JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet:

Lite støtte til Civita: – Kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktig

Hverken høyresida eller venstresida støtter Civitas Torstein Ulserød når han påstår at debatten om arbeidslivskriminalitet er overdrevet.
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener situasjonen i kampen mot arbeidslivskriminalitet er alvorlgi og omfattende.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener situasjonen i kampen mot arbeidslivskriminalitet er alvorlgi og omfattende.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

– Det er ikke ofte vi politikere blir kritiserte for å overdrive problemområder vi selv har ansvaret for å håndtere. Ulserød og Civita skal ha honnør for at de gjør egne vurderinger og for at de går mot strømmen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie til FriFagbevegelse.

De sentrale aktørene i debatten om arbeidslivskriminalitet overdriver hvor stort problemet er, sa Civita-jurist i et intervju med FriFagbevegelse torsdag.

Hauglie mener på sin side at vi må evne å ha to tanker i hodet samtidig. For selv om mye går bra, er det også for mange kriminelle aktører som infiltrerer norsk arbeidsliv.

– Det er et problem at «alle» i debatten overdriver problemet med arbeidslivskriminalitet, mener Civita-jurist

Alvorlig og omfattende

Hun trekker en annen konklusjon enn Ulserød ut fra situasjonsbeskrivelsen som Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) har utarbeidet i en rapport.

– Innslaget av arbeidslivskriminalitet i noen bransjer er alvorlig og omfattende. Det er bekymringsfullt og en situasjon vi ikke kan akseptere. Derfor trapper vi opp kampen mot de kriminelle. Flere uanmeldte tilsyn, mer samarbeid mellom kontrolletatene og strengere reaksjoner mot de useriøse, er blant våre viktigste tiltak. Det fører til at flere kriminelle blir stoppet og satt ut av spill, sier Hauglie.

For arbeidsministeren er det viktigste at det store flertallet av seriøse aktører får mest mulig rettferdige konkurransevilkår. For å få til det må vi luke ut de useriøse.

Kripos advarer om «enormt omfang» av arbeidslivskriminalitet. – En trussel mot velferdsstaten, sier Ap

Helt uenig

Erlend Wiborg fra Fremskrittspartiet er helt uenig med Ulserød. Wiborg leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

– Jeg er i utgangspunktet helt uenig med Civita. Arbeidslivskriminalitet gjør betydelig skade på samfunnet. Det ene er der det konkret er arbeidslivskriminalitet, men så er det alle de som lever med trusselen fra arbeidslivskriminalitet, der det skaper uklare konkurranseforhold, sier Wiborg.

Han mener diskusjonen som Civita prøver å reise er en unødvendig diskusjon. Han viser til at det norske arbeidslivet er bra, og ni av ti har det bra på jobben.

– Men vi må aldri lukke øynene for den trusselen useriøse aktører og ikke minst arbeidslivskriminalitet har for den enkelte arbeidstaker, for konkurransen for alle de redelige bedriftene og ikke minst for samfunnet som går glipp av alle de enorme beløpene i skatter og avgifter, sier Wiborg.

Kriminalitet i arbeidslivet koster samfunnet 28 milliarder kroner i året: – Et ran mot fellesskapet, mener NHO

Litt lavlønnskonkurranse

Heller ikke LO-sekretær Trude Tinnlund har mye til overs for Civitas konklusjoner.

– Jeg er sterkt uenig med Ulserød i Civita når han sier at alle overdriver. Det virker som han prøver å få dette til å dreie seg om litt lavlønnskonkurranse som er lovlig i Norge. I virkeligheten handler det om langt mer enn det. Det er også vanskelig å slå fast eksakt hvor stort omfanget er. Det ligger på en måte i ordet svart økonomi, sier Tinnlund

– Våre tillitsvalgte merker hvor ille det kan være. Det er dette bildet tilsynsetatene bekrefter og advarer mot.

Med disse erfaringene mener Tinnlund det blir spesielt at Civita sier at arbeidslivskriminalitet er et overdrevet problem. Hun mener at Ulserød ikke nyanserer problemet, men bagatelliserer det.

17 metoder som viser hvordan de kriminelle unngår skatt, utnytter arbeidere og snylter på velferdsordninger

Pusse opp fasaden

Et nytt trekk med arbeidslivskriminaliteten er at de useriøse har blitt enda flinkere til å pusse opp fasaden sin slik at de framstår som seriøse, mener LO-sekretæren. Det gjør at det har blitt enda vanskeligere å avdekke arbeidslivskriminalitet, og det kreves enda mer ressurser for å avdekke det som foregår.

Tinnlund mener også at det blir helt feil å si at kampen mot arbeidslivskriminalitet trekker ressurser fra andre.

– Når Civita snakker om at fokuset på arbeidslivskriminalitet tar oppmerksomheten bort fra andre ting, så blir det helt feil. En opprydding på dette området vil betale seg selv fordi man da vil få inn mange flere skattekroner.

Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?

Svartmaling

En ting er arbeidsminister Hauglie enig med Ulserød i.

– Jeg er enig med Ulserød i at opposisjonen for ofte svartmaler tilstanden i norsk arbeidsliv. Når Ap snakker om at vi er på vei mot løsarbeidersamfunnet, er det en form for krisemaksimering løsrevet fra fakta. Venstresiden maler fanden på veggen, sier arbeidsminister Hagulie.

Annonse
Annonse