LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.
Brian Cliff Olguin
Norway Cup
LO-lederen ut mot forskjellsbehandling av fotballjenter
– Likestillingskampen er tydeligvis ikke vunnet i idretten, sier Peggy Hessen Følsvik. Nå tar hun et oppgjør med det hun kaller dinosaurholdninger i idretten.
helge@lomedia.no
Onsdag besøkte LO-leder Peggy Hessen Følsvik Norway Cup, blant annet sammen med idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kunnskapsminister Tonje Brenna.
Bakteppet var blant annet Norway Cup, fotball-VM for kvinner og fotballpresident Lise Klaveness sitt oppgjør etter at avisredaktør og milliardær Trygve Hegnar rakket ned på og angrep fotballjentene våre i VM i New Zealand.
Han skrev at «damefotballen er elendig», og at «spillerne opptrer som primadonnaer og blir feiret av sportsjournalistene som helter».
Hegnar har ikke ønsket å kommentere påstandene i etterkant.
Idrett og forskjeller: Jenter forskjellsbehandles fra ung alder: LO vil ha like muligheter i idretten
Kvinneforakt
Peggy Hessen Følsvik hevder uttalelsene fra Hegnar vitner om en kvinneforakt og at forskjellsbehandlingen mellom jenter og gutter i idretten fortsatt er til stede i fullt monn.
Nå vil LO-lederen ha et trepartssamarbeid for likestilling på fotballbanen. Hun vet at det er mulig å få til mye på området.
Målet er å få myndighetene med på et likestillingsløft innenfor idretten.
– Nå har vi dyktige kvinner i ledelsen både i idrettsforbundet og fotballforbundet. Nå er det derfor en veldig god timing til å kunne jobbe helt konkret med et kvinneløft i idretten.
Vi har også en ny kvinnelig kulturminister som også kan bidra. Alt ligger dermed til rette for dette, sier LO-lederen.
Likestilling-suksess i hopp
LO har fått skryt for innsatsen for hoppjentene. Som hovedsponsor ble det satt store krav til hvordan pengene skulle brukes.
– En av de viktigste grunnene til at vi gikk inn som sponsor for hoppidretten, var å få til et løft for kvinnehopp. Vi gikk inn med prosjektet «Like muligheter» og gjorde faktisk en forskjell. Det er vi veldig godt fornøyd med. Der har vi kommet et godt stykke på vei, selv om vi ikke på noen måte er i mål. Det klarte LO gjennom et samarbeid med NISO og hopplandslaget selv, sier Peggy Hessen Følsvik.
Hun trekker Maren Lundby fram som et godt eksempel – og stor bidragsyter – i så måte.
Lundby vet selv hva som kreves for å oppnå mer likestilling innenfor idretten sin. Og at det ikke kommer av seg selv.
Hun kan ikke rose LO nok for innsatsen for kvinnehopp.
Blant annet ble det et gjennomslag for like premiepenger for kvinner og menn i Raw Air.
– LO setter likestilling høyt. Det liker vi, sier Maren Lundby til FriFagbevegelse, etter å ha spilt kjendiskamp på Ekebergsletta i forbindelse med Norway Cup.
– Men vi er ikke i mål. Det er fortsatt mye å kjempe for. Først og fremst gjennom å få en lik kalender som guttene slik at vi får vist oss ordentlig fram. Og da får vi hoppet mer i store bakker. Vi må være mer i hoppbakken slik at interessen blir større, legger hun til.
Maren Lundby i aksjon under kjendiskampen på Ekebergsletta onsdag.
Brian Cliff Olguin
Fotballen sin tur
Nå står fotballen for tur, mener Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Det er fortsatt enorme forskjeller i idretten, selv om LO og NISO bidro til å løfte bonusene til fotballkvinnene med opp mot 400 prosent før de dro til VM i New Zealand, sier Peggy Hessen Følsvik.
