JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik gikk valget for medlemmene i Arbeidsmandsforbundet:

Nå kan fagforeningsmannen Kjell-Einar bekjempe sosial dumping fra posisjon

Hvordan gikk det med arbeidsfolket som stilte til valg på sine hjemsteder? Kjell-Einar Kristiansen i Kystverket er blant dem som får jobbe direkte for å forhindre arbeidskriminalitet.
SØRGE FOR TARIFFAVTALE: Kjell-Einar Kristiansen jobber til vanlig i Kystverket, er med NAFs forbundsstyre og gjorde seg også synlig som ordstyrer på forbundets landsmøte i mai. Nå blir han styreleder i KF Eiendom i Vågan, et kommunalt foretak som inngår kontrakter for all offentlig bygging i kommunen.

SØRGE FOR TARIFFAVTALE: Kjell-Einar Kristiansen jobber til vanlig i Kystverket, er med NAFs forbundsstyre og gjorde seg også synlig som ordstyrer på forbundets landsmøte i mai. Nå blir han styreleder i KF Eiendom i Vågan, et kommunalt foretak som inngår kontrakter for all offentlig bygging i kommunen.

Ylva Seiff Berge

merete.holtan.garte@lomedia.no

Kristiansen jobber til vanlig med drift og vedlikehold i Kystverket, og var en av de ti listekandidatene fra Norsk Arbeidsmandsforbunds (NAF) rekker vi presenterte foran høsten kommune- og fylkestingsvalg. Han sto som nummer fire på Arbeiderpartiets liste i Lofoten-kommunen Vågan, og kom inn i kommunestyret som en av sju kandidater for Ap. Det knyttet seg likevel spenning til om han kom til å sitte i posisjon med Ap.

p

Senterpartiet fikk nemlig fire kandidater i Vågan og ble en potensiell samarbeidspartner for Ap. Men ville partiet velge å samarbeide med Høyre, som i foregående periode, eller ville de gå for rødgrønt? Det ble det siste.

– Senterpartiet valgte å komme over på «rett side» igjen, sier Kjell-Einar Kristiansen.

Får styre hvem som får anbud

Det betyr at Kystverkets mann, som også sitter i forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet, kommer til å sitte i posisjon for Ap og vil kunne føre en arbeidslivspolitikk etter prinsipper fra fagbevegelsen.

– Når teknisk avdeling skal innhente tilbud på tjenester som gravearbeid og brøyting, kan jeg være med og sørge for at seriøse firmaer blir valgt framfor «cowboyfirmaer».

Likevel er det i en annen posisjon han kommer til å kunne påvirke mest. Kjell-Einar Kristiansen er også utnevnt som styreleder i KF Eiendom i Vågan, et kommunalt foretak som inngår kontrakter for all offentlig bygging i kommunen.

p

– Dermed får jeg stor mulighet til å påvirke hvem som får anbudskontraktene, og kan sørge for at de valgte firmaene har tariffavtaler og gode arbeidsforhold. Jeg får i høy grad være med på å forhindre sosial dumping, sier han.

Treningsinstruktør på fylkestinget

Maren Njøs Kurdøl, som til vanlig er treningsinstruktør i Asker, sto som førstekandidat for Rødt for det nye fylkestinget Vestfold og Telemark. Også for henne gikk det veien: Rødt fikk to kandidater i Vestfold og Telemark, og har fått en posisjon som støtteparti for en rødgrønn konstellasjon i mindretall.

I det nye fylket har nemlig Senterpartiet fått ordførervervet, og partiet har inngått samarbeid med Ap og SV.

– Men de er avhengig av oss for å få flertall, sier Njøs Kurdøl, som er fornøyd med rollen.

– Vi hadde nok druknet litt i et tett samarbeid – vi vil være frie til å fronte vår politikk. Nå har vi en avtale om at posisjonspartiene må søke budsjettenighet med oss først. Det gir oss en mulighet til å påvirke politikken, samtidig som vi ikke er så bundet.

Saken fortsetter under bildet.

FYLKESPOLITIKER: Maren Njøs Kurdøl (Rødt), til vanlig treningsinstruktør i kjeden Actic, fikk en plass på fylkestinget for Vestfold og Telemark.

FYLKESPOLITIKER: Maren Njøs Kurdøl (Rødt), til vanlig treningsinstruktør i kjeden Actic, fikk en plass på fylkestinget for Vestfold og Telemark.

