JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takstoppgjøret:

Manuellterapeutene brøt forhandlinger: – Rammen for oppgjøret var et rent diktat

Både manuellterapeutene og fysioterapeutene anklager staten og KS for å ha en avvisende holdning i årets takstoppgjør.
Manuellterapeutene frykter en forvitring av hele tjenesten og et svekket pasienttilbud etter myndighetenes innstramminger.

Manuellterapeutene frykter en forvitring av hele tjenesten og et svekket pasienttilbud etter myndighetenes innstramminger.

Sissel M. Rasmussen

aslak@lomedia.no

Organisasjonene for manuellterapeuter og fysioterapeuter valgte 25. september å bryte forhandlingene med staten og Kommunenes interesseorganisasjon KS. Partene forhandlet om driftstilskudd og takster for medlemmer med kommunale avtaler.

– Rammen for oppgjøret var et rent diktat, og verken staten eller KS var villig til å ta konsekvensen av tidligere inngåtte avtaler. Vi fremmet realistiske og godt begrunnede krav, men ble møtt med en meget avvisende holdning, sier leder Peter Chr. Lehne i Norsk Manuellterapeutforening (NMF).

Oversikt: Dette er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Kraftig signal

NMF forhandlet sammen med Norsk Fysioterapeutforbund i Unio og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund. Lehne sier at samarbeidet mellom organisasjonene i forhandlingene har vært konstruktivt, men at grunnlaget for videre forhandlinger falt bort.

– Det er et kraftig signal til staten og KS når organisasjonene nå tydeliggjør dette ved for første gang å bryte forhandlingene. Dette er det sterkeste virkemiddelet vi har, påpeker NMF-lederen.

Statens økonomiske ramme for oppgjøret var 1,34 prosent, og kompensasjon for manglende inntektsutvikling beløp seg til 23 millioner kroner.

– Staten og KS gjorde det klart at de ikke ville dekke en dokumentert manglende inntektsutvikling på over 105 millioner kroner. Dette er å se bort fra tidligere inngåtte avtaler, hevder han.

Saken fortsetter under bildet.

Peter Chr. Lehne er leder i Norsk Manuellterapeutforening (NMF), LOs minste forbund.

Peter Chr. Lehne er leder i Norsk Manuellterapeutforening (NMF), LOs minste forbund.

Tri Nguyen Dinh

Frykter svekket pasienttilbud

Ifølge Lehne var heller ikke staten og KS villige til å dekke tapene i koronaperioden på 225 millioner kroner, ifølge myndighetenes egne tall.

– Enda verre er det at de heller ikke har gitt signaler om kompensasjon til terapeuter som i framtida blir pålagt karantene, mener NMF-lederen.

Les også: Arbeidsgiver brøt forhandlingene: Det kan bli streik i miljøvirksomheter

Han hevder at myndighetene i flere år har strammet inn på de økonomiske rammebetingelsene og samtidig pålagt terapeutene økte kostnader.

– Dette er en uholdbar utvikling som vil kunne svekke faget, føre til en forvitring av hele tjenesten og til et svekket pasienttilbud, sier han.

Konsekvensen av organisasjonenes brudd er at staten selv fastsetter nye takster gjennom en forskrift.

Slik svarer departementet

I en e-post til FriFagbevegelse skriver Olav J. Gjestvang i Helse- og omsorgsdepartementet at de aktuelle forhandlingene med manuell- og fysioterapeutene ikke gjelder tariffavtaler.

– Det er ingen meklingsordninger eller lignende som trer i kraft dersom det skulle bli brudd i disse forhandlingene, skriver Gjestvang, som er underdirektør i primærhelsetjenesteavdelingen.

Takstforhandlingene skal resultere i «en fastsettelse av forskrifter med avtalte endringer i honorartakstene», ifølge departementet.

– Forskriften som skal gjelde fra 1. november, er ikke fastsatt enda, og derfor er ikke forhandlingssprossen formelt avsluttet. Vi vil derfor avstå fra å kommentere forhandlingene ytterligere, skriver Gjestvang.

Warning
Annonse
Annonse