De to som nå har sendt brev til statsminister Erna Solberg – LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen, og NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Permitteringer:
LO og NHO har sendt brev til Erna – krever at permitterte må få dagpenger i 52 uker
Det haster å få utvidet permitteringslengden. Regjeringens holdning om å vente til etter sommeren er farlig defensiv, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
ida.bing@lomedia.no
– Det holder ikke å se an situasjonen over sommeren, da er det for sent, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Brev til statsministeren
Sammen med administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, har de to sendt brev til statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), der de ber dem forlenge permitteringsperioden fra dagens 26 uker.
– Det jeg hører fra de tillitsvalgte i bedrifter jeg har snakket med, og rapporter fra forbundene, er at det kommer oppsigelser dersom man ikke får endret regelverket veldig raskt, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Regjeringen har tidligere revidert nasjonalbudsjettet og ble enige med FrP om å forlenge permitterings- og dagpengeperioden til ut oktober. LO og NHO mener perioden må være på ett år.
– Permitteringsperioden må utvides, og det må skje så raskt som mulig. Utvides ikke ordningen, må bedrifter sende ansatte ut i et knalltøft arbeidsmarked, samtidig som bedriftene mister verdifull kompetanse de trenger når de skal komme i gang igjen, sier Almlid i NHO.
Samme i tidligere kriser
LO peker på at det fortsatt er 300.000 nordmenn som ikke har en jobb å gå til. Det tallet kan øke hvis ledigheten biter seg fast.
Les også: Sp-lederen vil utvide perioden for permitteringspenger til 52 uker
– Bedriftene er usikre, og 26-ukersperioden løper ut rett over sommeren. Samtidig har de ansatte en oppsigelsestid som varierer i tid. Dette er store omfattende prosesser, så bedriftene venter jo ikke helt til perioden er i ferd med å løpe ut. Dette har vi sett fra tidligere kriser også, vi får uendelig mange oppsigelser, sier LO-leder Gabrielsen.
– Vi synes dette er så alvorlig at vi – igjen – ber regjeringen reagere for å lytte til næringslivet og arbeidstakerorganisasjoner, og sørge for å få regelverket utvidet.
Koster mer å si opp
For det sentrale punktet, peker LO og NHO på, er «at vi ikke taper arbeidsplasser som vi ser vil gjenoppstå når aktiviteten tar seg opp».
I brevet heter det at konsekvensene med oppsigelser gir mer kostnader for det offentlige, samtidig som man ser at det etter få måneder vil bli bruk for arbeidskraft igjen. Oppsigelsesprosessen er belastende for både bedrift og ansatte og krever store ressurser.
Les også: Virke frykter oppsigelser og konkurser i sommer
«Samtidig er rekrutteringsprosesser når aktiviteten tar seg opp, tilsvarende kostnads- og ressurskrevende», står det i brevet.
– Hele næringer, som reiseliv og luftfart, ligger nede. Dersom permitteringsadgangen ikke utvides, må bedriftene gå til oppsigelser. Hvis det skjer – hvor skal da de ansatte gå? Vi leder de ut i arbeidsledighet, sier NHO-sjefen.
Regjeringen vil vente
Til nå har ikke budsjettforhandlingene ført til en ytterligere utvidelse av permitteringsperioden på 26 uker. Dette skal vurderes på nytt i august når statsbudsjettet for 2021 skal under lupen.
Derfor vil utviklingen over sommeren bli avgjørende.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) har sagt at han ikke utelukker en utvidelse, men vil vente å se:
– Vi har allerede utvidet perioden som knytter seg til permittering til 31. oktober. Vi har varslet at vi er åpne for å diskutere ytterligere utsettelser dersom det er nødvendig, sa Sanner til NTB tidligere i juni.
LO vil ikke vente
Regjeringens «vent å se-holdning» er farlig, svarer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
– Regjeringen sier de vil se det an. Det er farlig defensivt, sier Gabrielsen.
– Det er vanlige arbeidsfolk som nå betaler den tøffeste prisen. Utvides ikke ordningen, må arbeidsfolk betale med jobbene sine og bedriftene mister verdifull kompetanse. En kompetanse som trengs når bedriftene skal komme i gang igjen, legger han til.
Regjeringen har vært tydelig på at en utvidelse av permitteringsperioden kan sette de permitterte i en fastlåst situasjon, som hindrer dem fra å søke nye jobber.
– Det er tull å snakke om omstilling og innelåsning nå. Det hadde vært noe annet om vi var i en tilnærmet normalsituasjon hvor nye stillinger og næringer står klare. Nå handler det om å sikre de jobbene vi faktisk har, og det er derfor ordningen må utvides, sier Gabrielsen.
Han legger til at permitterte har full anledning til å både si opp og søke seg til andre jobber.
– Så det at man har en tilknytning til arbeidslivet, er ikke et hinder for at man kan søke seg over i andre stillinger, sier Gabrielsen.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie