Mange idrettsutøvere som sliter, våger ikke å ta kontakt for å få hjelp, forteller Martin Jansson.
Martin Guttormsen Slørdal
Psykisk helse
Martin forsøkte å ta livet sitt tre ganger. Idretten ble redningen
Antall terapitimer for toppidrettsutøvere har økt med 300 prosent. Flere står fram med sine problemer.
helge@lomedia.no
martin@lomedia.no
– Første gang var det et rop om hjelp. Andre gang var forsøket reelt mislykket. Tredje gang var jeg veldig nær ved å lykkes, sier Martin Jansson til FriFagbevegelse.
35-åringen fortalte sin historie under en debatt på Norsk Idrettspolitisk Arena (NIPA).
Det var i 20-årsalderen han slet med både angst og depresjoner. På denne tiden spilte Jansson juniorhockey og a-lagshockey hjemme i Göteborg, i divisjon tre. Det tilsvarer omtrent 2. divisjon i Norge.
For ham ble ishockeyen redningen.
– Der kunne jeg være meg selv og koble av. Ishockeyen er faktisk grunnen til at jeg lever i dag, sier han.
Valgte åpenhet
Etter senere å ha spilt på nest høyeste nivå i Bergen, har Jansson gått gradene som ungdomstrener i toppklubben Frölunda hjemme i Sverige, før han altså kom til Trondheim.
I dag er han sportssjef i Nidaros Hockey.
– I dag har jeg det bra. Jeg jobber med meg selv og vet hvordan jeg skal takle det. Men fordi jeg selv har slitt og vet hvor vanskelig det er prate om det, har jeg valgt å være åpen om min situasjon. Håpet er at flere da kan se at det går an å prate om angst og depresjon, sier Jansson.
I tre år har han vært i Trondheim for å være med å bygge opp en ny hockeykultur. Men også en breddekultur. I tillegg til å være sportslig leder i Nidaros Hockey, er han trener på et hockeygymnas.
Psykiske utfordringer
Han vet han ikke er alene om å ha forsøkt å ta sitt eget liv i idretten.
– Det skjer i Norge, Danmark, Finland og hele verden. Det er tøft til tider å drive toppidrett. Du skal ha fullt batteri og yte maksimalt hele tiden. Og mange som sliter, våger ikke å ta kontakt for å få hjelp, sier han.
For Martin Jansson var ikke de psykiske problemene relatert til idretten. Men han vet det har betydd noe for andre at han har stått fram med sine problemer.
– Ishockey har en machokultur. Men jeg kan være helt ærlig å si at jeg har tatt imot mye kjærlighet i dette miljøet. Uten hockeyen hadde jeg ikke sittet her i dag. Uten den hadde jeg lyktes første gang jeg forsøkte å ta mitt liv.
Han er klar på at alle barna og ungdommene som kommer på trening hos Nidaros Hockey skal få et nikk eller et tegn når de kommer til trening. Han vet viktigheten av å bli sett.
Gjennom en samarbeidspartner har Nidaros Hockey også etablert et fond som har som formål å sørge for større åpenhet rundt psykiske utfordringer.
Voldsom økning
LO-forbundet Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) har knyttet til seg psykologspesialist Dag Sørum.
Hvert medlem har krav på fem psykologtimer gjennom sitt medlemskap i NISO.
Sørum opplever det han selv kaller en voldsom økning av henvendelser fra Idrettens helsesenter, Olympiatoppen og NISO.
Så stor er økningen at han ikke klarer å ta seg av det alene, men er i ferd med å starte et eget senter, blant annet sammen med tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø.
Tirsdagen hans fylles raskt opp. Da har nemlig spillerne i toppfotballen ofte fridag.
Dag Sørum er psykologspesialist og tilknyttet NISO.
Martin Guttormsen Slørdal
– Idrettsutøvere er som alle andre. De kan like gjerne ha angst som alle andre. Noen er også mer engstelig enn andre. Du kan være veldig fokusert og ikke kunne noe annet enn å spille fotball. Er du skadet, kommer du lett i andre rekke hos treneren. Og på tampen av karrieren kommer usikkerheten knyttet til framtida, sier Sørum.
– Det kan også være tøft å bytte miljø ved klubbytte, og på tampen av en aktiv karriere. Og når du blir satt ut av laget. Da er du sårbar, legger han til.
