JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (til venstre), statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen på Vippetangen.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (til venstre), statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på pressekonferansen på Vippetangen.

Beate Oma Dahle / NTB

Strømprisene

LO om havvind-planer: – Skal sikre Norge både nok og rimelig strøm

Regjeringen går nå videre med havvindplanene for sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.


09.02.2022
15:40
09.02.2022 19:46

helge@lomedia.no

– Det er flott at vi nå kommer i gang, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

LO-lederen har store forventninger til havvindsatsingen. Hun forutsetter at havvind gir oss nye grønne arbeidsplasser og samtidig sikrer norske forbrukere og industri rikelig og rimelig kraft.

– Havvind skal være både et kraftprosjekt og et industriprosjekt. Det skal sikre Norge både nok og rimelig nok strøm. Og det skal gi oss nye grønne arbeidsplasser, sier Hessen Følsvik og legger til:

– Havvind utenfor kysten vår må skape ringvirkninger for Norge. Det må gå tydelig fram av søknadskriteriene at aktørene, som skal bygge ut, må redegjøre for de arbeidsplassene de vil skape i Norge.  

Regjeringen varsler også at spørsmålet om såkalte hybridkabler, altså strømkabler fra vindturbinene til andre land enn Norge, må utredes nærmere.

For LO er det viktig at utredningen av hybridkabler går raskt.

– Tempoet her er viktig, hvis vi skal henge med i det grønne kappløpet. Havvind er neste kapittel i utviklingen av fornybar energiproduksjon på norsk sokkel, understreker LO-lederen

Leverandørindustrien

Et av LOs klimamål er å videreutvikle leverandørindustrien til å ta markedsandeler i havvindmarkedet, og ta en ledende posisjon innen flytende havvind.  

– Det er eneste sikre er at vi kommer til å trenge mer kraft i dette landet. Vi vil ha oppdrag til verftene våre. Skal norsk industri han noen fremtid, og skal vi ha arbeidsplasser rundt i hele landet, så må vi bygge flytende havvind, mener Hessen Følsvik.

Olje- og energidepartementet sender nå forslag til inndeling i utlysingsområder for både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ut på høring.

Det legges opp til at auksjon skal være hovedmodell for tildeling av areal til havs.

Uenige om hybridkabler

– Dette er en løsning som øker krafttilførselen til Sør-Norge. Regjeringens mål er å legge til rette for at Norge har tilgang på rikelig med fornybar og rimelig kraft, slik at dette også i framtida er et fortrinn for norsk industri og bidrar til verdiskaping og sysselsetting i hele landet, sier Jonas Gahr Støre.

Første fase av Sørlige Nordsjø II vil være på 1.500 megawatt, noe som tilsvarer 7 terawattimer (TWh). Detter utgjør kraftforbruket til 460.000 husholdninger.

Det er en kjent sak at det er uenighet internt i regjeringen om hybridkabler. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er klar på at strømmen fra havvind utenfor norskekysten skal gå i strømkabler inn til Norge – ikke ut til Europa.

– Vi har tatt den beslutningen i regjeringen at den kraften skal gå til fastlandet i Norge nettopp fordi vi over tid har som mål at vi skal ha en lav, stabil kraftpris sammenlignet med andre europeiske land, sier Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er et politisk valg. Vi skal sørge for at industri og husholdninger ikke skal få for høy strømpris, sier Vedum.

Strømaktører har sagt at de er avhengige av hybridkabler, som kan bidra til å eksportere norsk havvindkraft til utlandet, for å starte opp prosjektet.

Senterpartiet er blant dem som er svært skeptisk til dette, og i første omgang skal altså kraften sendes rett til det norske fastlandet.

Nettbasert løsning

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at de i fase to skal se på både nettløsninger og hybridløsninger.

– Vi venter ikke på det, men starter med strøm til land. I første fase sendes kraften rett til land, i neste fase kan vi åpne for en mer nettbasert løsning, sier han.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier at det er viktig å ta inn kraften i områdene der prisene er høyest.

– Når vi ser på landene rundt oss, er det måten man har valgt å bygge ut vindkraft til lands på. Så må nettet komme etter hvert, det har vi satt i gang utredning av, og det er et viktig arbeid, sier hun.

