JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Merethe Solberg i Fellesforbundet sier at mange medlemmer nå desperat tar kontakt fordi de ikke har fått feriepengene sine.

Merethe Solberg i Fellesforbundet sier at mange medlemmer nå desperat tar kontakt fordi de ikke har fått feriepengene sine.

Erlend Angelo

Feriepenger:

Mange ansatte får ikke feriepengene sine som lovet: – Dette er folk som føler seg sist i rekka og har lite å gå på

Hver dag blir Fellesforbundet kontaktet av ansatte som lurer på om det er greit at arbeidsgiver ikke betaler ut feriepengene som avtalt.03.07.2020
10:57
03.07.2020 13:56

ida.bing@lomedia.no

Den juridiske avdelingen i Fellesforbundet behandler nå en sak om en kvinne som ikke får sin kontraktfestede rettighet med feriepenger utbetalt i juni.

Hun skal få pengene i slutten av august, blir hun lovet. En slik lovnad er et kontraktsbrudd, og ulovlig av arbeidsgiver, peker forbundet på. Bedriften kvinnen jobber i, har permittert ansatte, og hun tror ikke de har penger igjen på konto til å utbetale feriepenger.

– Denne saken er ikke enestående, sier Merethe Solberg, avdelingsleder i Fellesforbundet avdeling 10, til FriFagbevegelse.

Kjenner til mange tilfeller

Fellesforbundet avdeling 10, som organiserer ansatte innen hotell, utelivsbransjen, restaurant og catering, mener det er snakk om mange i bransjen. Daglig får de inn henvendelser fra ansatte som lurer på om det er greit at arbeidsgiver ikke gir dem feriepenger som avtalt.

– Vår oppfatning er ikke at det er dårlig vilje fra bedriftene, men at de faktisk ikke har pengene. Og akkurat det hjelper ikke Tina og Per som sitter der med skjegget i postkassa igjen og igjen.

Avdelingslederen viser til at det har blitt sendt ut flere fellesmailer fra bedrifter medlemmene jobber i, hvor det står at de ikke klarer å få betalt ut feriepenger til faste ansatte.

– Veldig mange av våre medlemmer, som generelt i Norge, får feriepenger i juni. De store selskapene pleier å utbetale da. Nå har juni kommet og gått. Det er flere enn kun denne kvinnen som har blitt lovet at de skal komme, men hvor ingenting skjer.

Sist i rekka

– Disse menneskene trenger de ekstra feriepengene, og de trenger dem nå.

Hun legger til:

– De ble permitterte, fikk forskudd på dagpenger, ble trukket i forskuddet, de har ventet og tenkt at feriepengene skal gi dem hodet over vannet. Men de får dem ikke. Dette er de samme som føler seg sist i rekka, som er lavtlønte og har lite å gå på, sier Solberg.

Les også: Feriepenge-krisen: Bedrifter kan få søke om penger av lånegarantiordningen, mener Vegard Einan (H)

Forhandlinger utenom boka

– Vi kjenner til noen tilfeller hvor ansatte ikke har fått feriepenger. Det er færre enn jeg fryktet, men vi har fire andre bedrifter som er i forhandling med de ansatte om utbetaling av feriepengene.

Det sier avdelingsleder Børge Ånesen ved Fellesforbundets avdeling 250, som organiserer ansatte innen hotell, reiseliv og restaurant i søndre del av Trøndelag.

I tillegg har to bedrifter meldt oppbud fordi de ikke klarer å betale feriepenger etter krav fra ansatte, ifølge avdelingslederen.

Ånesen legger til at situasjonen er uvanlig:

– Dette er «halv-åtte»-løsninger, som de ansatte har gått med på, og det betyr jo at de kan holde på arbeidsplassen sin i stedet for å gå konkurs.

Med det mener han at forhandlingene om feriepenger er uprofesjonelt, og ikke etter boka, da feriepengene normalt sett utbetales i juni og er avklart i arbeidsavtaler.