Stort press
Som toppidrettsutøver opplever man stort press.
– Hvis du føler deg dårlig, kan du ikke ta fri et par dager, eller jobbe for halv maskin. Trer du til siden, er det noen andre som kan ta plassen din. Du lever i en konkurransesituasjon hele tiden, sier han.
At enkeltutøvere har stått fram med sine psykiske problemer, har kanskje også ført til en økning i antallet terapitimer.
Den tidligere LSK-spilleren Tobias Svendsen, som nå har meldt overgang til Odd, ble «Årets forbilde» i Eliteserien i 2022 etter å ha vært åpen om sine mentale utfordringer. Han tok blant annet en pause fra fotballen på grunn av psykiske problemer.
Sandefjord-spilleren Andre Sødlund la opp etter å ha slitt med angst og depresjon de siste fire årene.
Skadeavbrekk
Spesielt skadesituasjoner kan være vanskelig å håndtere for mange. Tidligere RBK-spiller i Toppserien, Ina Vårhus, fikk et lengre avbrekk fra fotballen da hun fikk en skade.
Først en hamstring, en strekkskade i låret. Da hun trodde hun kunne bli kampklar igjen, fant hun ut at hun hadde en prolaps.
Før overgangsvinduet stengte nylig, meldte hun overgang fra RBK til LSK Kvinner.
Hun syntes det var godt å komme i kontakt med Sørum da hun gikk skadet.
– Det ble egentlig en rotete prosess for meg med mye uvisshet. Alle vil kjenne litt på identiteten sin når du ikke får utført yrket ditt. Du føler du blir glemt for en periode. Du er jo på sidelinjen. Kampene spilles uansett og du må finne en vei ut av det selv, sier Ina Vårhus.
Ina Vårhus ble nylig lånt ut fra RBK til LSK. (Arkivbilde)
Ole Martin Wold
Kvinner opplever korsbåndsskader i en større grad enn menn. Mange slike skader blant kvinner har også brakt en redsel inn i spillergruppene.
– Det har skjedd så ofte at vi konstant har spillere som jobber seg tilbake etter en korsbåndskade, sier Vårhus.
Lite mental-fokus
Dag Sørum peker på at spillerne i tillegg til å prestere, også skal være et forbilde og sponsorobjekt.
– De skal selge en vare, sier han.
Å gå til psykolog har på mange måter vært tabu. Sørum har møtt mange på offentlige arenaer som ikke har hilst på ham, eller later som de ikke ser ham. De vil ikke vedkjenne seg at de kjenner ham.
– Men nå begynner det faktisk å åpne seg litt opp, sier han.
Men det gjelder ikke tilgjengeligheten.
Kun 11 prosent av spillerne i eliteserien for menn har tilgang til psykolog på jobben. I Toppserien, kvinnenes eliteserie, gjelder det kun 1,4 prosent av spillerne, viser en undersøkelse foretatt av NISO.
Mange klubber har riktig nok ansatt mental trener. Det mener Sørum ofte blir misforstått.
– De er ikke psykologer. De jobber heller ikke uavhengig av klubben. De er en del av klubben og apparatet rundt laget.
Forskjellig syn
Tidligere RBK- og landslagsspiller, og utenlandsproff, Tore Reginiussen har skrevet en bacheloroppgave om fotballspillere og psykisk helse.
Tore Reginiussen (t.v) og Martin Ødegaard på det norske fotballandslaget. (Arkivbilde)
Terje Pedersen / NTB
I hvilken grad mental helse blir prioritert i klubbene har spillere og trenere ulik oppfatning om.
– Det er oppsiktsvekkende stor forskjell. Det samsvarer også med undersøkelsen til NISO, sier Reginiussen.
Han mener spillere som havner på benken eller er ute av troppen har en stor risiko for å begynne å gruble og få tanker til å kverne i hodet.
– Spesielt på tampen av karrieren kommer tankene for fullt. Spesielt hvis du ikke har andre bein å stå på, legger han til.
Selv benyttet han en lengre skadeperiode til å starte på en utdannelse. Nå er han i praksis i forbindelse med denne utdannelsen.
Bachelor-oppgaven hans viser en markant forskjell mellom oppfatningen om psykisk helse mellom spillerne og trenerne.
– Trenerne har en mer positiv oppfattelse av arbeid rettet mot psykisk helse enn spillerne, sier Reginiussen.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie