Energikomiteen har innstilt:
Nå er utenlandskabelen North Connect skrinlagt
Et stort flertall i energikomiteen på Stortinget har lagt North Connect-kabelen i skuffen.
Det har vært mange demonstrasjoner mot North Connect-kablene. Nå er det skrinlagt.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Arbeiderpartiet har fått flertall for sitt forslag. Bare Fremskrittspartiet lot være å støtte forslaget, som innebærer at forutsetningene for å gi konsesjon til kabelen ikke er til stede.
For energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er dette en seier. Han har i mer enn to år jobbet for denne løsningen.
Alle punkt oppfylt
– Nå er alle punktene som vårt landsstyre vedtok for to år siden, samt forhandlingsresultatet fra Stortinget i mars 2018, innfridd. Det var ryddig å ha en prinsipiell tilnærming til dette, i stedet for å gå inn i enkeltvedtak. Nå har vi en helhetlig politikk for dette området, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.
p
Betingelsene som ble satt i 2018 var at det ikke skulle gis konsesjon for nye utenlandskabler før man har høste erfaring fra eksisterende. Det var også en forutsetning at Statnett skulle eie og operere kablene.
– Det siste var veldig viktig. Statnett er en nøytral aktør, og en bedre operatør enn et knippe andre produsenter for å se helheten i markedet, mener Eide.
Saken har stått om kraftkabelen mellom Norge og Skottland, kalt NorthConnect, og at denne og andre fremtidige kabler skal eies og driftes av Statnett.
Saken fortsetter under bildet.
SEIER: Energipolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet har i mer enn to år jobbet for løsningen som nå får gjennomslag.
Leif Martin Kirknes
I forbindelse med behandlingen av Acer, inngikk Ap og regjeringen et kompromiss om at det ikke skal bygges flere kabler til utlandet før man har evaluert konsekvensene av de kablene som allerede er lagt – og de to store som er under utbygging.
For kort tid siden meldte olje- og energiminister Tina Bru at det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å behandle konsesjonen til NorthConnect. Først må det høstes erfaring fra virkningene på kraftsystemet.
Alle unntatt Frp
Arbeiderpartiet inngikk kompromisset med regjeringen i 2018. Frp, Høyre, Venstre, Ap og MDG ble alle enige om at Statnett skulle eie og drifte alle eksisterende utenlandskabler. Betingelsen var at regjeringen snarest skulle komme tilbake til Stortinget med lovforslag om gjeninnføring av Statnetts monopol.
Nå, nøyaktig to år senere, er kriteriene altså oppfylt. Regjeringen har bestemt at det ikke kan gis konsesjon, fordi man ikke har oppfylt erfaringene som det er bestemt at man skal ha. Og energiloven skal endres slik at det sikres gjennom en lovhjemmel at Statnett får monopol.
Fremskrittspartiet har signalisert at de ikke vil gi konsesjon til North Connect, men mener prinsipielt at det ikke er riktig at kun Statnett skal drive eventuelle utenlandskabler. Det var en Frp-statsråd som i sin tid åpnet for dette.
Senterpartiet, Rødt og SV har alle signalisert at de primært vil stemme for sine egne forslag, men støtter forslaget til Arbeiderpartiet, som uansett vil ha flertall i Stortinget. Det vi si at det er Arbeiderpartiets forslag som er flertallsinnstillingen fra komiteen.
Ønsker et tydeligere nei
SV-leder Audun Lysbakken sier til FriFagbevegelse at SV har lagt fram et enkelt og greit forslag som sier at regjeringen må stanse den planlagte utbyggingen av North Connect.
– Vi håper Arbeiderpartiet kan gi sin støtte til dette før Stortinget behandler saken. Det er et flertall på Stortinget mot North Connect og det bør komme tydelig til uttrykk, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.
Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, er ikke tilfreds. Også han ønsker et tydeligere nei til kabelen.
Svært tilfreds
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, er svært tilfreds med innstillingen.
– Energiminister Tina Bru (H) må nå komme til Stortinget med en endret energilov som gjør det umulig for private akører å få konsesjon. Nå kan verken utenlandske aktører eller Statnett legge planer før det er høstet erfaring fra dagens utenlandskabler og de to påbegynte. Først når de har vært tatt i bruk kan de evalueres. Før du har gjort det skal det ikke gis konsesjon til noen. Dette er også helt i tråd med realitetsbehandlingen i LO, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
– Uansett hvordan man ser på dette, vil flere utenlandskabler gi et påslag på strømprisen. For oss og den kraftforedlende industrien vil det være dramatisk. Det er en industri som bruker en tredjedel av den totale kraftproduksjonen. Da blir det raskt milliarder ut av det. Koronakrisen har forsterket situasjonen. Nå er det i alle fall en bekymring mindre for industrien, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.