Charlotte Karlsen

– Tydelig signal

Njøs Kurdøl ser muligheter for å bedre fylkets kollektivtilbud, både når det gjelder størrelse på tilbudet, og pris. Rødt vil også støtte nærskoleprinsippet, og videreutvikle Telemarksmodellen, som går ut på at fylkeskommunen som offentlig innkjøper skal stille krav til ordnede arbeidsforhold i bedrifter den kjøper tjenester av.

Telemarksmodellen har så langt omfattet innkjøp innenfor bygg og anleggsbransjen.

– Nå vil vi jobbe for at den også blir brukt innenfor andre bransjer, i første omgang transport, sier Maren Njøs Kurdøl.

p

Framfor alt er treningsinstruktøren og Rødt-politikeren glad for de store linjene i politikken.

– Jeg er veldig fornøyd med valgresultatet i Vestfold og Telemark. Venstresiden – med MDG – har virkelig gått fram hos oss. Det gir et tydelig signal om hvilken politikk folk vil ha.

Fikk ekstra kandidat

I Sokndal kommune, der NAF-er og gruvearbeider Alf Torstein Pettersen sto som førstekandidat på Senterpartiets liste, ser det politiske kartet spennende ut for de neste fire årene. KrF, Ap, høyreorienterte Sokndal Listo og Sp skal samarbeide, med Norges yngste ordfører – en 21-åring fra KrF – i front.

Etter første stemmetelling hadde Sp egentlig bare to kandidater inne, men fikk en ekstra etter personstemmer og slengere. Dermed ble KrF-konstellasjonen avhengig av Sp for å få flertall, og Alf Torstein Pettersen mener partiet nå sitter i god posisjon.

– I vesle Sokndal samarbeider uansett partiene godt, det er ikke så stor uenighet. Men vi tror på å få fremmet våre saker, som bredbånd og godt jordvern i utkantbygdene, sier Pettersen.

Saken fortsetter under bildet.

I POSISJON: Alf Torstein Pettersen (Sp), til vanlig arbeider i gruva Titania, får påvirke politikken i Sokndal.

I POSISJON: Alf Torstein Pettersen (Sp), til vanlig arbeider i gruva Titania, får påvirke politikken i Sokndal.

Senterpartiet

Fire nye år – som vara

«Går for fire nye år i Alta» skrev Arbeidsmanden om hovedtillitsvalgt i Stjernøya-gruva Sibelco Nordic, Øystein Pedersen, på forrige blads forside. Pedersen sto som nummer ti på Aps liste i finnmarkskommunen, men Ap endte opp med ni plasser og fagforeningsmannen fikk dermed ingen fast plass.

Han ble derimot første vara i et kommunestyre der Ap har ordføreren og sitter i posisjon sammen med SV, Sp og KrF. Det er han godt fornøyd med.

p

– I forrige periode så vi at første vara fikk mulighet til å møte i nesten hvert eneste møte, og sånn blir det nok nå også. Det betyr at jeg får være med på å påvirke politikken i Alta, men at jeg får mer frihet – for som vara kan man velge å takke nei til å stille.

Politikken vil uansett få en viktig plass i Øystein Pedersens hverdag. Han er leder for lokallaget Talvik Arbeiderlag, som for øvrig fikk hele 36 prosents oppslutning ved valget.

– Det var en god tillit å få, sier Pedersen, som håper han får fortsette i et kommunalt hovedutvalg, gjerne for næring, drift og miljø.

Saken fortsetter under bildet.

FORNØYD SOM VARA: Øystein Pedersen (Ap) i Alta, her i arbeidstøy for Sibelco Nordic på Stjernøya.

FORNØYD SOM VARA: Øystein Pedersen (Ap) i Alta, her i arbeidstøy for Sibelco Nordic på Stjernøya.

Ole Palmstrøm

Flere ble vara

Hvordan gikk det så med resten av listekandidatene vi presenterte før valget? Bergverks­arbeideren Roger Eikeset ble første vara for Ap i Vanylven, mens vekteren Trond Wathne Tveiten (MDG, Bergen) og renholderen Ali Isse Geele (Ap, Søndre Land) ble vara lengre ned på listene.

På Svalbard foregikk valget først 7. oktober. Der fikk bergverksarbeideren Svein Jonny Albrigtsen (Ap) ingen fast plass, men er aktuell som vara.

Vekteren Kenneth Mæland (Ap, Sandnes) og renholderen Marit Rundhaug (SV, Melhus) fikk dessverre ingen plass i sine kommunestyrer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse