Magnus Arnesen, Sarpsborgs nye ordfører, sammen med Høyre-veteran Ingjerd Schou.
Jonas Fagereng Jacobsen
Valg 2023
Magnus bor midt i tjukkeste Ap-land. Nå blir han byens første Høyre-ordfører
Fotball- og ishockeylaget spiller i blått og hvitt. Nå har også politikken i byen fått samme draktfarge.
aslak@lomedia.no
Bare timer før Magnus Arnesen ble den første Sarpsborg-ordføreren på 110 år som ikke er fra Arbeiderpartiet, gikk han tur med Høyre-veteran Ingjerd Schou ved idylliske Tunevannet i byen.
Der fikk han rikelig med innspill på hva som venter etter et valg og hvordan det er å ha makt. Det vet nemlig Ingjerd Schou.
Ved siden av å ha vært sosialminister i Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2005, har hun snart 18 års erfaring som stortingsrepresentant.
Familiemann
Hun legger vekt på det interne arbeidet i et parti etter en lang valgkamp.
– Å ha makt krever forhandlinger. Så er det dette med språk og form, alt det praktiske, og hvordan man skal fornye politikken og hele tiden være nær og tett på folk. Velgerne er der både på valgdagen og etterpå, sier Schou.
Hun deler Arnesens begeistring for å gå turer og være glad i hunder. Hun synes også det er bra for ordførerjobben at han er en familiemann.
Arnesen bor på Greåker, midt i tjukkeste Ap-land i Sarpsborg, sammen med kona Linda og de tre barna Sondre (21), Aurora (17) og Ada (14) – og hunden Billy (3).
– Det har fascinert meg at vi ikke har vært i denne posisjonen før. At det har gått 110 år uten at noen andre partier enn Ap har sluppet til, sier Magnus.
Strategien traff
Målet for Høyre har derfor vært å sette agendaen for valgkampen og stille det store spørsmålet: Er det riktig at Ap skal sitte med makta i fire år til?
– Vi har klart å peke på utfordringene i Sarpsborg og kommet med nye ideer og løsninger. Det er en strategi vi har lyktes godt med, synes han.
– For utviklingen og satsingen på skole og velferd, er det klokt og lurt med utskiftninger i det politiske ordskiftet, påpeker Ingjerd Schou.
– I Sarpsborg er samarbeidsklimaet mellom de borgerlige partiene så bra at jeg nesten vurder å flytte tilbake til byen, humrer Høyre-veteranen som er født og oppvokst i byen, men bor i Spydeberg i Indre Østfold.
Høyres Magnus Arnesen hjemme på Greåker i Sarpsborg sammen med hunden Billy.
Jonas Fagereng Jacobsen
Fattigdom og skole
Like idyllisk og harmonisk som ved Tunevannet er det definitivt ikke i bybildet. Magnus Arnesen står overfor en formidabel oppgave. Det er nemlig mye som ikke er på stell.
Først og fremst er arbeidsledigheten i Sarpsborg høy. Det er mange som også ikke fullfører skoleløpet i byen. Én av fire dropper ut av videregående.
Barnefattigdom er et annet problem. I en tid med nye rentehevinger og høye priser på strøm og mat, er situasjonen spesielt sårbar for mange.
Ingen steder blant de større byene i Norge er det flere barn som vokser opp i fattigdom enn i Sarpsborg. I fjor gjaldt det for 2 av 10 barn, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Den store innvandrerveksten som byen har hatt de siste årene, kan være mye av årsaken.
– Det er én av grunnene til at jeg stiller til valg. Vi skal gjøre noe med de store forskjellene mellom fattig og rik i Sarpsborg. Oppgave nummer én er å få folk i jobb, sier Arnesen.
Lutter øre
Han vil prioritere følgende grep i den kommende fireårsperioden som ordfører:
• Sørge for at flere sarpinger kommer seg inn i arbeidslivet
• Få orden på kommuneøkonomien og ha månedlige rapporteringer
• Økt bemanning i skolen og flere læremidler. Skolene skal selv få bestemme hva de trenger
• Sette fart på eldreomsorgen. Dobbelt så mange vil være over 80 år i Sarpsborg i 2030
En av metodene Arnesen tyr til, som han også liker svært godt, er å lytte.
Han prater med hele spekteret – arbeidsfolk, ansatte i butikk, ledere i næringslivet og de som ikke har en jobb.
