JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere forbundstopp til Frifagbevegelse:

LO-veteran er optimist: – Så lenge det er mekling, er det godt håp

Mer enn ti timer på overtid sitter partene fortsatt til mekling. En med solid erfaring mener det kan bety at det blir en forhandlingsløsning.
Tidligere forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke

Tidligere forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Tidligere forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke, mener det er et godt tegn at forhandlingene ikke er brutt.

Bakke er en av dem med størst erfaring i å forhandle i et hovedoppgjør. Selv ledet han to frontfagsforhandlinger som gikk til langt ut på formiddagen, dagen etter fristen – og en som gikk godt over lunsj dagen etter (2014).

Men LO, YS og NHO har et godt stykke igjen til slå rekorden.

Med egen erfaring tror han det kan ligge an til løsning.

– Det er det. Til lengre tid det går nå, til større sannsynlighet er det for at de kommer i land. At de forhandler på overtid, er nærmest blitt en vane de siste årene. Men når du komme til morgenkvisten er det et tegn på at løsning er mulig, sier Arve Bakke til frifagbevegelse.

Dette får du i streikestøtte hvis det blir storstreik

Disse streiker fra søndag, hvis ikke LO, YS og NHO blir enige. Se hele lista her.

Dette er lønna i over 300 yrker

Løsning i sikte

– Når de ser at det er mulig å komme til enighet, fortsetter de. Min erfaring er at hvis du skjønner at det ikke er mulig å bli enig, da bryter du på morgenkvisten. Da er delegasjon etterhvert blitt så urolig at de må motiveres for å fortsette, mener den tidligere lederen i Fellesforbundet.

– Du kan ikke holde på en delegasjon så fremt du ikke vurdere at det er mulig, poengterer Bakke.

Har du spørsmål? Her er Tariffleksikonet vårt:

– Viktig å være tydelig

LO-veteranen har erfart at signalene mellom forhandlingslederne er viktig. De må være tydelige nok. Han påpeker også at forbundsvise oppgjør alltid er enklere enn et stort, samordnet oppgjør som i år.

– Spesielt for 10 år siden, da AFP også var tema, var det vanskelig. Jeg husker ikke hvor mange møter vi hadde med forbundsledere fordi det var så viktig at alt var forankret hos alle, sier Arve Bakke, som gikk av som forbundsleder i Fellesforbundet i 2015, og overlot klubba til Jørn Eggum.

Klokka 10.00 søndag morgen er det fortsatt ingen ting å høre fra delegasjonene eller Riksmekler Nils Dalseide. Siste gang mekleren informerte pressekorpset var klokka 23.00 lørdag kveld.

Hele LO-familien kan ta ut medlemmer i sympatistreik for Fellesforbundets krav mot sosial dumping

Her er forslagene som kan løse AFP-floken – og gi deg ny pensjon

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse