JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polske «Solidaritet» 40 år:

Lech Walesa advarer mot populisme i Polen

I forbindelse med at det er 40 år siden fagbevegelsen Solidaritet ble tillatt, advarer tidligere president Lech Walesa mot den politiske utviklingen i Polen.
Lech Walesa

Lech Walesa

Reuters/NTB Scanpix

Opprettelsen av Solidaritet, som var den første uavhengige fagforeningen i den gamle østblokken, ble gjort mulig som følge av en avtale mellom kommunistregjeringen og streikende arbeidere i Gdansk 31. august 1980.

Fagforeningen hadde på det mest nesten 10 millioner medlemmer i landet som på det tidspunktet hadde rundt 36 millioner innbyggere. Mange ser på Solidaritet som svært avgjørende for den fredelige overgangen fra kommunisme til demokrati i Polen og andre steder i Øst-Europa.

Den tidligere presidenten og lederen av Solidaritet, Lech Walesa, som vant Nobels fredspris i 1983, brukte dagen til å advare mot den politiske utviklingen i Polen.

– I dag velger folk populister og demagoger fordi det blir lovet forandring. Populistene har på korrekt vis diagnostisert dagens problemer, men løsningene deres er feil, sa Walesa da han snakket foran hundrevis i Gdansk.

Plasserte blomster

Kommunistregjeringen gikk tilbake på avtalen fra 1980 året etter, og fagforeningen gikk under jorden. I 1989 dukket Solidaritet opp under igjen og var med i forhandlingene med regimet om frie valg i Polen.

– Vi må ta tilbake initiativet fra disse populistene og demagogene og erstatte det med klokere løsninger og bedre strukturer, sa 76 år gamle Walesa i Gdansk.

Etter talen plasserte han blomster ved inngangspartiet til havneområdet i Gdansk, som han også gjorde for 40 år siden.

Flere talte

Sittende president Andrzej Duda og statsminister Mateusz Morawiecki talte også under markeringen.

Duda fastslo i sin tale at Solidaritet ikke bare bidro til å bringe frihet til polakker, men til hele regionen.

– Det var Solidaritet som bidro til Berlinmurens fall. Det var Solidaritet som bidro til den tyske gjenforeningen, sa presidenten.

Annonse
Annonse