JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

BKK:

Mannsdominansen i BKK-klubben var stor. Nå er kvinnene i flertall

BKK-klubben jobbet målbevisst for å øke kvinneandelen etter tiår med mannsdominans– nå er seks av ni i konsernklubbstyret kvinner.
I FLERTALL: Kvinnene er i flertall i konsernklubbstyret i BKK. Fra venstre, hovedtillitsvalgt BKK produksjon Kamilla Bjørnsen, ungdomsrepresentant Malin Amundsen, nestleder/hovedtillitsvalgt Lisa Nord Hopland, tillitsvalgt avd. merkantil  Therese B. Lekven, hovedverneombud nett Anne-Lene Svendsen (ikke i konsernklubbstyret, men i klubbstyret i nettselskapet), og konsernhovedverneombud Linda Mathisen. Kasserer Linn Therese Sigvarthsen var på befaring da bildet ble tatt.

I FLERTALL: Kvinnene er i flertall i konsernklubbstyret i BKK. Fra venstre, hovedtillitsvalgt BKK produksjon Kamilla Bjørnsen, ungdomsrepresentant Malin Amundsen, nestleder/hovedtillitsvalgt Lisa Nord Hopland, tillitsvalgt avd. merkantil Therese B. Lekven, hovedverneombud nett Anne-Lene Svendsen (ikke i konsernklubbstyret, men i klubbstyret i nettselskapet), og konsernhovedverneombud Linda Mathisen. Kasserer Linn Therese Sigvarthsen var på befaring da bildet ble tatt.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Det er interessant å sitte i konsernklubbstyret og få lov til å påvirke beslutningene. Som fagforening er vi delaktige i alle prosessene i selskapet og det er viktig, sier Lisa Nord Hopland, nestleder og sekretær i konsernkubbstyret.

p

Hun er utdannet energimontør og har jobbet i BKK i syv år, de første årene i entreprenørselskapet Enotek (FEM), der hun også var tillitsvalgt. I dag er hun leder av nett-klubben. Lisa begynte i konsernklubbstyret som ungdomsrepresentant og er fortsatt representant i distriktets ungdomsutvalg.

• Dagens ungdomsrepresentant i konsernklubbstyret, Malin Amundsen, er samtidig nestleder i styret i nettklubben og leder for ungdomsutvalget i EL og IT Forbundet Vestland. Malin er utdannet energimontør og kom til BKK som lærling i 2015. Tillitsvalgt ble hun allerede året etter.

• Linda Mathisen har 35 år bak seg i BKK og er konsernhovedverneombud. Hun er også nestleder i Merkantil-klubben og jobber i AS’et (morselskapet). Linda ble konsernhovedverneombud i mai i fjor. BKK har totalt fire hovedverneombud, Linda er også hovedverneombud i AS’et.

• Kamilla Bjørnsen er hovedtillitsvalgt og HMS-rådgiver (50 % hver) for BKK Produksjon, er utdannet industrimekaniker og har vært i styret i konsernklubben siden i fjor.

• Therese B Lekven er tillitsvalgt i avdeling Merkantil og har sitt arbeidssted på Kokstad. Hun representerer de som har merkantile oppgaver i selskapet.

• Anne-Lene Svendsen er hovedverneombud i nett-selskapet. Hun begynte i BKK i 2013 som energimontør. Anne-Lene ble hovedverneombud i nett-selskapet 1. januar. Jobben hennes består blant annet i å reise rundt i BKKs dekningsområde, som nå fra 1. april vil strekke seg fra Kvinnherad i sør til Sunnfjord i nord.

• Da Nettverk var på besøk manglet kasserer i konsernklubbstyret, Linn Therese Sigvathsen. Hun var opptatt med en befaring.

100-åringen BKK

Tradisjonelt har energibransjen vært guttas domene, i alle fall blant de som jobber ute, som energimontører og i entreprenørdelen.

Det sto i mange år ikke stort likere til med kjønnsbalansen blant de tillitsvalgte. Innimellom kunne det bli valgt inn en kvinne, men de var som regel alene, i beste fall kunne de overlappe hverandre.

– Vi pleide å ha stort sett bare menn i tillitsvalgt-posisjoner. Nå har vi klart å få inn langt flere kvinner, sier Morten Bildøy, leder og hovedtillitsvalgt i konsernklubbstyret i BKK.

