Frontfaget:
Fellesforbundet vil vente med pengekravet når meklingen med Norsk Industri starter onsdag
Mandag brøt Fellesforbundet forhandlingene om ny tariffavtale for industrien. Tirsdag møttes partene hos Riksmekleren og ble enige om å starte frivillig mekling onsdag formiddag.
VENTER MED PENGEKRAV: Både forskuttering av sykepenger og endring i offshorebilaget står på agendaen når den frivillige meklingen starter onsdag. - Når det gjelder det økonomiske har vi ikke fremmet noe krav ennå. Det gjør vi når tiden er inne for det, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum (midt i bildet).
Tormod Ytrehus
roy@lomedia.no
Det er Industrioverenskomsten som tradisjonen tro starter tariff-forhandlingene i hvert oppgjør. Det gjør at den konkurranseutsatte industrien får sette rammene for hele tariffoppgjøret. Derfor kalles også denne overenskomsten for frontfaget, siden de alltid er først ute.
Årets tariffoppgjør startet allerede 10. mars, men kun tre dager senere ble hele tariffoppgjøret satt på pause til 3. august. Etter pausen gikk det imidlertid svært kort tid før Fellesforbundet innså at man trengte hjelp av Riksmekleren for å komme videre.
Tirsdag klokka 10 troppet derfor både Fellesforbundet og Norsk Industri opp hos riksmekler Mats Wilhelm Ruland. Der ble de enige om en plan for å fortsette forhandlingene om frontfaget som såkalt frivillig mekling fra onsdag klokka 10.
Les også: Sjefen for Norsk Industri har sagt «null» i fem lønnsoppgjør på rad. Nå gjør han det igjen
Fortsetter der de slapp
Det var leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, godt fornøyd med.
– Det er godt at vi får fremdrift i forhandlingene. Vi har hatt en god dialog her hos Riksmekleren, og vi er blitt enige om hvordan prosessen skal gå fram til vi kommer til utløp den 20. august. Nå er vi forventningsfulle og skal jobbe hardt for å få oppgjøret i mål på en skikkelig måte, sa Eggum på en kort pressebrifing etter møtet hos Riksmekleren i dag.
Også Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, var glad for at forhandlingene kunne fortsette.
– Vi starter med godt mot på nytt igjen. Vi hadde jo forhandlinger i mars før de ble avbrutt, så vi starter ikke på bar bakke. Nå skal vi videreføre det arbeidet vi begynte på, og vi skal anstrenge oss begge parter for å unngå konflikt i den situasjonen vi er i nå, sa Hansen.
Tenker ikke på streik
Blir ikke partene enige, vil det bety streik, men både Hansen og Eggum håper å unngå det.
– Frontfaget har tradisjon for å finne løsninger, sa Hanssen.
Eggum ville ikke tenke på streik nå.
– På dette tidspunktet tenker jeg ikke på streik. Jeg har kommet til enighet med Stein og Norsk Industri før, og har som siktemål å klare det i år også. Det er lenge til vi kommer fram til natt til 21. august, og jeg er klar til å legge inn en innsats for at det skal bli et ordentlige utfall i år også, sa Eggum.
Les også: Fellesforbundet brøt lønnsforhandlingene. Er ikke redd for å bruke streikevåpenet
Ikke låst til null
Mandag mente Fellesforbunds-lederen at det ikke var noen vits å forhandle videre om Norsk Industri sitt mandat var at det ikke skulle gis generelle tillegg, ikke lokale tillegg og ikke komme noen endringer i tariffavtalen. I dag var tonen en annen. Til pressen ga Stein Lier-Hansen den åpningen Eggum var ute etter.
– Vi forhandler bestandig. Samtaler og forhandlinger kan bidra til at vi ser løsninger som ikke er åpenbare når vi starter, men som utkrystalliserer seg etter hvert. Vi forhandler med utgangspunkt i å unngå en konflikt, og vi er mer opptatt av det faktiske bakteppet og den faktiske situasjonen enn alle disse begrepene knyttet til null og en og to, sa han.
Eggum repliserte med å gjenta at hovedoppgjøret handler om mer enn kroner og øre. Han har tidligere nevnt både forskuttering av sykepenger og at avtalen for offshorearbeidere må endres.
– Vi har masse vi skal revidere i overenskomsten som er viktig for oss. Når det gjelder det økonomiske, så har vi ikke fremmet noe krav ennå. Det skal vi gjøre når tiden er inne for det, sa Eggum.
Les også: Lønnsoppgjøret starter igjen: – Vi vil kjempe for dem som sitter nederst ved bordet, sier Jørn Eggum
Tror på krevende oppgjør
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland spådde ikke overraskende at meklingen ville bli krevende.
– Vi er inne i en dyp økonomisk krise. Det gjør at godene som skal fordeles ofte er magrere og av den grunn er det mindre handlingsrom enn man har i gode tider. Derfor ser jeg for meg at det blir veldig krevende. I tillegg så er det jo alltid krevende i frontfaget. Det er komplekse tema som skal mekles som har stor betydning for begge partene. Det gjør i seg selv det vrient å finne en løsning, sa Ruland.
Han hadde likevel god tro på å komme fram til en løsning.
– Vi vil gå systematisk gjennom temaene som er brakt inn i forhandlingene og se hva slags handlingsrom som finnes, og også lete etter eventuelle handlingsrom som partene ikke ser selv. Det er jo fordelen for mekleren siden vi er nøytrale og uavhengige og ikke har noen interesse i utfallet også. Vi er her for å hjelpe partene til å finne en løsning, sa riksmekler Mats Wilhem Ruland.