– Sikrer betydelig med kraft

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er fornøyd med at regjeringen har bestemt at det skal bygges en gigantisk havvindpark lengst sør på norsk sokkel.

– Det vil sikre betydelig mer kraft både til folk og industri i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en pressemelding.

Alfheim er glad for at regjeringen nå trapper opp tempo i havvindsatsingen og får dette bygd ut tidligere enn planen har vært til nå.

Han forklarer at det trengs mye mer energi i Norge framover, både fra havvind og vannkraft.

– Vi trenger betydelig mer fornybar kraft. Det er helt avgjørende for at vi skal lykkes med å nå klimamålene og samtidig sikre videre industriutvikling i landet, sier han.

Alfheim forutsetter at basene som skal forsyne havvindanleggene skal ligge i Norge, både i utbyggings- og driftsfasen, slik at verdiskapingen vil skje regionalt og nasjonalt.

Møtes med skepsis

SVs næringspolitiske talsperson og nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes, er skuffet over planene.

– Regjeringen har varslet en gigantisk havvindsatsing, som skulle gi selskapene beskjed om hvordan sikre lønnsom utbygging av havvind. Istedenfor kommer regjeringen med en utredning, en høring og finansiering i det blå, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Vi må komme i gang mye raskere. SV har løftet mange forslag som gjør at vi innen få år kan komme i gang. Å vente til slutten av 20-tallet, kanskje til og med 30-tallet vil gjøre at Norge sakker akterut industrielt, og at det tar lang tid før husholdninger og industri får nyte godt av krafta, mener Torgeir Knag Fylkesnes.

Bruke regelverket

SVs forslag er å bruke regelverket oljeindustrien forholder seg til.

– Da kan vi komme i gang med flytende havvind ved å elektrifisere plattformene innen 2025. Det gir både leverandørindustrien vår oppdrag innen havvind umiddelbart samtidig som det kutter utslipp. I tillegg kan vi også gjøre utbyggingen lønnsom ved å lage en støtteordning som finansieres av en omstillingsavgift på olje og gass. Da sørger vi for at den fossile industrien betaler for den fornybare, mener Fylkesnes.

Rødt markerer seg kraftig i forhold til høye strømpriser, men applauderer ikke denne satsingen. Rødt har også et landsmøtevedtak som sier nei til vindkraft, både til lands, i fjæra og offshore. Sofie Marhaug, som er nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, hevder denne lanseringen er et forsøk på å maskere den store strømpriskrisen vi står i nå.

– Dette er et forsøk på å late som at man gjør noe med strøm og kraft, men dette gjør ingenting med den strømpriskrisen vi står i akkurat nå ut over å utsette avgjørelsen om vi skal bygge nye eksportkabler, som hybridkabler i realiteten er, sier Sofie Marhaug til FriFagbevegelse.

– Nå må vi si endelig nei til hybridkabler, som beviselig vil øke strømprisen i Norge. Og så må vi sikre at miljøkonsekvensene utredes ordentlig så regjeringen ikke bare gjentar den store katastrofen vindkraft på land har vært for natur- og friluftsområder, legger Marhaug til.

Høyresiden slakter planene

Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup omtaler satsingen som et «industripolitisk mageplask».

– Her skalerer man ned satsingen som den forrige regjeringen hadde lagt opp til og skyver den ut i tid, sier Astrup til NTB.

Frps energipolitiske talsperson Frank Sve advarer mot en milliardregning for norske skattebetalere.

– Frp er sterkt skeptiske til at Ap og Sp fortsetter å føre en politikk som gambler med innbyggernes penger på enkeltnæringer og enkeltteknologier, hvor skattebetalerne blir pålagt urimelig høy risiko, men der store selskaper vil sitte igjen med potensiell gevinst, sier Sve.

Han mener havvindprosjektet som regjeringen la fram onsdag framstår som et massivt subsidiesluk gjennom ulønnsom utbygging av flytende havvind der norske skattebetalere sitter igjen med milliardregning og betydelig risiko.

09.02.2022
15:40
09.02.2022 19:46



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker