Jørn Eggum i Fellesforbundet før tariffoppgjøret
LO-forbund: – Urettferdig at arbeidsgiverne stadig får en større del av kaka
Arbeidsgiverne får stadig mer og arbeidstakerne mindre av inntektene fra bedriftene i privat sektor, viser nye beregninger.
EN SPADE ER EN SPADE: Det er urettferdig at arbeiderne får mindre og eierne mer, fastslo Fellesforbundets leder Jørn Eggum før LO vedtok kravene før lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
yngvil@lomedia.no
Eierne får mer og mer og arbeidstakerne mindre og mindre av inntektene fra produksjonen i privat sektor. Det viser nye beregninger fra utvalget som lager oversikten over nøkkeltallene som er selve grunnlaget for forhandlingene i lønnsoppgjøret, Teknisk beregningsutvalg.
Arbeidstakernes andel av inntektene i privat sektor har falt fra 85 prosent på 1970- og 1980-tallet til litt over 73 prosent i 2017, opplyser LO.
Unntaket er industrien, der mange flere er fagorganisert enn i resten av privat sektor. I industrien er arbeidstakernes andel av inntektene på samme nivå som i 1970.
• Lest denne? LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør
Mette Nord: – Vi må gjenvinne balansen mellom arbeid og kapital
– Det er ikke rettferdig at arbeidsgiverne stadig får en større del av kaka, sa Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor. Han talte tirsdag til de 130 stemmeberettigede i representantskapet i LO som vedtok kravene og oppgjørsformen i tariffoppgjøret.
–Vi må gjenvinne balansen mellom arbeid og kapital, sa Mette Nord, lederen i det største forbundet i LO, Fagforbundet, som har over 360.000 medlemmer.
• Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her
LO forklarer det med sosial dumping
Slik forklarer LO inntektsutviklingen i favør av eierne i mange tjenesteytende næringer: Det «er resultat av lavere organisasjonsgrad, sosial dumping og tiltakende lavlønnskonkurranse og økt markedsmakt overfor forbrukerne».
• Dette er lønna i over 300 yrker
NHO: – LO har tilpasset kravene sine
FriFagbevegelse spør NHO hva de syns om at lønnsandelen i privat sektor har falt, bortsett fra i industrien. NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, svarer ved å vise til årstalen til sentralbanksjefen nylig. Øystein Olsen sa i talen at overskuddene i bedriftene har økt mer enn lønningene siden 1980. Olsen sa at noe av forklaringen på det er at arbeidsoppgaver som før ble gjort av mennesker nå gjøres av roboter og maskiner, som den teknologiske utviklingen har gjort er relativt billigere.
– Hva sier denne utviklingen om arbeidstakernes vilje til moderasjon i lønnskravene sine?
«NHO har de siste årene erfart at LO har tilpasset kravene til utfordringene i økonomien», svarer Melsom på e-post til FriFagbevegelse.
– Er det et mål for NHO at arbeidstakerne får en større del av inntektene enn nå?
«NHO slutter opp om frontfagsmodellen, at verdiskapingen i industrien over tid skal gi en stabil fordeling mellom arbeid og kapital», svarer hun.
Om lønnsandelen i industrien svarer NHOs Melsom at «frontfagsmodellen skal bidra til at fordelingen av verdiskapningen i industrien er stabil på lang sikt, mens lønnskostnadsandelen i industrien kan variere som følge av konjunkturendringer».
• Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor
• Statsansatte henger etter i lønnsutviklingen
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.