JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TILLIT:  Elisabeth Østrem legger vekk på forskning og studier sin utdanning av norske toppledere. Hun jobber med det anerkjente ledertreningsprogrammet ved Norges Handelhøyskole.  Psykologen mener tillit og at folk får legge opp arbeidsdagen selv er noe av det viktigste bak suksessen til det norske arbeidslivet.

TILLIT: Elisabeth Østrem legger vekk på forskning og studier sin utdanning av norske toppledere. Hun jobber med det anerkjente ledertreningsprogrammet ved Norges Handelhøyskole. Psykologen mener tillit og at folk får legge opp arbeidsdagen selv er noe av det viktigste bak suksessen til det norske arbeidslivet.

Øystein Windstad

Kontrollmåler ansatte:

Nav måler hvor mange sekunder ansatte tar pause: – Man er så vanvittig opptatt av å telle, men man teller helt feil ting

Det finnes to typer målinger av ansatte: – En som gjør at de jobber bedre og en som de mister motivasjonen av, sier psykolog Elisabeth Østrem som utvikler norske toppledere.11.03.2020
15:21
11.03.2020 15:23

oystein.windstad@fagbladet.no

Tidligere skrev FriFagbevegelse om tillitsvalgte Lasse som har telefonvakt i Nav og hjelper folk som har spørsmål. Arbeidet han gjør, blir registrert i detalj. Blant annet hvor mange sekunder han tar pause:

– Dette er definitivt en måte jeg ikke hadde greid å jobbe på, sier Elisabeth Østrem som jobber ved AFF ved Norges Handelshøyskole.

Der hjelper hun ledere i både offentlig og privat sektor med hvordan de kan få det beste ut av de ansatte

Utviklingsprogrammet hun er en del av har blitt kåret til det 33. beste åpne lederprogrammet i verden av Financial Times. I vinter har det blusset opp en stor debatt om hva som gir de mest motiverte ansatte. I DN mener blant annet en stipendiat at selvdrevne ansatte blir glorifiserte. To andre stipendiater sier til samme avis at dette er helt feil.

– Mister motivasjonen av kontroll

Østrem sammenligner tidsmåling av ansatte med trening for å bli en raskere løper:

– Det er gøy å sjekke klokka og se at treningen gir resultater fordi du løper tre sekunder raskere. Da tenker du ikke at det er sjukt og overvåkende, sier psykologen til Fagbladet.

Hun mener imidlertid at måling også kan slå uheldig ut:

– Tenk om læreren din hadde stått med klokka og målt at du har brukt tre sekunder for mye på å gå til skolen, og sagt at du må skjerpe deg. Da ville du fått en helt annen opplevelse av disse tre sekundene. Hun sier at når ansatte opplever målingen som kontroll, snur alt seg:

– Når noen bruker de sammen tallene for å kontrollere deg, vil det påvirke motivasjonen i motsatt retning. Det er stor forskjell på at en skole eller et arbeidsteam bruker måling til å forbedre innsatsen og for å lære når noe virker, til at måling benyttes av noen med makt over deg som undersøker hva du holder på med. Da opplever du å få en begrensing i autonomien, sier ledertreneren.

Den psykologiske kontrakten med sjefen

Psykolog Østrem sier det finnes uskrevne regler mellom ledere og ansatte:

– Dette er ikke noe vi signerer, men ligner en underforstått avtale som det er viktig at ikke blir brutt, sier seniorkonsulent Østrem.

Østrem sier forskning dokumenterer at målinger som viser utvikling, kombinert med at ansatte får legge opp arbeidsdagen selv, gir gode resultater og sterkt motiverte ansatte:

– Ansatte som yter ekstra og tar på seg flere arbeidsoppgaver enn de er forventet å gjøre.

Det handler ikke om tid og måling i seg selv, men om det er utvikling eller kontroll som ligger bak. Det handler om den psykologiske kontrakten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Hvordan en klarer å formidle forventninger på en god måte, sier Østrem.

– Bør finne ut hva som motiverer

Østrem viser til svaret fra Nav-ledelsen om at de bruker tallene fra målingene til planlegging. Det tror hun de fleste medarbeidere synes er greit og gir mening:

– Jeg ser imidlertid av og til at noen bryter den psykologiske kontrakten om hva dataene skal brukes til. Det kan hende at informasjonen i stedet brukes til kontroll. Får du en følelse av at tallene også brukes til å sjekke hvor lang tid du bruker på do-pausa, vil det kunne få veldig uheldig effekt på trivsel, sier Østrem til Fagbladet.