Nå får alle spillere som er med i VM 305.000 kroner. Ved å komme til åttedelsfinalen, er bonusen for de norske fotballspillerne økt til 610.000 kroner. Dersom Norge vinner VM, er bonusen til hver spiller 2.750.000 kroner.
Den «premien» har heller ikke kommet uten kamp. LO og NISO har jobbet i mange år med skjevhetene innen toppidretten.
– Den er nesten helt unik i forhold til alle bransjer, sier forbundsleder i NISO, leder Erlend Hanstveit.
Det startet med en likelønnsavtale på grunnlønnen mellom landslagskvinner og landslagsmenn i 2017. Fortsatt var det stor forskjell på bonusene – opp mot 15 ganger i størrelsesforskjell.
Rivende utvikling
– Med avtalen som nå foreligger har vi tatt et sjumilssteg i riktig retning. Det er fortsatt mye å jobbe med og utvikle. Men nå har de i alle fall skjedd et gjennombrudd, sier forbundsleder i NISO, Erlend Hanstveit til FriFagbevegelse.
Det har kommet først og fremst gjennom å engasjere spillerne og legge trykk på forbundet. Hanstveit vil også poengtere at Norges Fotballforbund har vært en aktiv driver i dette arbeidet.
– Det vi har vært tydelig på, er at det må til en aktiv distribuering av midler. Det er ikke markedet som skal styre det. Det må til en investering for å øke sponsorinntekter og dermed interessen. Det ser vi starten på nå. Det er en framgang som bare kommer til å fortsette. Vi ser en rivende utvikling innen kvinnefotballen, sier Erlend Hanstveit.
– Ute i klubbene opplever jentene en skjevfordeling av trenerressurser, treningstider, baner og garderober. Og økonomi. Vi trenger fagforeninger på banen, mener Peggy Hessen Følsvik.
Fagforbundet og Toppfotball kvinner er blant annet allerede i gang med et samarbeid for likestilling på fotballbanen gjennom prosjektet «Like muligheter».
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.
Brian Cliff Olguin
Først ute
Denne uka var altså Peggy Hessen Følsvik på besøk på det som har vært betegnet som verdens største fotballturnering.
Norway Cup var historisk i den forstand at de inkluderte jenter i turneringen før det i det hele tatt var seriespill for jentene, for mer enn 50 år siden.
Men selv i dag er det ikke full likestilling mellom jenter og gutter på fotballbanen.
– Vi liker å kalle oss for likestillingslandet Norge. Men på dette området mangler det fortsatt mye, mener Peggy Hessen Følsvik.
På langt nær i mål
Idrettspresident Zaineb Al-Samarai mener man har kommet et stykke på vei med likestilling i idretten, og at det er blitt veldig mye bedre.
– Men det er fortsatt en lang vei å gå, sier hun til FriFagbevegelse.
Hun ønsker et trepartssamarbeid hjertelig velkommen.
– Vi ønsker alle gode krefter som har lyst til å bidra i idretten hjertelig velkommen. Idretten har en veldig viktig samfunnsrolle og vi er en viktig samfunnsaktør som er løsningen på mye, sier hun til FriFagbevegelse.
Hun mener manglende likestilling i idretten er et sammensatt problem, og at det er forskjeller fra idrett til idrett.
Det hun ønsker seg aller mest er gode treningstilbud til jentene, gode trenere og at jenter får de samme mulighetene som guttene.
– Også må jenter gis mulighet til å satse på idretten i like stor grad som guttene. Det er mange idretter hvor jentene ikke har de samme mulighetene til å satse på idretten som gutter. Det er mye lettere for gutter å satse på idrett kombinert med utdannelse og til å få en proffkarriere. I valget mellom utdannelse eller idrett velger flere jenter enn gutter utdannelse, sider Zaineb Al-Samarai.
Det skyldes at det ofte er vanskelig å kombinere de to satsingene – utdanning og idretter. Blant annet i forhold til å få fri til samlinger og lignende.
– Da «safer» ofte jentene med å velge utdanning, sier hun.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik