JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og Venstre på kollisjonskurs om minstelønn

Venstre-politikere vil utrede behovet for en lovfestet minstelønn i Norge. – Vi vet det vi trenger å vite, svarer LO-nestleder Tor Arne Solbakken.
Tor Arne Solbakken ser ingen grunn til å utrede spørsmålet om nasjonal minstelønn.

Tor Arne Solbakken ser ingen grunn til å utrede spørsmålet om nasjonal minstelønn.

Roy Ervin Solstad

morten.hansen@lomedia.no

Solbakken sier han oppfatter forslaget som et ledd i å redusere partenes, og særlig LOs, innflytelse over norsk arbeidsliv.

– Forslaget er gjennomsyret av skepsis til fagforeninger og partenes rolle. De sier det rett ut er udemokratisk at partene fastsetter lønn gjennom tariffnemnda. Det som vil skje er at de som jobber i uorganiserte områder, men som i dag likevel følger tariffavtalen, vil falle ned til minstelønnen. Det er veldig få som vil få et løft av en minstelønn. Det er veldig mange flere som vil bli presset nedover, sier Solbakken.

Venstre-forslag

Det er Venstrepolitikerne Sveinung Rotevatn, Pål Farstad, André N. Skjelstad og Abid Q. Raja som står bak forslaget om at Stortinget skal be regjeringa utrede spørsmålet om lovfesting av nasjonal minstelønn. Bakgrunnen er at det i Norge vil bli økt behov for innleid arbeidskraft fra utlandet, og representantene mener en lovfestet minstelønn blant annet vil gjøre det vanskeligere med sosial dumping.

I en høring i arbeids- og sosialkomiteen tirsdag slo LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, fast at det ikke er noe som tyder på at minstelønnen vil forhindre hverken sosial dumping eller lovbrudd.

– De kjeltringene som gir F... i alle andre lover og regler, de vil ikke bry seg om en nasjonal lov om minstelønn heller, fastslår Solbakken.

Flere som følger tariffavtalene

Han beskriver bruken av minstelønn som mer vanlig i land der fagbevegelsen står svakt. Solbakken konstaterer at norsk arbeidsliv er velorganisert, og det er partene som har ansvaret for lønnsdannelsen.

– Realiteten er at det er flere som følger tariffavtalene enn de som er tilknyttet avtalene. Det var en av grunnene til at man ikke ønsket en nasjonalt fastsatt minstelønn, sist gang det ble debattert i Stortinget, sier Solbakken.

Skepsis blant organisasjonene

Han får støtte av Håvard Lismoen, leder av samfunnspolitisk avdeling i YS.

– Den norske modellen er positiv. Vi er veldig skeptisk til å innføre nasjonal minstelønn. Vi ser ikke at det er noen bedre å ha en lovfestet minstelønn framfor for eksempel allmenngjøring av tariffavtalene, sier Lismoen.

Vil ha utredning

Hovedorganisasjonen Virke ønsker en utredning velkommen. Seniorrådgiver i organisasjonen, Stian Sigurdsen, mener dagens ordninger ikke sikrer en minstelønn for alle arbeidstakere i Norge.

– Ordningen med allmenngjøring har en del begrensninger. Den er like brukervennlig. La oss nå snu hver en stein, og få mer informasjon. Kan minstelønn være et alternativ eller supplement? Det vil vi finne ut av med en utredning, sier Sigurdsen.

Vil svekke organisasjonene

Solbakken er uenig med Virke og de andre som vil ha en utredning. Han mener kunnskapen allerede finnes.

– Dette kan vi nok om, konstaterer Solbakken.

Annonse
Annonse