– Mange arbeidsledige er utålmodige. De holdes tilbake av et system, men har mange klare meninger om hvor de vil og hva de kan bidra med. Likevel lykkes vi ikke med å gi de en vei tilbake, sier han.
Rådhuset i Sarpsborg blir Magnus Arnesens arbeidsplass de neste fire årene.
Jonas Fagereng Jacobsen
Maraton-intervju
Sarpsborgs nye ordfører ivrer for å samarbeide tett med næringslivet.
– Det kan være med på å skape noen unike veier for mange av de som står utenfor. Erfaringen min er at næringslivet er villige til å gi folk en sjanse, men at de synes det er risikabelt. Det må vi gjøre noe med, sier han.
Arnesen ser på all den fine og nyttige pratingen med folk som et eneste langt jobbintervju.
– Jeg får lyst til å begynne i ordførerjobben nå. Jeg vil være på jobb for samfunnet. Jeg vil være med å legge forholdene til rette for folk og åpne dører, poengterer han.
Han synes selv han er god til å lytte, lære og reflektere.
– Det er nesten noe jeg har bygd karrieren min på, medgir Arnesen.
Han har jobbet som økonom og drevet med IT i yrkeslivet. Sarpsborg får ikke en ordfører som har sett hva som foregår i skolen eller i helse- og omsorgsyrkene.
– For å forme de konkrete løsningene i detalj, er vi avhengig av å inkludere de som jobber med det hver dag. Det er sånn jeg kommer til å jobbe, sier han.
Magnus Arnesen avga sin stemme på selveste valgdagen. Det synes han er litt høytidelig.
Jonas Fagereng Jacobsen
110 år med Ap er over
Hvorfor byen fargelegges blå og ikke rød har sine forklaringer. Strømpriser som har kommet ut av kontroll, stor prisstiging på matvarer og kraftige renteøkninger irriterer nok mange velgere.
– Det grunnleggende er at folk er lei og vil ha noe annet og nytt, tror Ingjerd Schou.
Hun har studert den jobben Høyre i Sarpsborg har gjort på nært hold
– Partiet har jobbet utrettelig i fire år med å finne løsninger på de utfordringene som både innbyggerne og næringslivet i Sarpsborg har, mener Schou.
Like før midnatt 11. september ble det skrevet politisk historie i Sarpsborg. Høyre og Arnesen brøt en 110 år lang tradisjon. Ap lange ordførerrekke er en saga blott.
Men det å ha ordførerkjedet er mer enn bare snorklipping og ha et hyggelig ansikt utad. Ordføreren skal være samlende og politisk på én og samme tid.
Schou nøler ikke med å fremhever Arnesens egenskaper som politiker.
– Han lytter, slipper til andre og er god til å bygge lag og inkludere teamet sitt, sier Høyre-veteranen, som har stått på stand og banket på utallige dører sammen med partiets ordførerkandidat i valgkampen.
– Han hører hva folk sier, tar tak i utfordringene de har og viser fram hva vi som parti kan gjøre med det og hvilke løsninger som egner seg best, mener hun.
Høyres ordførerkandidat i Sarpsborg har vært synlig i bybildet i hele valgkampen.
Jonas Fagereng Jacobsen
Stolt øyeblikk
Magnus Arnesen har grunn til å være stolt. Han har prøvd å nyte hvert sekund. Valgkampen. Medieoppstyret. Adrenalinkicket han får av å prate med folk. Lytte.
Han synes det er veldig stas at Høyre nå har klart å overbevise sarpingene om at partiet er et «realistisk alternativ til Ap» i en så industritung by som Sarpsborg.
Frps sterke valg i Sarpsborg, ved siden av solide resultater for både KrF og Pensjonistpartiet, bereder grunnen for at Høyres ordførerkandidat kan alliere seg med de tre nevnte partiene for å sikre flertall i bystyret.
Alene har de partiene inkludert Høyre 22 av 43 representanter.
Når ny ordfører skal velges av bystyret 12. oktober, er Magnus Arnesen mer enn klar. Da kommer han fra stillingen som leder innenfor IT i selskapet Orkla.
– For sjefen min har dette vært en litt spesiell situasjon. Og det skjønner jeg. Han har ikke visst om stillingen min skal utlyses eller ikke, smiler Arnesen.
– Ambisjonen min er at Høyre hele tiden skal være det mest aktive og politiske verkstedet i Sarpsborg. Det er ekstra gøy å jobbe med det hvis vi er i posisjon til å faktisk gjennomføre det. Det får vi nå, sier Magnus Arnesen.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie