 til 2013 en del av den valgte sentrale LO-ledelsen.
Sonia sa ja
Da han ble spurt om å ta over som myndighetskontakt og leder av politikk og samfunn i LO, fikk han lyst til å slå til.
Selv om det betyr ukependling fra Trondheim til Oslo.
– Jeg har Sonia (kona), som er innstilt på at vi skal få til dette sammen. Barna er blitt eldre og mer selvstendig. Jeg har virkelig lyst til å prøve dette, sier Tangen.
– Samtidig vet jeg at jeg har to svært dyktige forgjengere i stillingen, som har satt lista jeg må strekke meg etter. Min styrke er at jeg har vært i LO og forbundene på alle nivå. Også lokalt. Mange områder jeg nå skal jobbe med blir noe nytt for meg, men mye har jeg jobbet med tidligere, sier Kristian Tangen.