JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken:

Lysbakken og Moxnes: – Denne rettssaken åpner folks øyne for hva vi har sluppet løs i norsk omsorg

SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes sitter side om side i rettssal 823 i Oslo tinghus. De følger det mange mener er en rettssak om arbeidslivets framtid.
Partilederne Bjørnar Moxnes i Rødt og Audun Lysbakken i SV.

Partilederne Bjørnar Moxnes i Rødt og Audun Lysbakken i SV.

Ola Tømmerås

ola.tommeras@fagbladet.no

Forrige uke troppet Arbeiderpartiets nestleder Hadia tajik opp i rettssalen. Hun hørte Mats Rolfsen fortelle om hvordan konsulenter skal ha blitt bedt om å trikse med fakturaer for å framstå som næringsdrivende med flere oppdragsgivere.

Lysbakken og Moxnes hørte Oskar Wilhelmsen fortelle om årene som Aleris-konsulent. Blant annet om hvordan de følte seg tvunget til å kjøre en narkoman beboer til Oslo for å handle heroin.

Løsarbeidersamfunn i velferd

I rettssalen møter 24 omsorgsarbeidere som har jobbet for Aleris som konsulenter. De mener de utførte regulært arbeid og skulle vært fast ansatte. De krever etterbetalt overtid, feriepenger og tariffbestemte rettigheter.

– Denne saken avdekker at løsarbeidersamfunnet er på lang vei inn i velferdsstaten, sier Audun Lysbakken til Fagbladet.

Dette regnestykket er partene i Aleris-rettssaken rykende uenige om

Tre partier i salen

Med Lysbakken og Moxnes så har toppolitikere fra tre partier vært på tilhørerbenken.

– Hvorfor?

– For å lytte og lære. Domstolen må ta stilling til hva som er lovlig og ikke, men det dreier seg like mye om hvordan vi vil ha det i norsk arbeidsliv – og det er et politisk spørsmål. Hvordan er lovverket? hvordan fungerer det og hvordan vi vil ha det? sier Lysbakken.

Han og Moxnes peker begge på at profittmotiv gir mer skeivhet i arbeidslivet.

– Vi får en økende bruk av løsarbeidere, noe vi trodde vi var ferdig med i norsk arbeidsliv, sier Moxnes.

Aleris-leder: Ja, det er forsvarlig å jobbe 24-timers våkne vakter

– Vi vil rydde opp

– Dette går rett inn i kampen om profitt i velferden, sier Moxnes videre, og legger inn et stikk mot Arbeiderpartiets Tajik som var i rettssalen uka før dem:

– I Stortinget forsøker vi å rydde opp og få ut de kommersielle. Men de borgerlige sammen med Arbeiderpartiet verner om retten for disse eierne å hente profitt fra velferden. Det er hyggelig at Tajik også finner rettssaken interessant, men vi håper Arbeiderpartiet snur og stemmer imot profitt i velferden, sier Moxnes.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe for profittforbud. Denne rettssaken åpner øynene for mange. Den viser hva som slippes løs når man godtar profitt i helse og omsorg, sier Lysbakken.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse