LO-sekretær Are Tomasgard mener det haster å sette ned en energikommisjon.
Jan-Erik Østlie
Strømprisene
LO-sekretær om strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet
– Strømkostnadene er uakseptabelt høye, og vi må gjøre det som er mulig for å unngå at vi skal komme i lignende situasjoner i fremtiden, sier Are Tomasgard.
helge@lomedia.no
Når det er sagt, tenker Tomasgard med gru på hvordan tilstandene ville vært hvis ikke venstresiden hadde kjempet for statlig eierskap av naturressursene.
– Det må folk få med seg i disse strømsjokk-tider, sier han til FriFagbevegelse.
Hele Europa – Norge inkludert – har strømsjokk. Her hjemme krangles det om årsakene. Men en ting er sikkert, mener LO-sekretær Are Tomasgard: Det hele kunne vært lang verre.
– Vi kan prise oss lykkelig over at vi har hatt politikere som har skjønt betydningen av et offentlig eierskap av naturressursene og en høy beskatning av produksjonen, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Det har ført til at staten har fått inntektene fra de altfor høye strømprisene, og derfor også har mulighet for å etablere støtteordninger som tar ned kostnadene betydelig for norske husholdninger.
– Det må folk ha med seg. Dette er politikk. Det er ikke fritt fram for hvem som helst å eie kraftproduksjonen. Høyresiden har lenge kjempet for å delprivatisere Statkraft. Men med en sterk venstreside har det vært så upopulært at de har lagt ballen død, mener LO-sekretæren.
I stedet har vi en offentlig styring, eierskap og kontroll over naturressursene, poengterer han.
Strømprisene: Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat
Foran et veiskille
Nå står landet foran et veiskille i energipolitikken. Hvordan det framtidige kraftsystemet skal meisles ut. Selv har ikke Are Tomasgard landet.
– Langt ifra, innrømmer han.
Men han er villig til å dele noen tanker.
Det som haster aller mest, er å få en energikommisjon på plass. Så raskt som mulig. Det har også regjeringen lovet.
Are Tomasgard mener kommisjonen må gi et godt kunnskapsgrunnlag for å ta beslutninger.
– Mandatet til kommisjonen er viktig – likeså at den er bredt sammensatt. Med arbeidstakere, arbeidsgivere, husholdninger, industrien og offentlig sektor. Mange aktører må inn. Men det skal ikke være noe kraftbransje-utvalg, mener LO-sekretæren.
Det er også varslet en energimelding på bakgrunn av den som kom fra regjeringen Solberg før den gikk av.
Tomasgard vil advare mot å ha hastverk med å behandle den.
– Vi har ikke noe behov for de raskeste, men de beste løsningene. I dag har vi en akutt strømpris-krise, som regjeringen har kunnet svare med en betydelig økonomisk støtte. Det kan vi gjøre fordi vi tjener penger på gassen og industrien. Det skyldes også at vi har klart å beholde nasjonalt eierskap på dette, poengterer Are Tomasgard.
Debatt: «Ta politisk kontroll over strømprisene»
Ingen quick fix
Det «vanlige folk» er aller mest er opptatt av, er imidlertid noe helt annet. Nemlig strømprisen. En privat Facebook-gruppe – startet av en advokat som også har opprettet en energinettside – har fått over 600 000 medlemmer. Regjeringen er drevet fra skanse til skanse.
Torsdag om en snau uke er det meldt inn to demonstrasjoner utenfor Stortinget, en initiert av Industriaksjonen, og en av Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm».
Are Tomasgard er klar på at det ikke er noen quick fix å få orden på kraftbransjen.
– Energiprisene er høye i hele Europa. Grunnen til høye strømpriser i Norge er sammensatt. Hovedårsaken er høye gasspriser og høye CO₂-kvotepriser. Mange gir utenlandskabler skylden, fordi disse fører til krafteksport og pris-smitte fra Europa til Norge. Men i tillegg til mindre nedbør i fjor, fikk vi også mindre vann i magasinene. Dette er et helhetlig system som norske politikere fra Frp til SV har vært med å bestemme. Det er heller ikke snakk om norske kabler. Vi eier de sammen med landet de går til, sier Are Tomasgard.
Vi har hatt den samme energiloven siden begynnelsen av 90-tallet. Energiloven åpnet for et fritt marked for kjøp og salg av elektrisk energi, og dermed også en energiutbygging som er mer markedsstyrt og mindre avhengig av prognoser og politiske vedtak. Loven plasserte Norge i fremste rekke internasjonalt med hensyn til liberalisering og frislipp av elomsetningen.
– Man må fortelle hele historien om utenlandskablene. De har også gitt oss rimelig kraft i mange perioder. Man må fortelle hele historien, ikke stykkevis og delt, mener han.
– Spørsmålet blir hvordan vi håndterer vannmagasinene våre, og hvordan vi kan øke kraftproduksjonen eller sette begrensninger på eksporten i situasjoner der det vil føre til ekstreme strømpriser for norske strømkunder.
Faktisk.no: Strømprisen er ikke høy på grunn av ACER
Bøtter og spann
Norge tjener i bøtter og spann på energi. Men det er ikke nok. Kraften er mangelvare. Det må produseres mer kraft. Hvor skal den nye kraftproduksjonen komme? Hva med infrastruktur og energieffektivisering. Det er mange aspekter som setter prisen, mener Tomasgard.
En het diskusjon må komme, og blir en het potet for regjeringen, som er splittet i forhold til dette: Havvind og hybridkabler knyttet til det. Senterpartiet vil ikke knytte nye utenlandskabler. Og uten utenlandskabler er det en stor risiko for at det ikke blir lønnsomt, og dermed ikke blir noen satsing.
Tomasgard mener det er viktig å balansere dette spørsmålet.
– Vi må unngå økt krafteksport og generere mer vindkraft til Norge. Men det er fullt mulig å gjøre begge deler, mener Tomasgard.
Han avviser at man ikke vil få havvind-produksjon uten økt utvekslingskapasitet mellom Norge og andre land, fordi det ikke vil bli lønnsomt.
– Man kan ikke begynne en debatt med en konklusjon, poengterer han.
Han peker også på fordeler ved å ha hybridkabler knyttet til havvind.
– En vindkraftproduksjon som knyttes til utvekslingskapasitet kan gi industrien mer kraft, mener han.
Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket
Åpne vernede vassdrag
Et annet stridstema som er dukket opp, er om man skal åpne allerede vernede vassdrag. Hittil er det bare forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, som har tatt til orde for dette.
Are Tomasgard – som selv kommer fra Alfheims forbund – vil heller ikke konkludere her. Men han mener det er flere interessante aspekt ved dette. Flom og ras er konsekvenser av klimaendringer og er menneskeskapte. Indirekte blir da også ukontrollerte vannmasser resultat av menneskenes inngrep. Tomasgard spør om de inngrepene er å foretrekke fram for å verne vassdrag.
– Hva er den rette julingen å gi, spør Are Tomasgard.
– Er det mer effektivt å styre vannmengdene og samtidig produsere fornybar energi som vil motvirke det som gir klimaendringene? Jeg har ikke svaret, men det er riktig å se på det. Nå kommer tusenårsflommene nærmest hvert femte år. Men vi har ingen reguleringsevne på de største ødeleggelsene, poengterer han.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes