Kontroll: Trykker Svein Naas Olsen har et trent øye som får med seg detaljene. Alt skal stemme, ned til minste millimeter.
Sissel M. Rasmussen
Når mørket senker seg
Det er kaffe på kjelen og kake på bordet. De tar det rolig i kveld, trykkerne. Pressa roterer sine siste runder. LO-Aktuelts førsteside spys ut, for siste gang.
sissel@lomedia.no
Jan Grimsgård følger meg rundt. Han har jobba i Aktietrykkeriet i 43 år. Neste sommer kan han gå av med AFP. Det kan han, fordi Aktietrykkeriet AS fortsetter, til tross for at trykkeriet legges ned. For selv om maskinparken legges ut for salg, bygget selges eller leies bort, skal bedriften formidle trykksaker videre til andre. De går fra 47 ansatte til 13. Fra desember er de 11, og skal ned til sju. Så får framtida vise, mulig de blir 4-5 til slutt.
Jan Grimsgård er stolt av arbeidsplassen sin. Han sier det er en solidarisk bedrift, som tar vare på folk. Som bryr seg.
Radikal start
Aktietrykkeriet ble grunnlagt i 1884 av Christian Holtermann Knudsen. Fagforeningsmannen fra
Bergen utga den radikale avisa Vort Arbeide, men startet Arbeidernes trykkeri for å få den trykt. Han var med på dannelsen av Arbeiderpartiet og satt i ledelsen i en årrekke. Holtermann Knudsen regnes som grunnleggeren av den sosialdemokratiske arbeiderbevegelsen i Norge.
Fra by til bygd
I begynnelsen holdt de til i Brogata 17, rett ved Akerselva, et steinkast fra LO Medias nåværende lokaler. I 1956 flyttet de til Økern, hvor de ble helt til 1999. Deretter etablerte de seg i Fet kommune utenfor Oslo. Familien Hildeng ble tilbudt å kjøpe trykkeriet i 1985, med 90 prosent eierskap. De ansatte eier de resterende 10 prosentene. I dag er Jørn Otto Hildeng administrerende direktør, og broren Andreas er styreleder. Faren trakk seg ut i 1995.
Overtok ansatte
Da Egmont Hjemmet Mortensen ble lagt ned i 2012, overtok Aktietrykkeriet både trykksaker og ansatte.
– Det var en del av avtalen for å ta over noen av jobbene, sier Jørn Otto Hildeng.
– De var verdifulle arbeidsfolk, og vi hadde en fleksibel avtale med de som kom inn. En vinn-vinn-løsning. Vi er opptatt av integritet, og vårt ettermæle, sier Hildeng.
Han vil ikke tegne noe rosenrødt bilde, bare at de er ordentlige. Vil gjøre opp for seg. Alle regninger er betalt.
Tro på framtida
Jan Grimsgård fortsetter som prosjektleder med framtidstro. Han er én av dem som fortsetter fram til neste sommer, i hvert fall. Aktietrykkeriet trykker mange av LO-forbundenes fagblader, og alle har fått nye avtaler.
– Vi jobber for at alle våre magasiner skal trykkes på de to norske trykkeriene som finnes: Aller eller Ålgård, sier Grimsgård, med en smule entusiasme. Betydelig underskudd
Men også Aller Trykk møter motstand. Det stilles knallharde krav om prisreduksjon fra forlagene, med Se og Hør i spissen. I 2015 har Aller budsjettert med et underskudd på 22 millioner kroner. Drastiske tiltak må til, hvis ikke ryker også dette trykkeriet. Men Aller Grafiske klubb er likevel optimistiske.
– De ansatte er innstilt på grove endringer i drift og bemanning på alle plan. Og vi håper forlagene snart ser nytteverdien av å ha et trykkeri i Norge. Men at dette ikke vil påvirke antall årsverk i bedriften kan jeg ikke love, sier leder Øyvind Christensen.
Aller har nylig investert 25 millioner i en limfreslinje, dette kan være redningen.
– Enn så lenge er vi optimistiske, men konkurransen fra utlandet er hard. Det gjelder å kunne tilby det forlagene vil ha. At vi har investert er jo et betryggende tegn, men trykkeriansatte går en spennende tid i møte, sier Christensen.
Langt mellom kollegene
Hos Aktietrykkeriet henger vemodet ved under ettermiddagssola. Første del av LO-Aktuelt er allerede trykt. I kontorfellesskapet er det mange arbeidsplasser, men langt mellom kollegene. Reprotekniker Geir Larsen venter på siste forsendelse med sider. Klokka nærmer seg, og trykkerne venter rundt bordet med kaffe og kake.
Når du leser dette har pressa stoppet. Innbo og løsøre auksjoneres internt. Snart er det bare furua på utsida som rører på seg.
Fra Aktietrykkeriets portefølje:
LO-Aktuelt
Magasinet for fagorganiserte
HK-Nytt
Nettverk
Aktuell-bladene
Maritim Logg
Fagbladet
Vi har tro på framtida
Jan Grimsgård
Trykkeriene sliter
Ifølge et Fafo-notat er trykkeriene selv enige om at det vil være færre trykkerier i Norge om fem til ti år.
Hovedårsaken til at trykkeribransjen sliter, er at det blir stadig færre aviser og magasiner å trykke. Siden 2000 har det samlede avisopplaget i Norge gått ned med 28 prosent.
Trykkeriene har et skjebnefellesskap med utviklingen av papirprodukter. Når forlagene ikke prioriterer papirproduktet, blir det vanskelig også for konsernfrie aviser og magasiner å ivareta sine behov.
Schibsted skal snart avgjøre om ett eller flere av konsernets trykkerier ¬skal stenges. Amedia har allerede lagt ned trykkeriet sitt på Borgeskogen i Vestfold. Der mistet 77 ansatte jobben.
Fra Aktietrykkeriets portefølje:
LO-Aktuelt
Magasinet for fagorganiserte
HK-Nytt
Nettverk
Aktuell-bladene
Maritim Logg
Fagbladet
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB