JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre vedtok å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv:

Moxnes: – Ikke til å tro at det er kampvotering på Høyres landsmøte om man skal forsvare eller anerkjenne uorganiserte arbeidstakere

Rødt-lederen mener Høyre bør være mer opptatt av det å organisere og mindre opptatt av det uorganiserte arbeidslivet.
ORGANISERT ARBEIDSLIV:  Vær litt mer opptatt av det organiserte arbeidslivet, er rådet fra Bjørnar Moxnes til Høyre.

ORGANISERT ARBEIDSLIV: Vær litt mer opptatt av det organiserte arbeidslivet, er rådet fra Bjørnar Moxnes til Høyre.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Bjørnar Moxnes mener imidlertid at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skal ha ros for én ting.

– Det er befriende ærlig av henne å stemme for å anerkjenne uorganiserte arbeidstakere, sier han til FriFagbevegelse.

Over en tredjedel av Høyres landsmøte stemte for at man skal forsvare retten til et uorganisert arbeidsliv. 205 delegater stemte for det noe mildere forslaget, om å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv.

ph

Det måtte imidlertid hele tre avstemninger til før man hadde resultatet i boks. Ledertrioen og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) stemte for å anerkjenne.

Kriminelle nettverk

Bjørnar Moxnes mener altså at Høyre heller bør være opptatt av det organiserte arbeidslivet.

– Gjennom det organiserte arbeidslivet har fagbevegelsen kjempet fram dagens lønns- og arbeidsvilkår gjennom 100 år, men det er i ferd med å bli ødelagt av bemanningsbransjen, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. I bransje etter bransje. Ifølge politiet brukes useriøse firmaer til organisert kriminalitet, i form av menneskesmugling, utpressing og vold. Det er en trussel mot samfunnssikkerheten når kriminelle nettverk får fotfeste i arbeidslivet, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt-lederen registrerer at politiet og arbeidstilsynet ikke rekker over en brøkdel av arbeidsplassene.

ph

– Fagbevegelsen med sin halvannen million medlemmer er den viktigste kraften for lov og orden i arbeidslivet. Uten en sterk fagbevegelse er kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet tapt, hevder Moxnes.

Øke organisasjonsgraden

Bjørnar Moxnes mener det norske arbeidslivet er under ekstremt hardt press på grunn av EØS-avtalen.

– Når Høyre anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet er det en kilevink til fagbevegelsen. Det gjør også narr av stortingsflertallet som har pålagt regjeringen å komme med tiltak for å øke organisasjonsgraden, etter forslag fra Rødt.

Rødt-lederen mener Høyre må slutte å snakke varmt om det organiserte arbeidslivet.

ph

– Det blir festtaler når debatten går på om man skal anerkjenne eller forsvare det uorganiserte arbeidslivet. På byggeplasser i Oslo er organisasjonsgraden helt nede på 15 prosent. Det er i fritt fall. Det er virkeligheten. Så sitter Høyre og krangler om å forsvare eller anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet når vi andre prøver å finne tiltak som kan øke organisasjonsgraden og bevare den norske modellen, mener Bjørnar Moxnes.

Respektere valget

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) hevder selv hun er opptatt av det organiserte arbeidslivet.

– På den ene siden ønsker vi et organisert arbeidsliv. Vi ønsker at flest mulig skal velge å organisere seg. Men så er det noen som av ulike grunner ikke ønsker å gjøre det. Høyres landsmøte ønsker å anerkjenne at det respekteres som et valg også, sa Anniken Hauglie til FriFagbevegelse på Høyres landsmøte.

– Anerkjenner dere det organiserte arbeidslivet også?

– Vi ønsker høy organisasjonsgrad og et velorganisert arbeidsliv, svarer landets arbeidsminister.

Annonse
Annonse