Hun mener sjefer bør finne ut hva som motiverer:

– Når jeg leser artikkelen om Lasse, er det tydelig for meg at personen som jobbet på Nav-kontoret har en indre motivasjon for å hjelpe mennesker. Det er en fantastisk kraft. Arbeidsgiver bør være klok og tenke over hvordan de innenfor rammene kan sørge for størst mulig autonomi for de ansatte. Slik får den indre motivasjonen være drivende, og ikke en ytre motivasjon som handler om at jeg er her bare for å få lønna mi.

Kvalitet og kvantitet

Østrem ved AFF vil også ha en debatt om hva en måler i organisasjoner som Nav:

– Her kan en tenkte at en kan oppnå et høyt antall samtaler. Men det er ikke sikkert kunden opplever kvaliteten på samtalen som god. Hvordan en definerer resultat blir da interessant å tenke over, sier hun og legger til:

– Dessverre er det ofte slik at en er så vanvittig opptatt av å telle, men man teller helt feil ting. Det er ikke viktig med mange samtaler. Det er viktig at de som ønsker det får hjelp. Det er i alle fall slik Lasse forstår det. Da føles det som at målene og resultatene er litt meningsløse. Det er ikke antallet eller tempoet som bør være viktig, men at den som ringer får hjelp med utfordringene.

– Ikke bygg ned det viktigste vi har

– Hva tenker du om målingene i Nav opp mot såkalt New Public Management?

– Det er et stort begrep. I Norge har vi noe av det mest verdifulle en kan ha i et arbeidsliv: Høy grad av tillit mellom arbeidsgiver og medarbeider. Jeg syns det er fryktelig uheldig dersom man begynner å innføre demotiverende kontrollsystemer når folk i alminnelighet er motiverte til å gjøre en god jobb. Det er fullstendig bortkastet. Du burde heller bygge opp under det vi vet om positiv motivasjon, indre motivasjon og ønske om mening. Å hjelpe folk til å få den kunnskapen og kompetansen de trenger for å føle at de kan bruke seg selv i jobben.

Sammenligner kontroll med krykker

– Hva om tilliten og friheten blir misbrukt?

– Jeg syns det er trist når måling og kontroll i stedet erstatter ledelse som verktøy til å utvikle folk og fortelle folk når det ikke fungerer. Noen ledere vil heller ha tall som kan gi to streker under svaret når de burde gi skikkelige tilbakemeldinger, observere godt og følge opp i hverdagen. Gode relasjonsferdigheter bidrar til motivasjon, bygger trygghet i rollen og får folk til å ønske å gjøre en god innsats. I stedet vil noen ha kontrollsystemer som egentlig gjør at man ikke trenger å gjøre jobben sin som sjef. Ledere vet hvem som fungerer godt og hvem som trenger litt ekstra oppfølging. Da er det bare å gjøre det, i stedet for å ha en krykke, som en del av disse målesystemene er, sier Østrem til Fagbladet.

BI-professor Bård Kuvås og forsker Anders Dysvik har forsket på over 11.000 arbeidere i 100 organisasjoner og selskap. BI-forskerne fant at arbeidere som hadde en indre motivasjon, gav bedrifter som også tjente mer penger.

Sjekk ut skalaen som forskere bruker for å måle hvor godt ansatte trives

• Jobben tillater at jeg tar egne beslutninger om hvordan jeg legger opp arbeidet

• Jobben tillater at jeg selv bestemmer hvilken rekkefølge ting skal gjøres i mitt arbeid

• Jobben tillater at jeg planlegger hvordan jeg skal gjøre arbeidet

• Jobben gir meg gode muligheter til å ta personlig initiativ eller vurderinger om hvordan jeg skal gjøre arbeidet

• Jobben tillater meg å ta egne beslutninger

• Jobben tillater meg å ta beslutninger om hvilke framgangsmåter jeg skal benytte for å fullføre mitt arbeide

• Jeg har vesentlig grad av frihet og uavhengighet i jobben

• Jeg har stor frihet bade når det gjelder planlegging og gjennomføring av jobben

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.03.2020
15:21
11.03.2020 15:23Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker