JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i meklingen for SAS' kabinansatte:

Nå skal kabinansatte i SAS endelig få ekstra betalt for å jobbe på helligdager

Med en ny tariffavtale på plass, fikk de kabinansatte i SAS et lite lyspunkt i en tøff tid. 95 prosent stemte ja til tariffavtalen under uravstemningen.
ETT ÅR PÅ OVERTID: Kabinansatte i SAS er i mål i lønnsoppgjøret. Endelig får de helligdagstillegg (arkivfoto).

ETT ÅR PÅ OVERTID: Kabinansatte i SAS er i mål i lønnsoppgjøret. Endelig får de helligdagstillegg (arkivfoto).

Sissel M. Rasmussen

hekge@lomedia.no

– Vi er fornøyd med meklingsresultatet i en tid med mye usikkerhet og uforutsigbarhet i en bransje som er helt i knestående, sier forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund til FriFagbevegelse.

Sammen med sine kolleger kan hun se litt lysere på fremtiden i lufta, som foreløpig er dypt preget av permitteringer og oppsigelser.

I juni fikk 400 kabinansatte varsel om oppsigelse – og nylig ble det sendt ut nye permitteringsvarsler i det kriserammede selskapet.

I løpet av høsten 2020 ble 387 kabinansatte sagt opp, mens 113 nye er permittert fra 1. februar. Totalt antall permitterte kabinansatte i SAS er nå rundt 350. Mange har vært permitterte siden begynnelsen av mars i fjor.

Saken fortsetter under bildet.

Forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund.

Forbundsleder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund.

privat

Ett år forsinket

Enigheten kommer nesten ett år forsinket. Tariffavtalen gikk opprinnelig ut i mars i fjor. Da avviste SAS forslaget fra de kabinansatte og det ble ikke landet enighet om ny tariffavtale. Korona-situasjonen gjorde at det tok tid før det ble mekling og besøk hos Riksmekleren. Dit kom partene i midten av januar.

Det var knyttet spenning til kravene fra arbeidsgiver og selve forhandlingene blant medlemmene, forteller Elin Roverudseter.

Kabinansattes Forbund ble imidlertid enig med SAS om en avtale som sikret viktige saker for de kabinansatte, men som også omtales som en ansvarlig avtale overfor en arbeidsgiver med store økonomiske utfordringer.

– Vi fikk blant annet på plass prinsipielt viktige tillegg til inntekten som vi ikke har hatt tidligere. Som for eksempel et helligdagstillegg og et hygienetillegg, forteller hun.

Nylig var avtalen til uravstemning blant medlemmene. 95 prosent svarte ja. Roverudseter mener det viser at medlemmene er fornøyd, situasjonen tatt i betraktning.

Les også: Det haster med å redde Widerøe, SAS og Norwegian, sier Myrli (Ap): – Alternativet er useriøse lavprisselskap

Savner kompensasjon for luftfarten

Til tross for et lite lys i tunnelen kan det fortsatt være en lang vei å gå mot en normalisert hverdag for kabinansatte i SAS.

Regjeringen har ikke vært villig til å komme med en kompensasjonsordning for en hardt preget luftfart. Det gir mørke skyer i horisonten både for ansatte i SAS og flere andre flyselskap. Regjeringen har tidligere gitt tilbud om lån til blant annet SAS, men det har ikke selskapet benyttet seg av. I fredagens krisepakke nummer åtte ble Norwegian gitt milliardlån, det ble gitt midler til kjøp av flyruter og til Avinor, men ingen kompensasjonsordning som altså opposisjonen har krevd. Roverudseter etterlyser dette.

– Vi må ha en luftfart også etter covid-19. Det haster, sier Elin Roverudseter.

Blant kabinansatte i SAS er det to fagforeninger, en som er medlem av LO og en som er med i Parat. LO-foreningen er den største.

Annonse
Annonse