JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget har vedtatt ny ordning

Nå kan du ta fagbrev på jobb

Mariann og Sissel tok fagbrev på jobb for 5 år siden. Dengang deltok de i et pilotprosjekt. I dag vedtok Stortinget at alle kan ta fagbrev på jobb.
FAGBREV: Mariann Røed tok sitt fagbrev på jobb for fem år siden. Nå har Stortinget gjort dette til en allmenn ordning.

FAGBREV: Mariann Røed tok sitt fagbrev på jobb for fem år siden. Nå har Stortinget gjort dette til en allmenn ordning.

Grethe Nygaard

titti.brun@fagbladet.no

– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta de fag- og svennebrevene de allerede nesten er kvalifisert for sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Nytt vedtak i Stortinget

Stortinget vedtok i dag regjeringens forslag om endring i opplæringsloven. Dermed er det åpnet for å ta fagbrev på jobb fra høsten 2018. Hittil har du enten måttet ha fullført læretiden som lærling eller ha minimum fem års heltidspraksis i faget for å melde seg opp til fagprøven.

Ny ordning: Ta fagbrev på jobben – få full lønn

Sanner: – Behov for faglærte

Sanner trekker spesielt frem de mange ufaglærte i helse- og omsorgssektoren som nå kan få muligheten til å opparbeide seg formell kompetanse.

– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Tidlig ute

52-åringene Mariann Røed og Sissel Tvedt fra Sevland barnehage på Karmøy våget allerede i 2013. De sa ja til å være deltakere i et nasjonalt pilotprosjekt for å øke den formelle kompetansen i barnehagene. De satte seg på skolebenken og besto eksamen med glans.

Også nå må alle kandidatene gå opp til samme fag- eller svenneprøver som lærlinger. Men den nye ordningen gjør det lettere å ta fagbrev.

– Terskelen for å ta fagbrev kan være veldig høy når det å signere en lærlingkontrakt også betyr at familien mister en viktig inntekt. Jeg håper og tror at den nye ordningen senker terskelen og styrker sårbare gruppers mulighet til å få et viktig kompetansebevis, sier kunnskaps- og integreringsminister Sanner.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse

Flere saker

Annonse