Mads og Kamilla mistet sønnen Victor Elliot (3) i april, og oppdaget samtidig et hull i velferdsstaten.
Nanna Aanes Wolden
Mads og Kamilla sto fram med sin historie og fikk endret velferdsstaten: Nå har regjeringen snudd om pleiepenger
Forrige uke skrev FriFagbevegelse om Mads, som mistet pleiepengene da hans alvorlig syke sønn døde i vår. Nå gjør regjeringen om på pleiepengeordningen så andre skal slippe å komme i samme situasjon.
tori@lomedia.no
Mads og Kamilla fikk begge pleiepenger for å pleie sin syke sønn Victor Elliot (3), som de visste skulle dø. Da Victor Elliot gikk bort den 10. april i år, fikk Kamilla beholde pleiepengene i tre måneder, mens Mads mistet retten til pengene på dagen. Årsaken var treårsgrensen, som gjaldt i den gamle pleiepengeordningen de to gikk på.
Etter reformen fra 2017, ble det slik at alle mistet pleiepengene på dagen når barnet dør, uansett hvor lenge man har gått på pleiepenger.
p
– Jeg tror at de som har bestemt dette, ikke skjønner konsekvensene. For hvis de skjønner konsekvensene, så er de kyniske, sa Mads til FriFagbevegelse.
Ropstad: – Vi skal ikke ha det sånn
Fredag annonserte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad at KrF har fått gjennomslag i regjeringen for å gjøre om på ordningen.
– Mads og Kamillas historie rørte ved mange. Vi skal ikke ha det sånn. Ingen kan gi foreldre som mister sitt barn barnet tilbake, men vi kan lage ordninger som har plass til de menneskene de er til for, sa Ropstad i sin tale til KrFs landsstyre.
Forslaget må formelt gjennom høring før det blir vedtatt, men det er enighet i regjeringen om å gjeninnføre ordningen med at foreldre som har stått på pleiepenger i mer enn tre år, skal få tre måneder utbetalt etter barnets død. I tillegg skal foreldre som har stått mindre enn tre år på pleiepenger, som Mads, få seks uker utbetalt i etterkant. Det samme gjelder de som har graderte pleiepenger. De seks ukene er det samme som gjelder for barnetrygd og foreldrepenger når et barn dør.
– Jeg er veldig glad for at jeg kan fortelle at regjeringen har bestemt at det ikke lenger er flere foreldre som skal få beskjed fra Nav om at pleiepengene opphører fra den dagen barnet dør, sa Ropstad til landsstyret.
Kjell Ingolf Ropstad
Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
– En seier for Løvemammaene
Mads og Kamilla forteller til FriFagbevegelse at de gråt da de hørte det Ropstad sa om sønnen deres i talen til landsstyret.
– Han snakket om Victor Elliot på en rørende og verdig måte, sier Kamilla.
– Jeg synes det er flott at politikerne hører etter og prøver å få fortgang i saken. At de erkjenner at foreldre som har mistet et barn, står i noe helt spesielt. Vi må få lande på beina etterpå.
De to er glade for at deres historie bidro til å løfte saken, selv om det har vært tøft å snakke om så kort tid etter.
– Hvis vi kan hjelpe andre foreldre, så er det verdt det, sier Mads.
Dedikerte seieren til Victor Elliot
Mads ser det som en seier for organisasjonen Løvemammaene, som jobber for rettighetene til alvorlig syke barn og deres foreldre.
– Denne seieren dedikeres til superhelten Victor Elliot, skriver de på Facebook.
Mads kunne likevel ønske at også de som har fått pleiepenger i mindre enn tre år, får full uttelling i tre måneder etter et dødsfall.
– Vi hadde nok håpet på at det ble likestilt. Men det er en flott seier for nå, sier han.
p
SV: Vil ha det likt for alle
Endringen kommer etter at SV torsdag la fram et forslag i Stortinget om å gjøre om på denne delen av pleiepengeordningen. SVs forslag gir alle foreldre rett til tre måneder utbetalt i etterkant.
– Det er bra at regjeringen retter opp feilene sine, men å gå tilbake til et kunstig skille mellom om man har hatt støtte i tre år eller to år og elleve måneder når barnet dør, er helt uforståelig når vi vet hvor urettferdig det slår ut, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen