Korona:
LO-lederen krever tydelig lederskap fra regjeringen: – Alle kan ikke ha hjemmekontor
Regjeringen lover tiltak mot korona-smitten. LO-lederen krever at arbeidstakerne blir hørt.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
Jan-Erik Østlie
frode@lomedia.no
Hver time kommer det meldinger om permitteringsvarsel i ulike deler av næringslivet.
Det betyr store endringer og reduserte inntekter for mange arbeidstakere.
Nå krever LO tydligere tale fra regjeringen. LO vil også bli tatt med på råd og minner om at man må huske på alle arbeidstakerne som blir påvirket av den økonomiske nedgangen.
– Så langt virker det som regjeringen nærmest har gjemt seg under en stein. Vi trenger politisk lederskap i en slik situasjon, som både tar ansvar og som forteller folk hvordan de skal forholde seg, skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en epost til FriFagbevegelse.
p
– Tenk på arbeidstakerne
Mange arbeidstakere har allerede fått karantene. LO-lederen vil ha klarer tale om hvilke rettigheter disse har:
– Regjeringen må huske på at denne situasjonen skaper store utfordringer for mange arbeidstakere og mange familier. Hvordan skal de forholde seg til karantenebestemmelsene? Hva skal man gjøre om man har barn som må være hjemme i 14 dager? Dette er spørsmål regjeringen må komme opp med gode svar på og klare beskjeder om, skriver Gabrielsen.
– Noen kan sikkert få til praktiske løsninger, med hjemmekontor og slikt, men de fleste har jobber der det ikke er mulig, fortsetter LO-lederen.
Krever møte med regjeringen
Gabrielsen krever at regjeringen kaller inn partene i arbeidslivet til samtaler for å stake ut veien videre i ei vanskelig tid:
– Vi har etterlyst at regjeringen tar kontakt med partene i arbeidslivet, for å drøfte og orientere. Det er vi som har skoene på og vet hvor de trykker. Regjeringen må nå sette seg ned med oss og arbeidsgiverne for å sikre en enhetlig håndtering av denne situasjonen.
Permittering
LO-lederen roser regjeringen for endringer i regelverket for permitteringer:
– Det er bra hvis regjeringen gjør noe med permitteringsreglene, slik vi har bedt om, og om de setter inn tiltak som kan hjelpe enkeltnæringer og enkeltvirksomheter som får problemer som følge av koronaviruset. Etter vårt syn er det ikke behov for brede tiltak rettet mot hele økonomien som sådan, men målrettede tiltak, skriver Gabrielsen.