JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap lanserer læreplassgaranti:

Malin (23) fikk læreplass og tar fagbrev i ekspressfart. Nå vil Ap innføre nasjonal garanti for lærlinger

Malin Smådal fikk læreplass uten å måtte vente. Det er avgjørende for å lykkes i arbeidslivet, mener Arbeiderpartiet.
Malin Smådal har fått lærlingeplass i hjembyen Bodø. Og kan legge grunnlag for drømmejobben.

Malin Smådal har fått lærlingeplass i hjembyen Bodø. Og kan legge grunnlag for drømmejobben.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Malin Smådal (23) er en av de 54 lærlingene på Widerøe. Hun elsker å jobbe med folk og service.

– Det får jeg nytte av her, sier servicemedarbeider-lærlingen til FriFagbevegelse.

Hun går andre året, men har fått kuttet det ned slik at hun skal ha halvannet år. Da får hun raskere fagbrev. Og kan ha fått nøkkelen til en fast jobb etter lærlingtiden.

Hun jobbet innen restaurant, butikk og uteliv før hun bestemte seg for å begynne på service og samferdsel-linja på videregående skole.

– Jeg måtte finne på noe annet å gjøre. Og samboeren min jobber også i Widerøe. Da undersøkte jeg muligheten for å jobbe her, jeg også. Jeg stortrives og kan gjerne jobbe her mange, mange år til, sier Smådal, som er ferdig i mai.

Garanti for hele landet

Det er denne iveren og motivasjonen Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre frykter at vil forsvinne om ikke ungdommer får læreplass i tide. Derfor vil Ap innføre en læreplassgaranti for hele landet. Nyheten slapp Støre under et besøk hos nettopp Widerøe i Bodø onsdag.

p

Ap-leder Jonas Gahr Støre innrømmer at det ikke er et enkelt eller kjapt løfte å innfri.

– Men vi kan heller ikke la tusenvis av ungdommer som arbeidslivet vårt venter på stå i kø for å fullføre utdanningen sin, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Ungdom som velger å gå en fagutdanning skal være trygge på at de får en læreplass. Et sted hvor det er forberedt og tilrettelagt slik at du før den riktige starten på yrkeskarrieren, sier Jonas Gahr Støre.

Nordland går i bresjen

Det er ikke tilfeldig at lovnaden kommer under et besøk i Bodø. Nordland fylkeskommune er allerede i gang med å utvikle en læreplassgaranti for alle kvalifiserte søkere med ungdomsrett.

Widerøe er første bedrift som skriver en læreplassgaranti med Nordland fylkeskommune. Det skjedde onsdag.

– Vi er helt avhengig av lærlinger. Vi er en stor lærlingbedrift. Og blir større og større for hvert år. Akkurat nå har vi 54 lærlinger. Det er pulsen på å få høykompetent ungdom inn i arbeidslivet. Men det er også utrolig viktig at man jobber videre med å forbedre lærlingordningen, sier Widerøe-direktør Stein Nilsen.

Han leder en bedrift med til sammen 3000 ansatte.

Fylkesrådleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland fylkeskommune mener at når du starter på to år med yrkesfag, må man også sørge for at de får fullført.

p

– Nå sier det stopp etter to år for mange. Slik kan vi ikke ha det, sier Norvoll.

Nå har fylkestinget i Nordland enstemmig vedtatt en lærling-garanti. Alle som er ferdig med de to første årene på yrkesfag, og som er kvalifisert og viser interesse, skal få lærlingplass. Slik skal det også være på landsbasis, mener Støre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jonas Gahr Støre sammen med Widerøe-sjef Stein Nilsen.

Jonas Gahr Støre sammen med Widerøe-sjef Stein Nilsen.

Helge Rønning Birkelund

Gjelde alle

Etter et toårig forsøk skal garantien utvides til å gjelde alle elever som oppfyller kriteriene som «kvalifisert søker». Det vil si at de må ha bestått alle fag, være aktiv søker til læreplass og vise interesse for faget ved intervju mot slutten av andre klasse.

Jonas Gahr Støre viser til SSB når han hevder at det vil mangle 90.000 fagarbeidere i Norge i 2035.

– Først må vi lære av alle de prosjektene som er igangsatt og under planlegging, særlig her i Nordland. Vi vil innføre en nasjonal læreplassgaranti.

Den skal gjelde for alle fag, over hele landet og er aktive søkere. Garantien må utarbeides sammen med partene i arbeidslivet. Det må stilles krav om at alle fylkeskommuner skal ha et forpliktende samarbeid med arbeidslivet om nok læreplasser, sier Støre.

I potten legger Arbeiderpartiet en yrkesfagmilliard fra 2017-2021 til å styrke yrkesfagene og arbeidet for en læreplassgaranti.

Milliarden skal gå til å øke lærlingtilskuddet til samme nivå som et års yrkesfaglig opplæring i skole (5219 kr per lærling), investere i moderne utstyr i yrkesfagundervisningen og styrke yrkesfaglærernes kompetanse.

– Arbeidet for å få på plass en nasjonal læreplassgaranti må begynne med at vi lærer av alle de små og store forsøkene og varige ordningene med læregaranti som nå prøves ut. Særlig spennende er det å se til Nordland som har ambisjoner om å innføre en garanti for hele fylket. Ikke minst skal vi lytte til arbeidslivet – hva er det små og store lærebedrifter mener trengs for å legge til rette for et enda mer forpliktende samarbeid om læreplasser, mener Jonas Gahr Støre.

Annonse

Flere saker

Annonse