Trygve Slagsvold Vedum fikk klar beskjed fra ansatte i leverandørindustrien på Vestlandet: Sørg for utvidet permitteringsregelverk.
Helge Rønning Birkelund
Koronakrisen
Sp-lederen vil utvide perioden for permitteringspenger til 52 uker: – Denne krisen er ikke over i oktober
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg på LOs side, når han vil ha gjennomslag for 52 ukers permitteringstid i Stortinget.
helge@lomedia.no
Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett (RNB) at permitteringsperioden utvides fra 26 uker og ut oktober. Maksimal periode med fritak for lønnsplikt er 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Tidligere var permitteringsordningen forlenget ut juni.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener dette er for defensivt.
Grunnleggende
– Å utvide permitteringslengden er ikke ønskelig, men det er helt riktig. Det er ikke ønskelig, fordi det er et tegn på at situasjonen på arbeidsmarkedet er veldig alvorlig. Men det er samtidig riktig for at både bedrifter og ansatte ikke skal miste en grunnleggende trygghet for å beholde sin arbeidsplass, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
p
I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget vil han jobbe aktivt for å få gjennomslag for 52 ukers permitteringstid når budsjettet skal vedtas.
Det er identisk med LOs krav.
– Det er enkelte som var permitterte før nedstengningen, som ikke vil ha noen mulighet til å returnere til arbeidsplassen sin nå. For å skape trygghet for ansatte og for å holde kompetansen intakt, er det viktig å komme med et tydelig signal nå om at permitteringsperioden vil bli utvidet, sa Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse allerede i april.
Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram tirsdag, var det en av de aller største skuffelsene til LO-lederen at permitteringsordningen ikke utvides til 52 uker.
Over 400 000 ledige
Siden 12. mars, da mange av de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen av koronaviruset, har det kommet inn over 400.000 søknader om dagpenger.
Av disse gjelder 378.800 dagpenger ved permittering.
Slagsvold Vedum var i forrige uke på verftsbesøk på Vestlandet. På Aker Solutions i Egersund ga de ansatte klar melding om at permitteringsregelverket må utvides. Det samme på Rosenberg i Stavanger.
p
– Det ideelle må være å få til en veksilng av permitteringstiden. At man kan være 50 prosent permittert og 50 prosent i arbeid, med påfyll av kompetanse. Eller 18 uker permittert, så tilbake i jobb, og så nye 18 måneder ute. En slags rullering, som ikke er mulig i dag. Nå frykter de ansatte nedbemanning og at innleie skal overta for faste stillinger. Det vil gi en langt mer usikker situasjon både for arbeidsgiver og ansatte, sier Vedum.
Mange virksomheter er i ferd med å komme tilbake i drift. Men tunge industribedrifter har det langt tøffere. De slåss ikke bare mot korona, men også lave oljepriser og internasjonal uro.
Når bedriftene foreløpig ikke kan permittere lenger enn fram til oktober, mister de ansatte en grunnleggende trygghet for sin jobb. Bedriftene får heller ikke muligheten til å planlegge lengre fram.
– Det gir mindre fleksibilitet. 52 ukers permitteringslengde vil gi langt større mulighet for planlegging og en langt bedre trygghet, mener Vedum.
Kan bytte arbeid
Arbeids- og sosialminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) mener en forlengelse av permitteringsperioden kan ha uheldige konsekvenser ved at bedrifter beholder ansatte som det ikke er realistisk å ta tilbake i jobb. Og at ansatte som er permittert lar være å søke seg til andre stillinger.
p
Dette er ikke Trygve Slagsvold Vedum enig i.
– Trygghet for arbeidsplassen er minst like viktig. Det gir en mye større stabilitet i arbeidsmarkedet og gjør at bedriftene beholder viktig kompetanse, mener han.
LO har forslått en ordning med lønnstilskudd som alternativ til permittering. Sp-lederen er ikke avvisende til forslaget, men har for lite kjennskap til dette.
– Jeg vil svært gjerne drøfte dette med LO, sier han.
Kompetanse viktig
Arbeiderpartiets fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud, er enig i at permitteringslengden må utvides. Men hun mener det ikke er hele svaret på dagens situasjon.
– Med over 400.000 ledige er det ingen grunn til å tro at dette er over ved utgangen av oktober. Derfor må det gjøres vurderinger for å få flere inaktive over i aktivitet. Dagpenger gir trygghet for den ansatte. Men dette må kombineres med kompetansepåfyll og bedriftsintern opplæring, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
– Det er riktig å utvide permitteringslengden for å skape trygghet, men mer penger til kompetansepåfyll er like viktig, legger hun til.
Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, mener det var riktig av regjeringen å foreslå utvidelse av permitteringsperioden i revidert budsjett, foreløpig ut oktober.
– Vi vil også være positive til å utvide permitteringsreglementet ytterligere dersom det blir behov for det, slik vi også gjorde i kjølvannet av oljeprisfallet og økt ledighet i 2016. Nå er det imidlertid viktig å se på tiltak som raskest mulig får flere tilbake i arbeid, og ikke planlegge for langvarig ledighet, sier Sylvi Listhaug til FriFagbevegelse.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset