Kommentar:
«Kritisk for regjeringen»
Opprøret i Frp viser at det er krisestemning i regjeringen. De fire partilederne vil måtte birdra for å løse flokene.
Statsministerens kontor
Saken oppsummert
Det er krisestemning i regjeringen.
kjell.werner@anb.no
Grunnplanet i Frp krever større gjennomslag når det gjelder bompenger. Onsdag er det ekstraordinært landsstyremøte i Frp. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde forventer at Frp-lederen har noe ekstraordinært å tilby. Flere fylkesledere i Frp sier rett ut at partiet må forlate regjeringen dersom partiet ikke kommer noen vei i den interne dragkampen mellom regjeringspartiene. Venstre-nestleder Ola Elvestuen avviser en omkamp om regjeringsplattformen. Dermed synes frontene å være fastlåste.
p
Bakgrunnen er selvsagt bompengeopprøret rundt om i landet og det faktum at Frp er både for og mot bompenger. Slik er det å sitte i en regjering som velsigner stadig flere bompengefinansierte veier og samtidig fronte at Frp egentlig er mot dette systemet. Det hører også med til historien at partiveteran Carl I. Hagen kuppet Frp-landsmøtet og fikk vedtatt at Frp skal foreslå å bevilge svimlende 100 milliarder kroner for å slette bompengegjeld og sørge for at det blir «gratis» på planlagte veiprosjekter hvor det er forutsatt å kreve inn bompenger.
Frp ønsker at staten skal ta denne veiregningen ved å hente ut 100 milliarder ekstra fra oljefondet. Frp-leder og finansminister Siv Jensen forsøkte å friste Frp-landsmøtet med skarve 200 millioner for å redusere bompengebelastningen noe, men landsmøtet plusset i stedet på med fem hundre ganger så mye! At det vil føre til overoppheting av norsk økonomi er et argument som preller av som vann på gåsa.
Løsningen blir nok at Fremskrittspartiets stortingsgruppe fremmer forslag om å bruke 100 milliarder ekstra, men en slik markering er ikke nok for grasrota i partiet. Partiet må vinne en seier, som for eksempel å endre byvekstavtalene til å mål om utslipp framfor null vekst i biltrafikken.
Men det er ikke bare Frp som har et problem. Statsminister Erna Solberg har en større utfordring. For statsministeren vil det være et alvorlig tilbakeslag dersom Frp velger å gå ut av regjeringen. Erna Solberg har møysommelig bygd en bro mellom de fire borgerlige partiene. Først fikk hun Frp med i regjeringen som ble dannet i 2013. Siv Jensen & co ble bundet til masta, og så mønstret Venstre og KrF etter hvert med på regjeringsskuta.
Med et fristilt Frp vil det bli mildt sagt krevende for Erna Solberg å regjere videre. Spørsmålet er så hva Frp kan oppnå ved å gå ut av regjeringen. Partiet kan selvsagt blankpusse profilen, men Frp vil fortsatt måtte bli et støtteparti for Erna Solbergs regjering. Frp kan riktignok protestere enda mer høylytt for all verden, men partiet er uansett dømt til å være med på ferden. Da er det tross alt bedre å ha en hånd på regjeringsroret.


Nå: 0 stillingsannonser