Utsetter ferien

Mange utsetter også ferien sin, og dermed også utbetalingen av feriepenger. Det bekrefter også Merethe Solberg.

– Mange selskaper har gått over til ferieloven nå, sier de, som betyr at de kjøper seg mer tid. I stedet for å utbetale til mange ansatte nå, er det lettere å betale ut til de få som tar ferie og vente med resten.

Ifølge ferieloven skal feriepengene betales ut når den ansatte tar ferie. Ånesen tror det vil få store konsekvenser til høsten.

– Mange har utsatt feriepenger og tar ikke ferie. Det store konkurs- og lønnskravraset har jeg ikke sett, men det er fortsatt for mange som blir rammet av manglende feriepenger. Høsten blir avgjørende, det står og faller på om permitteringsperioden blir utvidet eller ikke, mener han.

Les også: Moxnes ber regjeringa snu: Vil gi dagpengemottakere rett til feriepenger

Vet ikke hvor mange som er rammet

Stian Sigurdsen er direktør for politikk, tariff og analyse i Virke. De har ikke oppdaterte tall på hvor mange bedrifter som ikke klarer å betale ut feriepengene.

− Vi vet ikke hvor mange som har denne utfordringen, men vet at situasjonen er fortvilende, både for de ansatte og virksomhetene dette gjelder, sier Sigurdsen til FriFagbevegelse.

– Medlemmene som tar kontakt med oss er oppriktig opptatt av sine ansatte. De gjør alt det de kan for at de ansatte skal få de feriepengene de har krav på, og jeg vil understreke at man i de aller fleste tilfellene finner løsninger for dette, sier Sigurdsen.

Saken fortsetter under bildet.

Virke-direktør Stian Sigurdsen.

Virke-direktør Stian Sigurdsen.

Pressefoto

Akutt pengemangel

Virke ser imidlertid en bedring i likviditeten hos de mest rammede bransjene, men mange står fremdeles i en ekstraordinær situasjon med akutt pengemangel, viser de til.

– Vi rådgir de virksomhetene som tar kontakt med oss, og har gått ut med informasjon om hvordan regelverket skal forstås og hvilke hjelpeordninger som finnes, sier Sigurdsen.

Heller ikke NHO har oppdaterte tall om situasjonen, men tidligere undersøkelser de har gjort, viste at nær én av fire medlemsbedrifter opplyste at de ville ha problemer med å betale ut feriepengene.

De oppfordrer bedrifter som ikke kan betale ut, til å benytte seg av lånegarantiordningen, som regjeringen i mai sa at også skulle gjelde bedrifter som slet med å dekke feriepenger.


– Det er etablert en ordning som bedriftene kan benytte hvis de har problemer med å utbetale feriepenger. Vi tar for gitt at de ansatte får de pengene de har krav på, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, til FriFagbevegelse.

Les også: Feriepenge-krisen: Det må bli ulovlig å bruke opp ansattes feriepenger, krever LO

Gambler med feriepengene

Solberg i Fellesforbundet er kritisk til at det i lovverket åpner opp for at det kan «gambles» med feriepengene til folk.

– Mai og april pleier å være gode måneder for uteliv, restaurant og catering. Arbeidsgiverne gambler på at de kan tjene opp nok i denne perioden til å betale ut i juni.

LO har tidligere skrevet brev til regjeringen og bedt dem sikre en lov som setter feriepengene på en egen, låst konto.

– Veldig, veldig mange vi snakker med, innenfor flere ledd i bransjen, har trodd at det var lovpålagt å sette av penger på en egen konto. Men slik det er i dag har vi en lov som tillater at vi kan gamble med folks feriepenger.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har tidligere ikke avvist at det kan være aktuelt at arbeidstakerens feriepenger skal avsettes på egen konto, slik det gjøres for skattetrekk.

03.07.2020
10:57
03.07.2020 13:56Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Håvard Sæbø

Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille


Flere saker