BKK-konsernet har tradisjoner 100 år tilbake i tid til da det het Bergenhalvøens Kommunale Kraftselskap. I dag eies BKK av Statkraft og 17 vestlandskommuner og er en av landets største distributører av elektrisk energi, med en årlig omsetning på 5,1 milliarder kroner og 1.200 ansatte. Konsernet er i ekspansjon og arbeider nå med en fusjon med to lokale energiselskap, i henholdsvis Sunnfjord og Kvinnherad.

I 2016 fikk også selskapet sin første kvinnelige konsernsjef, da Jannicke Hilland ble ansatt som administrerende direktør.

Det var nok ikke utslagsgivende da EL og IT-klubben bestemte seg for å ta grep og rekruttere flere kvinnelige tillitsvalgte. Det begynte nemlig en god stund tidligere.

Jobbet over flere år

Allerede i 2000 fikk EL og IT Forbundet retten til å organisere vertikalt blant LO-medlemmene i BKK, noe som gjorde at mange meldte overgang fra blant annet Handel og Kontor og Fagforbundet. Det førte også til at EL og IT fikk flere kvinner fra den merkantile siden i klubben.

Svein Davidsen, Morten Bildøys forgjenger, nå i 50 prosents stilling og på vei mot pensjonisttilværelsen, sier det har vært mye diskusjon rundt hvordan de merkantilt ansatte skulle bli ivaretatt.

– I overenskomsten vår var det i utgangspunktet ingenting som omhandlet dem. Men de ble synliggjort og ivaretatt på lik linje med de andre, forteller Davidsen.

På 2010-tallet gjorde også kvinnene sitt inntog blant fagarbeiderne. BKK fikk flere kvinnelige energimontører, noen av dem takket også ja til tillitsverv, først gjennom ungdomsarbeid, senere som tillitsvalgte i både nett og produksjon.

Henger igjen

Lisa mener at for å få kvinner med i styre og stell må de også gis plass. Det handler også om rekruttering.

– Det henger igjen fra gammelt av, det at man tror at en jobb som energimontør ikke skulle egne seg like godt for jenter. Det handler om påvirkningen i skolen, men ikke minst fra foreldrene. Er du skoleflink er det nesten slik at det er automatikk i at du blir bedt om å søke allmennfag. Men mange jenter har gode forutsetninger for å bli håndverkere, mener Lisa.

Vil ta større plass

Davidsen og Bildøy er full av lovord over kvinnene som har tatt plass rundt styrebordet i klubben.

– Vi håper de tar litt større plass etter hvert, men de er allerede utrolig flinke, og bringer inn ting som vi gutta kanskje ikke hadde tenkt alt for mye på, som å ikke kjøpe inn ting som vi vet kan ha blitt produsert under dårlige arbeidsforhold et eller annet sted i Kina, sier Bildøy.

I alle BKK-selskapene til sammen har EL og IT Forbundet 561 medlemmer. Fra 1. april vil medlemstallet passere 600 når energiselskapene i Sunnfjord og Kvinnherad blir en del av BKK. I dag er medlemstallet nett-selskapet 380, i Enotek rundt 160.

KLUBBSTYRET: Fra venstre, konsernhovedverneombud Linda Mathisen, leder/hovedtillitsvalgt Morten Bildøy, hovedtillitsvalgt BKK produksjon Kamilla Bjørnsen, tillitsvalgt avd. merkantil  Therese B. Lekven,, hovedverneombud nett Anne-Lene Svendsen, ungdomsrepresentant Malin Amundsen, hovedtillitsvalgt FO Entreprenør (FEM) Robin Faukanger og nestleder/hovedtillitsvalgt Lisa N. Hopland. Kasserer Linn Therese Sigvarthsen var på befaring da bildet ble tatt.

KLUBBSTYRET: Fra venstre, konsernhovedverneombud Linda Mathisen, leder/hovedtillitsvalgt Morten Bildøy, hovedtillitsvalgt BKK produksjon Kamilla Bjørnsen, tillitsvalgt avd. merkantil Therese B. Lekven,, hovedverneombud nett Anne-Lene Svendsen, ungdomsrepresentant Malin Amundsen, hovedtillitsvalgt FO Entreprenør (FEM) Robin Faukanger og nestleder/hovedtillitsvalgt Lisa N. Hopland. Kasserer Linn Therese Sigvarthsen var på befaring da bildet ble tatt.

Knut Viggen

Annonse

Flere saker

Annonse