Hans-Christian Gabrielsen tilbake på kontoret.
Helge Rønning Birkelund
Hans-Christian Gabrielsen:
LO-lederen ute av karantene: – Jobb nummer én er å sørge for at korona-regningen ikke havner hos arbeidsfolk
Hans-Christian Gabrielsen er tilbake i full drift, med ett fokus: Sikre at en million LO-medlemmer kommer best mulig ut av krisa.
helge@lomedia.no
Et møte i Brussel ga Hans-Christian Gabrielsen karantene med tilbakevirkende kraft. Et møte med arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen dagen før karantenebestemmelsene trådte i kraft, kostet ham enda et par dager i hjemlige trakter.
Nå er han tilbake på kontoret, klar for å kjempe sine medlemmers kamp mot koronavirusets uhumskheter.
Helsemyndighetenes anbefalinger har han ingen grunn til å stille spørsmål ved. Han håper de er virkningsfulle og at de ikke vil vare for lenge.
At de har sin pris, mener han er åpenbart.
– Men her handler det om liv og helse, og smittespredning som må begrenses, sier han.
Dagpengekalkulator: Sjekk kor mykje du får
Våre felles midler
Det omtalte møtet med arbeidsministeren fant sted dagen før regjeringen la fram sin første krisepakke, for to uker siden. Siden har han fulgt det hele hjemmefra, men så absolutt som deltakende person. Mobilen er ladet flere ganger om dagen. Kontakten med omverdenen har vært døgnåpen. Han har jobbet tett opp mot politikere både i opposisjonen og i regjeringen.
Og utviklingen har - som for alle - vært som å møte en bratt fjellvegg.
– Hele tiden dukker det opp behov for nye og målrettede tiltak. Det viser bare betydningen av å ha et godt og tett trepartssamarbeid. Hadde det vært til stede fra begynnelsen, hadde regjeringen kunne kommet rett ut av hoppkanten i første omgang, lenger han til.
For: Arbeidsfolk betaler en høy pris i disse dager.
– Alle gjør det. Dette er en helt ekstraordinær situasjon. Vår oppgave er å sørge for at det kommer tiltak som avhjelper situasjonen for vanlige folk i størst mulig grad, sier LO-lederen.
– Vi vet ikke hvor lenge det kommer til å vare. Ikke omfanget av krisen og hvor dyr den blir. Det vi må innrette oss etter er å finne treffsikre og gode tiltak som har en god sosial profil. Vi bruker mange penger nå. Det handler om å bruke de store pengene riktig. Hvis ikke kan regningen i etterkant bli mye, mye større, mener Hans-Christian Gabrielsen.
Pakke for bedrifter
Torsdag denne uka var han ute i offentligheten igjen.
Allerede fredag morgen, klokka 08.00, stiller han hos finansminister Jan Tore Sanner (H) til pressekonferanse sammen med flere statsråder, NHO, Finans Norge og Virke. Regjeringen skal legge fram tiltak i form av kompensasjonsordninger til bedrifter. En pakke LO-lederen har store forventninger til.
– Vi i fagbevegelsen har hele tiden vært opptatt av å sikre tryggheten til vanlige folk. Det har vi blant annet gjort gjennom å få på plass ordninger som sikrer inntekten til de tusenvis som nå blir permitterte og ikke lenger har en jobb å gå til. Jeg har helt klart forventninger til at LOs krav om at de som ble pålagt å stenge ned virksomheten sin over natta som følge av myndighetenes korona-tiltak vil sikres.
Inspirert av Danmark
Gabrielsen viser til de som nærmest har fått næringsforbud, som blant annet frisører, fysioterapeuter og manuellterapeuter.
– Vi har i møte med regjeringen spilt inn en modell som er sterkt inspirert av Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Det betyr at de som fikk null i omsetning over natta skal få hjelp til å betale faste utgifter, slik at de ikke må legge ned. Og at de som jobber der har en jobb å komme tilbake til når alt dette er over, sier Gabrielsen.
Luftfarten
– For to-tre uker siden var det luftfarten og reiselivet alle var opptatt av. De begynte å merke det og kom først på radaren. Så ble det bedrifter som hadde behov for innsatsvarer fra Asia som begynte å få problemer. Det har gått utrolig raskt. Det mest akutte kom for 14 dager siden i forhold til permitteringer, sikring av likviditet i næringslivet, bankgarantier og statlige garantier. Kultursektoren og idrettssektoren er også rammet. Nå er det altså små og mellomstore bedrifter det gjelder, sier han.
– Hvis vi sitter her og prater om en uke, vil det helt sikkert dukke opp nye problemstillinger og nye områder vi må sørge for å bidra til. Derfor er det også så viktig å ha en tett og god dialog med forbundene våre og de tillitsvalgte, slik at vi hele tiden får inn signaler. Det unike apparatet vårt er helt uvurderlig for å få innspill. Vi jobber kontinuerlig med å forsøke å sikre og trygge vanlige folk og våre medlemmers trygghet, mener LO-lederen.
Litt irritert...
LO-lederen er imidlertid fortsatt litt irritert over at regjeringen ikke skjønte at arbeidstakernes interesser burde vært ivaretatt på et tidligere tidspunkt.
Han snakket med statsråden to dager før det omtalte møtet. Da påpekte han nettopp at det var elementer i den første krisepakka som absolutt vedrørte LOs medlemmer. Blant annet ble det snakket om en kortere arbeidsgiverperiode ved permittering, omsorgspenger og nedstengning av skoler med de konsekvenser det får for mange foreldre.
– Det må kompenseres av fellesskapet og myndighetene, var hans klare beskjed.
Vi er altså to uker tilbake i tid - samtidig som han gikk i karantene.
– Fram til da hadde det ikke vært noe kontakt. Krisepakka som kom på fredagen, var på ingen måte god nok. Vi jobbet tett mot opposisjonen og regjeringen gjennom hele helga. De tiltakene det var enstemmighet om på mandagen etter, hadde den innretningen pakka burde hatt i første omgang. Der fikk vi et enstemmig storting til å skjønne at dette er våre felles midler, ikke regjeringens penger. Det er viktig å sikre næringslivet, men også at de som nå blir berørt i en så stor grad også blir ivaretatt. Det må være en sosial profil på ytelsene. Regjeringen kom litt skjevt ut, men resultatet ble bra, sier han før han påpeker:
– Siden har det vært jevnlig og god kontakt med regjeringen.
Derfor står han også sammen med finansministeren og NHO-direktøren på morgendagens «frokostpressekonferanse». Mens arbeidsministeren fortsatt er i karantene.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene, mener Norsk Industri-sjefen
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB