VERDT Å SLÅSS FOR: - Arbeidsplassen betyr enormt mye for de som jobber her, sier Jørn Nilsen (t.h.), her sammen med Daniel Harbo da Erlandsens gjenåpnet i august 2012.
Harald Henmo
Kronerulling for konditorer
Vernepleier Thomas Owren utfordrer fagfeller over hele landet til kronerulling for Erlandsens Conditori i Halden. Fagfolk må gå praktisk til verks i kampen for et inkluderende samfunn, mener han.
solfrid.rod@lomedia.no
Halden kommune tilbyr plass på dagsenter til de tre bakerne med utviklingshemning, men vil ikke gi den assistentordningen de trenger for å fortsette å drive sin egen virksomhet.
Første august 2012 ble Norges eldste konditori gjenåpnet av Dagtia AS. Det ble bemannet med tre brukere av Fritia avlastningssenter.
De tre har alle en utviklingshemning, og trenger noe hjelp og veiledning i jobben. Til det har de søkt Halden kommune om brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og fått avslag.
Utfordrer vernpleiere
Og her kommer Owren inn i bildet: «Jeg mener utviklingshemmede har en selvsagt plass i ordinært arbeidsliv, og støtter Erlandsen med 500 kroner. Jeg vil herved utfordre dere andre vernepleiere på vennelisten min til å gjøre det samme - og til å utfordre ennå flere andre vernepleiere», oppfordrer han på facebook.
– Gjør fortsatt vondt
Owren viser til en konferanse i 2007, der professor Johans Sandvin sa at utviklingshemmede aldri har hatt en sterk og talefør profesjon i ryggen. Det gjør fortsatt vondt, skriver Owren, og spør om vernepleiere kan være fornøyd med det.
Cato Brunvand Ellingsen, tidligere leder av vernepleierseksjonen i FO, svarer på facebook at Sandvins ord traff godt i 2007, og at de fortsatt treffer.
Mariann Bakken, som også har ledet landets vernepleiere, skriver «Du kunne solgt sand i Sahara hvis det var det, så klart jeg støtter. Begrunnelse: Lenge siden noen utfordret til konkret og praktisk solidaritetsarbeid med utviklingshemmede.»
– Foren eder!
«Takk for at du engasjerer og hjelper oss vernepleiere ut av dvalen - ord uten handling er ikke verdt papiret de en gang ble skrevet på, det er på høy tid vi blir fanebærere igjen! Vernepleiere, foren eder, skriver Anne Verdal.
Flere kommenterer at de støtter Erlandsen med en bismak. For, som de skriver, dette er Halden kommune sitt ansvar, og det burde ikke være nødvendig å samle inn penger fra private for å inkludere utviklingshemmede i arbeidslivet.
Lovendring gir håp
Jørn Nilsen, daglig leder for Fritia, beklager også at det har vært nødvendig å samle inn penger, men takker for all støtte. Erlandsens har en god stund hatt en støttegruppe på facebook, og næringsliv og støttepersoner lokalt har bidratt raust.
Uten innsamlede midler hadde det vært kroken på døra for lengst, fastslår Nilsen.
Nå er håpet å kunne holde det gående ut 2014. Fra første januar 2015 blir lovverket endret slik at BPA ikke bare er en mulighet, men en rettighet.
– Penger fra næringsliv og privatpersoner gir oss tid og mulighet til å holde driften gående mens vi slåss for folks rettigheter. Dette handler ikke bare om de tre på Erlandsens, det handler om aksept for at utviklingshemmede skal delta i arbeidslivet, sier Nilsen.
Privat bedrift
Han understreker at de ikke søker om støtte til driften. Erlandsens Conditori har alltid vært en privat bedrift, og skal fortsette å være det. Søknaden om assistanse handler om å kompensere for den enkeltes funksjonsnedsettelse.
Én har dreisen på baking, men trenger litt hjelp til å stille inn tid og temperatur på ovnen. En annen har nå lært seg å håndtere betaling med bankkort, men må ha litt hjelp når kundene betaler kontant og skal ha tilbake veksel.
Billigere etterhvert
Assistansebehovet blir mindre etter hvert som de lærer og erfarer, forklarer Nilsen. Han anslår at nødvendig assistanse koster ca. 100 000 kroner i året per person, mot tidligere 130 000.
Ifølge Nilsen er dette langt billigere for kommunen enn dagsenterplass, som ingen av de tre ansatte ønsker. Han skjønner ikke hvorfor Halden kommune ikke heller kan bruke pengene på assistentordninger.
Det spørsmålet har Fontene stilt til Haldens kommunalsjef for helse og omsorg, Kenneth Johannessen. Foreløpig uten å få svar.
FO: Systemet motvirker målene
Geir Johannessen i FOs politiske ledelse mener denne saken illustrerer det håpløse i at gode intensjoner ikke følges opp av gode ordninger. Snarere tvert i mot, mener Johannessen.
– Funksjonsassistent er forbeholdt blinde, svaksynte og fysisk funksjonshemmede. Arbeid med bistand er tidsbegrenset. VTA-plasser i ordinært arbeidsliv er mer snakk om fadderordninger enn praktisk bistand. Vi har rett og slett ingen tiltaksformer som fremmer målet om utviklingshemmede i arbeid, sier Johannessen.
FOs arbeidsutvalg skal diskutere støtte til Erlandsens på mandag, og vil benytte sjansen til å løfte opp utviklighemmede og arbeid som politisk tema.
– Det er fortsatt veldig, veldig få personer med utviklingshemning som har ordinært arbeid, til tross for at det har vært et mål siden 1991. Dette er et område der vi har store forventninger til utvalget som skal gjennomgå utviklingshemmedes levekår, avslutter Johannessen.
Dette handler ikke bare om de tre på Erlandsens, det handler om aksept for at utviklingshemmede skal delta i arbeidslivet.
Jørn Nilsen
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø