JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå øker prisveksten igjen - spår rentehopp i desember

Prisene steg med over fire prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Sjefsøkonom mener at et nytt rentehopp i desember nå er uunngåelig.

Brian Cliff Olguin

torgny@lomedia.no

I fjor på denne tida var strømprisene svært høye. Det gjør at Statistisk sentralbyrå nå kan registrere at strømprisene i år er lavere enn i fjor. Men for alle andre varer og tjenester er prisstigningen på over 4 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Prisveksten opp

De tjenestene som har hatt den høyeste prisveksten er kultur og fritid.

Dette er første gang på fire måneder at prisveksten øker. Prisveksten fra juni til september var lavere enn måneden før, men nå er prisveksten på vei opp.

I juni var prisveksten fra året før på 7,0 prosent, i oktober er den på 4,0 prosent.

Matvareprisene

Matvareprisene er 8,5 prosent dyrere nå enn for et år siden.

– Som følge av priskampanjer falt prisene på fisk og sjømat kraftig i august og september. Bortfallet av disse priskampanjene gjorde at vi målte en betydelig prisoppgang på denne gruppen i oktober, sier seksjonsleder Espen Kristiansen på SSBs nettsider.

Prisene på fisk og sjømat gikk opp 10,4 prosent i oktober, etter en nedgang på 9,1 i september. 

Andre varer som hadde prisøkning og bidro til oppgang i matvareprisene fra september til oktober var kaffe, flere friske grønnsaker samt lammekjøtt etter sesongmessig tilbud forrige måned.

Sikker på nytt rentehopp

Norges Bank har tidligere gitt signaler om at styringsrenta trolig vil gå opp en siste gang i desember. Renten kunne bli holdt i ro dersom den underliggende prisveksten gikk ned.

DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland sier til NTB at tvilen hvorvidt det blir rentehopp i desember er borte med dagens prisveksttall.

SSB har tidligere anslått en prisvekst på 4 prosent i 2024.

Annonse
Annonse