JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Linn og Therese kan smile: 60 bakeriansatte får etterbetalt til sammen fem millioner kroner

60 ansatte på Goman-bakeriet utenfor Bergen fikk til sammen etterbetalt fem millioner kroner etter at Coop-konsernet ryddet opp i bedriften.
Smilet sitter løst hos Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås atter at arbeidsgiveren Coop har bestemt seg for å gi over 60 nåværende og tidligere ansatte etterbetaling. Alexis Valdes i bakgrunnen er lærling og har en måned igjen til fagprøven.

Smilet sitter løst hos Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås atter at arbeidsgiveren Coop har bestemt seg for å gi over 60 nåværende og tidligere ansatte etterbetaling. Alexis Valdes i bakgrunnen er lærling og har en måned igjen til fagprøven.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

I dag er det god stemning på fabrikken. Over 60 nåværende og tidligere ansatte har fått tilbud om å få utbetalt til sammen fem millioner kroner i etterbetaling for tapt lønn, skifttillegg og overtid.

Tre øvde par hender pynter marsipankakene på konditoravdelingen på Gomans bakeri på Lindås nord for Bergen. Det gjorde Linn Kjeilen, Therese Bjørklund og Alexis Valdes også for et år siden.

Men mellom oktober i fjor og i dag ligger det en vond historie.

Stengte bedriften

For ett år siden eide Coop-bedriften Goman, litt over 50 prosent av bakeriet. Den andre eieren var en lokal eier. I oktober i fjor skjedde en stygg arbeidsulykke på bedriften, en ansatt fikk revet av seg armen. Noen dager seinere kom Mattilsynet på inspeksjon uavhengig av arbeidsulykken og stengte bedriften av andre grunner. Renholdet på bedriften var svært dårlig. Tilsynet fant avføring fra rotter, mus og fugler inne i fabrikklokalene.

p

Etter noen dagers opprydding tillot Mattilsynet videre drift i lokalene. Til tross for ja fra tilsynet bestemte Coop seg for ikke å starte opp igjen. De satte daglig leder og deleier på sidelinjen, og startet en internrevisjon for å få oversikt over hvordan situasjonen ved bakeriet egentlig var. Coop kjøpte ut den andre eieren og begynte å rydde opp.

Fikk lønn mens bedriften var stengt

Fra oktober til april var bakeriet stengt. Coop fortsatte å betale ut lønninger til de ansatte, selv om det formelt sett hadde vært mulig å slippe den utgiften ved å permittere de ansatte.

Til tross for at lønna fortsatte å komme, var usikkerheten vanskelig å bære. Ville de ha en jobb å gå tilbake til?

Granskingen ble ledet av advokat Jan Fougner. Blant mange grove feil ved bedriften, fant granskerne ut at de ansatte var systematisk underbetalt. Spesielt de med mye nattarbeid og overtid hadde ikke fått det de hadde krav på.

NNN kontaktet i april LOs juridiske avdeling og ba om hjelp. Leder ved avdelingen Atle Sønstelie Johansen startet arbeidet med å gjennomgå timelister tre år tilbake i tid sammen med Coop. Et revisorfirma beregnet hvem som hadde krav for hva. Det var åpenbart at underbetalingen hadde foregått lenger. Men lønnskrav som ikke er reist, forfaller etter tre år.

Det var også store mangler med ansettelseskontraktene. Mange spesifiserte ikke arbeidstida.

Ja eller nei til forslaget

Det er tirsdag morgen på Westland hotel i Lindås. Rundt 30 tidligere og nåværende ansatte har møtt opp. Den nye bakerisjefen som ble ansatt 1. juni, gir ordet til Sønstelie Johansen.

– Det jeg legger fram nå er et forslag. Hver enkelt av dere kan si ja eller nei. Vi har gjennomgått timelistene og sammenlignet med det som er utbetalt i lønn, og kommet fram til en sum for hver enkelt.

De som har krav på etterbetaling har på forhånd mottatt et brev som beskriver avtalen som LO og Coop har inngått. Nå får de overlevert det konkrete tilbudet.

Tolker

Det er én rumensk og én polsk tolk med på møtet. Mange av de ansatte kommer fra Romania og Polen, men har slått seg ned på Lindås. Det er ikke lett for en bedrift innen næringsmiddelindustrien å konkurrere om arbeidskraften når nærmeste nabo er oljeraffineriet på Mongstad.

p

– Vi har beregnet hva dere har krav på, men det er store usikkerheter. Vi har heller ikke tatt med krav som er eldre enn fra 2017. På grunn av dette har vi blitt enige med Coop om et tillegg på 30 prosent, sier Sønstelie Johansen.

Alle ansatte, organiserte eller ikke organisert får det samme tilbudet.

– Til dere som ikke er medlemmer av NNN vil jeg si at dere bør rette en stor takk til de kollegaene deres som er fagorganiserte. Uten dem hadde vi aldri fått til dette, sier Sønstelie Johansen.

30 prosent påslag

Det er enkelte som ikke er helt fornøyd. Tolken tar ordet på vegne av en polsk arbeider. Han sier at flere har jobbet fra fem til sju år før 2017. Hva med de pengene?

– 30 prosent påslag skal være med for å kompensere for dette, sier Sønstelie Johansen. Han kommer også med et generelt råd om at hvis det er noe feil med lønnsutbetalingene så ta det opp med en gang, ikke vent i fire år.

Fristen for å godta tilbudet er satt til 15. oktober, men da møtet var over har alle som var til stede, skrevet under på at de godtar avtalen.

– Hvis alle arbeidsgivere hadde gjort som Coop i denne saken, hadde vi advokater i LO hatt lite å gjøre, sier han.

Usikker framtid

– Hvordan har det siste året vært?

– Det har vært vanskelig, sier Linn Kjeilen. Hun er et av NNN-medlemmene i bakeriet. Siden hun bare har jobbet dagtid er ikke hun blant dem som får mest utbetalt, men i dag er hun fornøyd, og er fornøyd med at usikkerheten om framtida er over.

I bakeriet steker de wienerbrød og skillingsboller, melblandingen til kveldens brødbaking er gjort klar, hos konditorene setter Therese Bjørklund marsipanrosene på plass.

Hverdagen har kommet tilbake.

Administrerende direktør Hege Berg-Knutsen i Goman er også til stede på møtet. Hun ble satt inn som leder for Goman-bakeriet i oktober i fjor, og har hatt et stridt år. De har forsøkt å bygge et nytt fundament for videre drift av bakeriet.

– Det siste arbeidsåret har vært som et helt arbeidsliv, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse