JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Löfvens samarbeid mot høyre: – Alternativet var lavere lønninger, mener den svenske LO-lederen

For den svenske LO-lederen var ikke i tvil om at han ville gi grønt lys til den nye regjeringen i Sverige.
Stefan Lõfven overlevde som svensk statsminister -fikk fire nye år

Stefan Lõfven overlevde som svensk statsminister -fikk fire nye år

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

HELSINKI: – Slik situasjonen ble, var det ikke vanskelig å si ja til den nye blokkoverskridende regjeringen i Sverige. Det var enkelt. Alternativet i svensk politikk er jo at Sverige som resten av Norden og resten av Europa tar inn de fremmedfiendtlige som en del av regjeringsunderlaget. Mellom de to valgene var det veldig enkelt, sier Karl-Petter Thorwaldsson til FriFagbevegelse.

Den svenske LO-lederen ser ingen annen vei å gå i politikken enn mot venstre. Men med en unik situasjon i Sverige var det bare to mulige løsninger. En liberal-konservativ regjering som var avhengig av et fremmedfiendtlig parti eller en blokkoverskridende regjering ledet av Stefan Löfven og Socialdemokraterna.

Löfven: – Vi innleder et historisk samarbeid på tvers av gamle partiskiller

To viktige seire

LO-lederen i Sverige mener statsministeren forhandlet fram to viktige seire i forhandlingene om en regjeringsplattform: Større satsing på regionene og grisgrendte strøk og et arbeidsmarked basert på kollektivavtaler.

Før avtalen ble inngått ble det vedtatt et budsjett basert på en borgerlig politikk. En skattelette på 20 milliarder kroner til de rikeste, vil øke forskjellene, mener Thorwaldsson.

– Skatteletten er en feil fordelingspolitikk. Men den svenske økonomien vokser med 40 milliarder kroner. Det vil utjevne ulikhetene hvis regjeringen gir den veksten til å utjevne ulikheter, mener Karl-Petter Thorwaldsson – eller Kalle, som han kalles.

– Vi er veldig godt fornøyde med å få et arbeidsmarked basert på kollektivavtaler. Alternativet var – hvis Moderaterna og Liberalerna hadde fått bestemme – lavere lønninger. I tillegg har samarbeidet med Miljøpartiet ført oss i gal retning i distriktspolitikken. Der har vi fått støtte fra Centerpartiet om en bedre distriktspolitikk. Mange av våre medlemmer bor i de mindre kommunene. Nå skal det bygges i Nord-Sverige, satses i regionene investeres i de små kommunene. Det er også en god inkluderingspolitikk.

Avtalen inneholder flere ressurser til eldreomsorg, sykehus og helse. Sosialdemokratenes store valgkampløfte om en ekstra ferieuke for barnefamilier skal fases inn. Pensjonistene får lavere skatt og høyere pensjoner. Satsing på livslang læring og høyere ledighetstrygd ligger også inne.

Åtte dårlige punkter

En gjennomgang som den svenske tenketanken Tiden har gjort, viser at 131 av de 172 punktene i avtalen er positive for fagbevegelsen. 10 er interessante, åtte direkte dårlige og 11 er vanskelig å vurdere, konkluderer tankesmien.

Leder for samfunnskontakt og strategi i LO, Wegard Harsvik mener at det på sikt ikke er gjennom kompromisser med de minst ille av høyrepartiene at arbeiderbevegelsen skaper et bedre samfunn.

Harsvik poengterer også hva avtalen ikke innebærer av høyrepolitikk.

– Hverken nye angrep på nivået eller tilgangen på sykelønn, eller nye såkalte jobbskattefradrag som øker forskjeller og svekker finansieringen av fellesskapet. Sverige har fått en regjering som - tross mange hindre og utfordringer - kan føre en ganske progressiv politikk. Og som holder fremmedfiendtlige, likestillingsfiendtlige og antidemokratiske krefter unna regjeringsmakta, påpeker Wegard Harsvik.

Karl-Petter Thorwaldsson sier det slik:

– Den eneste måten vi kan redde arbeiderbevegelsen fra å måtte gi etter på denne måten i framtiden, er at vi vokser og blir flere, både i fagbevegelsen og i partiet, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Karl-Petter Thorwaldsson er fornøyd med at Sverige har en statsminister som kommer fra fagbevegelsen.

Karl-Petter Thorwaldsson er fornøyd med at Sverige har en statsminister som kommer fra fagbevegelsen.

Helge Rønning Birkelund

Annonse
Annonse