Tor Arne Solbakken ser ingen grunn til å utrede spørsmålet om nasjonal minstelønn.
Roy Ervin Solstad
LO og Venstre på kollisjonskurs om minstelønn
Venstre-politikere vil utrede behovet for en lovfestet minstelønn i Norge. – Vi vet det vi trenger å vite, svarer LO-nestleder Tor Arne Solbakken.
morten.hansen@lomedia.no
Solbakken sier han oppfatter forslaget som et ledd i å redusere partenes, og særlig LOs, innflytelse over norsk arbeidsliv.
– Forslaget er gjennomsyret av skepsis til fagforeninger og partenes rolle. De sier det rett ut er udemokratisk at partene fastsetter lønn gjennom tariffnemnda. Det som vil skje er at de som jobber i uorganiserte områder, men som i dag likevel følger tariffavtalen, vil falle ned til minstelønnen. Det er veldig få som vil få et løft av en minstelønn. Det er veldig mange flere som vil bli presset nedover, sier Solbakken.
Venstre-forslag
Det er Venstrepolitikerne Sveinung Rotevatn, Pål Farstad, André N. Skjelstad og Abid Q. Raja som står bak forslaget om at Stortinget skal be regjeringa utrede spørsmålet om lovfesting av nasjonal minstelønn. Bakgrunnen er at det i Norge vil bli økt behov for innleid arbeidskraft fra utlandet, og representantene mener en lovfestet minstelønn blant annet vil gjøre det vanskeligere med sosial dumping.
I en høring i arbeids- og sosialkomiteen tirsdag slo LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, fast at det ikke er noe som tyder på at minstelønnen vil forhindre hverken sosial dumping eller lovbrudd.
– De kjeltringene som gir F... i alle andre lover og regler, de vil ikke bry seg om en nasjonal lov om minstelønn heller, fastslår Solbakken.
Flere som følger tariffavtalene
Han beskriver bruken av minstelønn som mer vanlig i land der fagbevegelsen står svakt. Solbakken konstaterer at norsk arbeidsliv er velorganisert, og det er partene som har ansvaret for lønnsdannelsen.
– Realiteten er at det er flere som følger tariffavtalene enn de som er tilknyttet avtalene. Det var en av grunnene til at man ikke ønsket en nasjonalt fastsatt minstelønn, sist gang det ble debattert i Stortinget, sier Solbakken.
Skepsis blant organisasjonene
Han får støtte av Håvard Lismoen, leder av samfunnspolitisk avdeling i YS.
– Den norske modellen er positiv. Vi er veldig skeptisk til å innføre nasjonal minstelønn. Vi ser ikke at det er noen bedre å ha en lovfestet minstelønn framfor for eksempel allmenngjøring av tariffavtalene, sier Lismoen.
Vil ha utredning
Hovedorganisasjonen Virke ønsker en utredning velkommen. Seniorrådgiver i organisasjonen, Stian Sigurdsen, mener dagens ordninger ikke sikrer en minstelønn for alle arbeidstakere i Norge.
– Ordningen med allmenngjøring har en del begrensninger. Den er like brukervennlig. La oss nå snu hver en stein, og få mer informasjon. Kan minstelønn være et alternativ eller supplement? Det vil vi finne ut av med en utredning, sier Sigurdsen.
Vil svekke organisasjonene
Solbakken er uenig med Virke og de andre som vil ha en utredning. Han mener kunnskapen allerede finnes.
– Dette kan vi nok om, konstaterer Solbakken.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes