PRISVINNERNE: Fra venstre: Rolf-Erik Nystrøm, Frode Haltli, Maja Ratkje og Håkon Thelin.
Jan-Erik Østlie
Tolker Rudolf Nilsen, John lennon, Tom Waits og Kurt Weill:
Maja Ratkje og POING fikk LOs kulturpris 2021 for tolkninger av arbeidersanger
Årets prisvinnere løfter arbeiderbevegelsens kultur ved å kombinere tradisjon og fornyelse. Hele tiden med svært høy kvalitet. Det mener juryen. Prisen er på 100.000 kroner.
jan.erik@lomedia.no
– Dette var svært overraskende og gledelig, sier Maja Solveig Kjelstrup Ratkje. Mens Håkon Thelin, kontrabassist i Poing, fortalte at han egentlig ikke en gang visste at prisen eksisterte.
– Skal arbeiderkulturen leve og være relevant for nye generasjoner, må den brukes. Den må synges, høres, leses, føles. Den må fremføres og fornyes. Den må få oss til å tenke og få oss til å føle. Det gjør Poing og Maja Ratkje, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO og leder av kulturprisjuryen.
Fra Rulle til Åge
Det var LO-forbundet Creo som nominerte årets prisvinnere som for øvrig i 2009 ble kåret til «Årets utøvere» av Norsk komponistforening. I 2011 var de kunstneriske ledere og festivalartister for Ultima-festivalen i Oslo.
I juryens begrunnelse trekkes særlig prosjektet «Kapital & Moral» fram, et prosjekt som har vokst frem og resultert i en plateutgivelse med samme tittel i 2016. Her fremfører POING og Maja S. K. Ratkje musikk og tekster av blant annet Alf Prøysen, Rudolf Nilsen, John Lennon, Tom Waits og Kurt Weill/Bertold Brecht.
Tematikken favner fra korrupsjon, slitne horer, penger og nød i de tyske Brecht-tekstene til dobbeltmoral, samvittighet, kapital og moral, etikk/etos i de øvrige.
Working class hero
Internasjonalt perspektiv
Creo mener videre at det unike ved prisvinnernes konserter er at musikerne klarer å kle tradisjonelle arbeidersanger i en moderne musikalsk drakt. Dette forsterker innholdet i tekstene og gjør dem tilgjengelige for publikum på en ny måte. Gruppen har dessuten et internasjonalt perspektiv gjennom framføringer av arbeidersanger fra andre land. Deres framføringer av Berthold Brechts tekster til musikk av ulike komponister står i en særstilling.
– LOs kulturpris til disse musikerne ville være en kjærkommen anerkjennelse av et mangeårig arbeide for fornyelse og utbredning av arbeiderbevegelsens sanger gjennom framføringer preget av nyskapende kunstnerisk kvalitet, heter det i Creos nominasjon.
(Saken fortsetter under bildet)
JURYLEDEREN: LOs førstesekretær Julie Lødrup mener Maja Ratkje og POING fornyer arbeidersangtradisjonen.
Jan-Erik Østlie
Dagsorden på en ny måte
Ratjke understreker at dette er et kunstprosjekt hvor de viser at de både elsker materialet, men heller ikke er fremmed for å harselere litt med det.
– En kjempeoppmuntring for oss, sier hun til Frifagbevegelse. Og en fin dokumentasjon på at arbeidersangmateriale blir verdsatt, supplerer Rolf-Erik Nystrøm som spiller saxofon i POING. Nystrøm mener at når du står på en scene har du et ansvar for å formidle noe som er viktig. Og for ham, som for resten av kvartetten, er arbeiderbevegelsen nettopp det. Viktig.
– Som kunstnere kan vi sette dette på dagsorden på en ny måte, på en måte som politikerne ikke kan, sier Ratkje. Som understreker at dette ikke er noe nostalgiprosjekt. Heller ikke kabareten med Brecht og Weill er nostalgi.
– Vi ønsker å stille spørsmålene, men har ikke sjøl svarene, sier hun.
Musiker: – Gjør som svenskene, legg deler av kulturbransjen under Næringsdepartementet
Stor appell
De fire prisvinnerne understreker overfor Frifagbevegelse at solidaritet er viktig for dem. Dette preger også mye av deres repertoar. De siste årene har de holdt natt til 1.mai-konserter i Oslo med arbeidersangene sine. Til konsertene har det kommet en salig blanding av interesserte.
– Også godt voksne fagforeningsfolk, sier Frode Haltli, som spiller akkordeon i POING.
– Vi er ikke redde for å sparke i alle retninger, sier Ratkje.
Mer kunst
– Vi er alle Creo-medlemmer, sier Thelin, det fagforbundet er viktig for oss da vi alle har vært frilansere i over 20 år. Samtlige av prisvinnerne jobber innenfor samtidsmusikk-konseptet. Det er stort for dem å kunne ta dette med inn i arbeiderbevegelsen.
– Prisen er rett og slett en stor seier for oss. Og om noen skulle tvile så er vi seriøst opptatt av arbeiderbevegelsens verdier, sier Ratkje.
– Hva skal prispengene brukes til?
– Til å generere ny kunst – ja, til noe vi ikke ville ha gjort ellers.
– Og nå er dere åpne for å spille for LO-familiens mange forbund og på deres arrangementer?
– Ja, det er bare å ringe, sier de fire i kor til Frifagbevegelse.
Juryen
Julie Lødrup, LO (leder)
Hans Ole Rian, Creo
May-Britt Sundal, Fagforbundet
Hilde Hermansen, IE
Grethe Fossli, LO
Mona Westby, LO (sekretær)
Musikkgruppa POING
Frode Haltli (akkordeon)
Rolf-Erik Nystrøm (saxofon)
Håkon Thelin (kontrabass).
Trioen ble dannet sommeren 1999, og har siden urfremført over 60 verk av norske, europeiske, amerikanske og asiatiske komponister.
Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (47)
Har mottatt en rekke priser for sin musikk, og er en aktiv skribent som engasjerer seg aktivt i politikk og miljø. I over 15 år har POING og Maja Ratkje tolket og formidlet sanger knyttet til arbeiderbevegelsen og sosialismen. Ratkje og POING har bidratt vesentlig til en fornyelse av arbeiderbevegelsen sanger blant annet gjennom sine årlige natt-til-første-mai konserter som samler et stadig større publikum på barer og ulike musikkscener i Oslo.
Vi ønsker å stille spørsmålene, men har ikke sjøl svarene.
Maja Ratkje, musiker og komponist
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl