JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimakrisen:

Næringslivet er mer offensive i klimakampen enn politikere, mener investor og MDG-politiker Jens Ulltveit-Moe

Klimadebatten under Arendalsuka vakte stor interesse. Oppspillet sto investor og fersk MDG-politiker Jens Ulltveit-Moe for. 79-åringen fyrte av salver i øst og vest.
KLIMADEBATT: Panelet under klimadebatten besto av Terje Halleland (Frp, fra høyre), miljøminister Sveinung Rotevatn (V), olje- og energiminister Tina Bru (Høyre), debattleder Geir Ramnefjell Espen Barth Eide (Ap), Sandra Borch (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Arild Hermstad (MDG).

KLIMADEBATT: Panelet under klimadebatten besto av Terje Halleland (Frp, fra høyre), miljøminister Sveinung Rotevatn (V), olje- og energiminister Tina Bru (Høyre), debattleder Geir Ramnefjell Espen Barth Eide (Ap), Sandra Borch (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Arild Hermstad (MDG).

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Jens Ulltveit-Moe har allerede fått mye medieoppmerksomhet i høst etter at han forlot Høyre, og nå står på 25. plass på MDGs stortingsliste i Akershus.

Og det var en kampklar Ulltveit-Moe som varmet opp publikum på hovedscenen. Den profilerte næringslivslederen mente at næringslivet har vært mer offensive enn politikerne for å ta tak i klimautfordringene, som å halvere utslippene på et tiår og skape nye grønne jobber.

(Saken fortsetter under bildet)

OPPSPILL: Næringslivsprofil og nyslått MDG-politiker Jens Ulltveit-Moe satte tonen for klimadebatten på Arendalsuka.

OPPSPILL: Næringslivsprofil og nyslått MDG-politiker Jens Ulltveit-Moe satte tonen for klimadebatten på Arendalsuka.

Nina Hanssen

Fellesforbundet: Ber de rødgrønne frede skattefordeler i oljebransjen

Ingen skam å snu

– Men som det heter i fjellvettregelen. «Det er ingen skam å snu», sa han i oppspillet før debattantene kom for å diskutere vindkraft, grønn omstilling, CO₂-avgift og hvordan Norge kan klare en grønn omstilling i tråd med Parisavtalen og FNs bærekraftsmål.

– Nå er det vi, velgerne, som bestemmer hvem som skal styre og vi trenger politikere som tenker langsiktig og vil ta vare på naturen for de neste generasjonene. Jeg støtter også økning av CO₂-avgiften – og det må skje nå, sa næringslivsprofilen før han småjogget av scenen og debattleder Geir Ramnefjell ledet an.

I panelet var miljøminister Sveinung Rotevatn (V), olje- og energiminister Tina Bru (Høyre) samt stortingsrepresentantene Espen Barth Eide (Ap), Audun Lysbakken (SV), Sandra Borch (Sp), Arild Hermstad (MDG) og Terje Halleland (Frp).

En reell sorg

Miljøministeren fra Venstre, var glad for å høre at Ulltveit-Moe vil ha en økning av CO₂-avgiften. Hans parti har foreslått å øke avgiften fra 590 til 2000 kroner per tonn for å bidra til å nå klimamålene.

Men ifølge debattleder Ramnefjell trengs det en økning på 3000 kroner per tonn for å nå Parisavtalen. Både SV og Sp forklarte det økende miljøengasjementet blant folk med at flere føler et tap, en reell sorg, over klimautfordringene og føler seg overkjørt av politikere som ikke kommer med troverdige løsninger.

Lest denne saken? Gustav Witzøe-selskap brøt loven i fem år, men slipper straff

Ta folk på alvor

– For å vinne klimakampen må vi begynne å ta folks bekymringer på alvor og lytte, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Han er trist over at debatten ofte blir unyansert og handler om for eller imot oljeboring. Nylig har både IEA og FNs generalsekretær sagt at vi alle må slutte å lete etter olje, og heller satse på fornybar energi. I debatten var det bare MDG som ville sette en sluttdato for oljeproduksjonen i Nordsjøen. SV snakket varmt om alternativ energiproduksjon som sol og havvind, men påpekte at bærekraftsmålene handler om mye mer enn bare energi.

– Vi får ikke bukt med miljøutfordringene uten å ha et større perspektiv. Og ved nå fattigdomsproblematikken i et globalt perspektiv. Det handler også om en rettferdig fordeling. Denne regjeringen tar ikke miljøkrisen på alvor, sa Lysbakken.

NTL er utålmodig

Til stede var det mange tillitsvalgte fra LO. En av de som fulgte ekstra med var LO-forbundet NTL, som blant annet er en av arrangørene av klimakonferansen «Broen til framtida». Nå er forbundsleder Kjersti Barsok utålmodig på vegne av klimaet og arbeidsfolk, og deltar i flere miljø- og klimadebatter under Arendalsuka.

Kjersti Barsok, leder NTL.

Kjersti Barsok, leder NTL.

Ole Palmstrøm

– Vi trenger nå en grønn regjering som tar klimakrisa på alvor, og som sikrer at den nødvendige omstillinga blir både grønn og rettferdig, sier hun.

NTL-lederen understreker at klimasaken er et fellesskapsprosjekt.

– Dersom folk ikke opplever det som det, så vil prosjektet miste tillit og miljøkampen mister oppslutning, da må man koble det røde og det grønne. Det er tydelig for meg at det trengs en rødgrønn regjering for å lykkes med det, understreker Kjersti Barsok.

Mye lest: Når Nav-pengene blir satt på pause: «Ekstremt stress»

Annonse
Annonse