EU-tilhengere
LO-veteraner vil gi ja til EU/EØS en stemme i debatten
Det må bli mer legitimt å være EU-tilhenger i fagbevegelsen, er målsetting til det ferske nettverket «Retning EU».
Store deler av interimsstyre til «Retning EU», fra venstre Olav Støylen, Svein Frode Pettersbakken, Erna Ansnes, Leif Sande og Arild Theimann.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Initiativet kommer fra fagforeningsveteraner, men håpet er å kunne favne hele fagbevegelse-universet.
Målet er rett og slett å styrke oppslutningen om EU og EØS i fagbevegelsen.
– Veldig mye av det som blir sagt og diskutert rundt dette temaet er halvsannheter eller rett og slett feil. Derfor har vi lyst til å danne en motvekt, sier Leif Sande til FriFagbevegelse.
I sin tid ble han leder av det nystartede forbundet Industri Energi, hvor han også overtok stafettpinnen fra et annet medlem av nettverket, Olav Støylen.
Dønn avhengig
Leif Sande forteller at det er ganske enkelt å få med seg folk til gruppa.
– Mange tar egentlig EU og EØS-avtalen som en selvfølge. Men mange jobber også aktivt for å bli kvitt den, bagatelliserer den eller mener vi ikke trenger den, sier Leif Sande.
Han mener mange næringer er det han kaller dønn avhengig av EØS-avtalen. Det eneste som mangler, er at vi ikke har medbestemmelse på den. Det er det bare medlemskap som kan gi, mener Sande.
Heltidspolitiker for Arbeiderpartiet i Vestfold, og tidligere politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Arild Theimann, mener det er viktig å bidra til en Europa-debatt uten at man går i skyttergravene, som man pleier å gjøre i Norge.
– Vi trener en saklig og grundig debatt om Europa-politikken og konsekvenser av dette, poengterer han.
Tause majoriteten
For Svein Frode Pettersbakken, organisasjonsarbeider for Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo, føles det ofte som å «banne i kjerka» når han er tydelig på sitt ståsted i Europa-debatten.
Pettersbakken hevder at EU-motstanderne mener de har monopol på å snakke om EØS og har den fulle og hele sannheten om det.
Målet hans er å kunne framføre et annet budskap og gjøre det uten å bli angrepet for sitt standpunkt.
– Jeg har ikke vært veldig høylytt i denne debatten, bortsett fra på landsmøtene våre. Jeg registrerer jo at en stor del av våre medlemmer er mot EØS-avtalen. Da er det ikke så lett å heve stemmen, sier Svein Frode Pettersbakken.
– Mange synes det er ubehagelig å gi til kjenne at de er EU-tilhengere. Det er nærmest et tabu. Formålet vårt er å gi trygghet til de som er tilhenger av EU eller EØS, og bidra til kjøtt på beina for de som orker å stå i debatten, legger han til.
Har dannet et styre
Nettverket «Retning EU» har nå dannet et interimsstyre. Målet er å samle både politisk engasjerte, fagorganiserte og pensjonister.
– Nei-siden i fagbevegelsen er veldig høylytt og fremstår som de er veldig mange. Jeg tror det er en taus majoritet som ikke har så klare meninger om EØS-avtalen og som føler debatten er veldig ensporet. Derfor trenger ja-siden å markere seg bedre, mener Pettersbakken.
Leif Sande er klar på det ikke er noen målsetting å komme i konflikt med noen sider av denne saken.
– Vi ønsker ikke å gå til kamp mot neisiden eller å skape noen konflikter, men derimot en debatt som er kunnskapsbasert, sier Sande.
Stor konferanse
Olav Støylen har vært med lenge. Han var forbundsleder for Norsk Kjemisk Forbund, og husker godt den gamle striden.
Kjemisk ble en del av Industri Energi (nå forbundet Styrke), og Industri Energi har vært et forbund som er for EØS-avtalen, med fullt EU-medlemskap som eneste alternativ.
– Hos oss er det stor forståelse for at vi må ha EØS-avtalen. Kraftkrevende industri er for en stor del eksportindustri, og da er EØS-avtalen viktig, påpeker han.
I september har nettverket planlagt en stor konferanse hvor blant annet representanter for IndustriAll, en internasjonal fagforening, og LOs juridiske avdeling skal delta.
Der skal fagbevegelsens rolle i EU-debatten belyses med fokus på dens sentrale rolle og hva tilgang til de indre gemakker i EU-systemet kan bety.