JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når mørket senker seg

Det er kaffe på kjelen og kake på bordet. De tar det rolig i kveld, trykkerne. Pressa roterer sine siste runder. LO-Aktuelts førsteside spys ut, for siste gang.
Kontroll: 
Trykker Svein 
Naas Olsen har et trent øye som  får med seg detaljene.  Alt skal stemme, ned til minste 
millimeter.

Kontroll: Trykker Svein Naas Olsen har et trent øye som får med seg detaljene. Alt skal stemme, ned til minste millimeter.

Sissel M. Rasmussen

sissel@lomedia.no

Jan Grimsgård følger meg rundt. Han har jobba i Aktietrykkeriet i 43 år. Neste sommer kan han gå av med AFP. Det kan han, fordi Aktietrykkeriet AS fortsetter, til tross for at trykkeriet legges ned. For selv om maskinparken legges ut for salg, bygget selges eller leies bort, skal bedriften formidle trykksaker videre til andre. De går fra 47 ansatte til 13. Fra desember er de 11, og skal ned til sju. Så får framtida vise, mulig de blir 4-5 til slutt.

Jan Grimsgård er stolt av arbeidsplassen sin. Han sier det er en solidarisk bedrift, som tar vare på folk. Som bryr seg.

Radikal start

Aktietrykkeriet ble grunnlagt i 1884 av Christian Holtermann Knudsen. Fagforeningsmannen fra
Bergen utga den radikale avisa Vort Arbeide, men startet Arbeidernes trykkeri for å få den trykt. Han var med på dannelsen av Arbeiderpartiet og satt i ledelsen i en årrekke. Holtermann Knudsen regnes som grunnleggeren av den sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen i Norge.

Fra by til bygd

I begynnelsen holdt de til i Brogata 17, rett ved Akerselva, et steinkast fra LO Medias nåværende lokaler. I 1956 flyttet de til Økern, hvor de ble helt til 1999. Deretter etablerte de seg i Fet kommune utenfor Oslo. Familien Hildeng ble tilbudt å kjøpe trykkeriet i 1985, med 90 prosent eierskap. De ansatte eier de resterende 10 prosentene. I dag er Jørn Otto Hildeng administrerende direktør, og broren Andreas er styreleder. Faren trakk seg ut i 1995.

Overtok ansatte

Da Egmont Hjemmet Mortensen ble lagt ned i 2012, overtok Aktietrykkeriet både trykksaker og ansatte.

– Det var en del av avtalen for å ta over noen av jobbene, sier Jørn Otto Hildeng.

– De var verdifulle arbeidsfolk, og vi hadde en fleksibel avtale med de som kom inn. En vinn-vinn-løsning. Vi er opptatt av integritet, og vårt ettermæle, sier Hildeng.

Han vil ikke tegne noe rosenrødt bilde, bare at de er ordentlige. Vil gjøre opp for seg. Alle regninger er betalt.

Tro på framtida

Jan Grimsgård fortsetter som prosjektleder med framtidstro. Han er én av dem som fortsetter fram til neste sommer, i hvert fall. Aktietrykkeriet trykker mange av LO-forbundenes fagblader, og alle har fått nye avtaler.

– Vi jobber for at alle våre magasiner skal trykkes på de to norske trykkeriene som finnes: Aller eller Ålgård, sier Grimsgård, med en smule entusiasme. Betydelig underskudd

Men også Aller Trykk møter motstand. Det stilles knallharde krav om prisreduksjon fra forlagene, med Se og Hør i spissen. I 2015 har Aller budsjettert med et underskudd på 22 millioner kroner. Drastiske tiltak må til, hvis ikke ryker også dette trykkeriet. Men Aller Grafiske klubb er likevel optimistiske.

– De ansatte er innstilt på grove endringer i drift og bemanning på alle plan. Og vi håper forlagene snart ser nytteverdien av å ha et trykkeri i Norge. Men at dette ikke vil påvirke antall årsverk i bedriften kan jeg ikke love, sier leder Øyvind Christensen.

Aller har nylig investert 25 millioner i en limfreslinje, dette kan være redningen.

– Enn så lenge er vi optimistiske, men konkurransen fra utlandet er hard. Det gjelder å kunne tilby det forlagene vil ha. At vi har investert er jo et betryggende tegn, men trykkeriansatte går en spennende tid i møte, sier Christensen.

Langt mellom kollegene

Hos Aktietrykkeriet henger vemodet ved under ettermiddagssola. Første del av LO-Aktuelt er allerede trykt. I kontorfellesskapet er det mange arbeidsplasser, men langt mellom kollegene. Reprotekniker Geir Larsen venter på siste forsendelse med sider. Klokka nærmer seg, og trykkerne venter rundt bordet med kaffe og kake.

Når du leser dette har pressa stoppet. Innbo og løsøre auksjoneres internt. Snart er det bare furua på utsida som rører på seg.

Fra Aktietrykkeriets portefølje:

LO-Aktuelt

Magasinet for fagorganiserte

HK-Nytt

Nettverk

Aktuell-bladene

Maritim Logg

Fagbladet

Vi har tro på framtida

Jan Grimsgård

Trykkeriene sliter

Ifølge et Fafo-notat er trykkeriene selv enige om at det vil være færre trykkerier i Norge om fem til ti år.

Hovedårsaken til at trykkeribransjen sliter, er at det blir stadig færre aviser og magasiner å trykke. Siden 2000 har det samlede avisopplaget i Norge gått ned med 28 prosent.

Trykkeriene har et skjebnefellesskap med utviklingen av papirprodukter. Når forlagene ikke prioriterer papirproduktet, blir det vanskelig også for konsernfrie aviser og magasiner å ivareta sine behov.

Schibsted skal snart avgjøre om ett eller flere av konsernets trykkerier ¬skal stenges. Amedia har allerede lagt ned trykkeriet sitt på Borgeskogen i Vestfold. Der mistet 77 ansatte jobben.

Warning
Annonse
Annonse

Fra Aktietrykkeriets portefølje:

LO-Aktuelt

Magasinet for fagorganiserte

HK-Nytt

Nettverk

Aktuell-bladene

Maritim Logg

Fagbladet