JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen

Legger AFP-ordningen i fanget til partene

Både LO og NHO minner om at AFP-ordningen er en del av pensjonsforliket.
Erlend Wiborg (FrP) skal lose regjeringsplattformen gjennom i Stortinget.

Erlend Wiborg (FrP) skal lose regjeringsplattformen gjennom i Stortinget.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Vi viderefører statens bidrag til AFP-ordningen på samme nivå som i dag. Nå skal hele plattformen materialiseres. Da vil detaljene komme. Vi viderefører statens bidrag. Så er det opp til partene om ordningen skal opprettholdes, sier FrPs arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg til frifagbevegelse.no.

Opp til partene

Regjeringen viderefører statens bidrag i avtalefestet pensjon i privat sektor, men altså ikke utover dagens nivå verken når det gjelder kostnad eller andel, «dersom partene i arbeidslivet velger å opprettholde ordningen».

For en drøy måned siden ble en evalueringsrapport om AFP-ordningen i privat sektor offentliggjort. Rapporten har sett på hvordan AFP har virket etter at ordningen ble endret fra en tidligpensjonsordning til en livslang ytelse, som betales i tillegg til ny folketrygd fra 2011.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener ordningen har virket etter hensikten.

– AFP er et viktig tilskudd til pensjonen for mange arbeidstakere, og har en fleksibilitet som den enkelte verdsetter høyt og som mange benytter seg av, sa han da rapporten ble lagt fram.

Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»

Kraftig underfinansiert

Men ordningen er underfinansiert. Det bekymrer blant annet NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

– Jo flere som kommer inn under ordningen, jo mer går ut. Hvis etterslepet blir så stort, blir det nesten umulig å gjøre noe med det. Da blir du sittende igjen med en kjemperegning, sa Kristin Skogen Lund til frifagbevegelse.no da rapporten ble presentert.

– Ordningen har mange tydelige svakheter som vi er enige om. Skal vi rette opp i det så haster det, la hun til.

Venstre foreslo i sitt alternative statsbudsjett å fjerne hele statens andel til ordningen.

– AFP er en avtalefestet ordning. Det er også en viktig verdi av å være fagorganisert. Det er viktig å minne om at AFP var en del av pensjonsforliket. Uten å problematisere noe forutsetter jeg at regjeringen står ved sine forpliktelser fra pensjonsforliket, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til frifagbevegelse.no.

Sekretariatet i LO vedtok mandag en uttalelse om regjeringsplattformen.

Også her minner LO om at AFP var en del av pensjonsforliket, der statens bidrag til finansieringen av ordningen var betinget at den også ble gjort gjeldende for alle ansatte i tariffbundne bedrifter – også de uorganiserte.

– LO forutsetter at regjeringen står ved sine forpliktelser fra pensjonsforliket.

FrP-politikeren Erlend Wiborg spiller AFP-ballen videre til Kristin Skogen Lund og Hans-Christian Gabrielsen.

FrP-politikeren Erlend Wiborg spiller AFP-ballen videre til Kristin Skogen Lund og Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Kompromiss

– For å få på plass pensjonsreformen var endringen av AFP i privat sektor, som ble avtalt i 2008 og gjennomført i 2011, en viktig premiss. Statens bidrag til mottakere av AFP i privat sektor er en nøkkel i dette, og regulert gjennom lov. At Regjeringenserklæringen bekrefter at statens bidrag vil videreføres ser vi som en oppfølging av avtalen fra 2008, sier direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, til frifagbevegelse.no.

– AFP-ordningen er nylig evaluert, noe som har gitt partene ny kunnskap om hvordan ordningen har fungert. Videre vurderinger av AFP-ordningen kan bli et tema mellom partene i tiden som kommer. Hvis slike vurderinger berører finansieringsmodellen vil det være behov for dialog mellom partene og regjeringen, legger hun til.

Slik unngår du AFP-smellen

De jobbet i industrien i 40 år uten å få AFP. Nå må de på sosialen.

AFP-en forduftet da jobben ble borte

Annonse

Flere saker

Annonse