Hygiene på institusjoner:
Nekter pasienten eller beboeren å dusje eller vaske seg? Her er knepene du kan prøve
– Unngå sanksjoner, sier vernepleier Bjørn Roar Vagle.
Tips: Få til god og diskret dialog: Forklar at det går ut over de andre, både ansatte og medpasienter dersom man ikke vasker seg.
Nadia Frantsen
anne@lomedia.no
– Vegring mot dusj er en kjent problemstilling. Dette opplever vi i demensomsorgen, i tjenesteytingen til personer med utviklingshemning, og med pasienter innen rus og psykiatri, sier vernepleier Bjørn Roar Vagle.
Vet at noen nekter
Han var med i tvangslovutvalget, som i tre år jobbet med forslaget til et felles lovverk om bruk av tvang i helse- og omsorgstjenesten. Han jobber i dag i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom), men har jobbet 20 år innen habilitering.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Vegring mot dusj er en kjent problemstilling. Dette opplever vi i demensomsorgen, i tjenesteytingen til personer med utviklingshemning, og med pasienter innen rus og psykiatri, sier vernepleier Bjørn Roar Vagle.
Anne Myklebust Odland
Han understreker at det først og fremst er fra dette feltet han kjenner til problemstillingen med nekting av nødvendige gjøremål, som dusjing kan være.
Slik kan du motivere for dusj og hygiene:
Tips fra Bjørn Roar Vagle, vernepleier:
• Ikke mas. Ha aksept og toleranse for at noen har en annen standard på personlig hygiene.
• Forsøk å bli enige om en eller to dager i uken med påminnelser.
• Gå sammen i svømmehall, da er regelen at alle dusjer først.
• Badekar kan for noen være bedre enn dusjkabinett.
• Vaskeklut og fat med vann kan prøves som alternativ.
• Husk at belønning er bedre enn negative sanksjoner. Tap av et gode er ikke relasjonsbyggende og virker ofte mot sin hensikt.
• Tilby å gjøre noe koselig, eller gi noe i bytte som ikke handler om å regulere personens eiendeler eller rettigheter.
• Dreier det seg om personpreferanser? Finn en ansatt som personen har tillit til hvis det er behov for bistand.
• Få til god og diskret dialog: Forklar at det går ut over de andre, både ansatte og medpasienter.
Legger fram klut og vaskefat
Siv Pettersen er vernepleier ved Skjelfoss psykiatriske senter i Hobøl. Hun forteller at de har pasienter som ikke vil dusje og skifte tøy og at det kan gå flere uker mellom hver gang de vasker seg. Personalet legger fram klut og såpe, men noen nekter, de sier det gjør vondt, eller de later som de har gjort det.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Tips: Forsøk å bli enige om en eller to dager i uken med påminnelser.
Nadia Frantsen
– Noen kommer ut av rommet med håndkle, men kropp og hår er tørt, forteller Pettersen.
På Skjelfoss har de tatt i bruk sanksjoner dersom pasientene ikke dusjer. De kan bli nektet adgang til fellesarealene og får ikke spise med de andre, men må komme før eller etter. En konsekvens kan også være at de ikke får være med i bil til aktiviteter.
Frida hadde aldri eid en tannbørste. Nå hjelper sosionom Marte henne med å få orden på dagliglivet
– Har dere vært fristet til å tvinge en person i dusjen?
– Vi presser verbalt, men vi har aldri brukt fysisk tvang, sier Pettersen.
Hun sier vond lukt blir til sjenanse både for ansatte og andre pasienter og at hun ønsker seg ideer til hvordan man kan jobbe miljøterapeutisk for å motivere pasientene til personlig hygiene.
– Bruk heller belønning
Vernepleier Bjørn Roar Vagle anbefaler ikke å bruke negative sanksjoner.
– Hvis noen lukter vondt, kan man stenge dem ute fra fellesareal?
– Mange kan reagere med sinne da og isolere seg på rommet. Det kan også ødelegge behandler-relasjonen, sier Vagle.
Han påpeker at det må brukes lovhjemmel om skjerming dersom pasienten er henvist til et pasientrom over lang tid. Om dårlig personlig hygiene kan være et grunnlag for skjermingsvedtak, er han usikker på.
– I forslaget til ny tvangsbegrensningslov har vi med en paragraf om husordensregler (§ 7-1), nettopp fordi mange problematiske restriksjoner legges over i slike «husregler», sier Vagle.
Uteseksjonen: - Det er mye frykt i miljøene vi arbeider i. Korona kommer på toppen av det
Kan ikke tvinge noen i dusjen
I psykisk helsevern må det i dag fattes et vedtak etter Pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A hvis man skal dusje en pasient mot sin vilje. En forutsetning er da at personen ikke er samtykkekompetent, og at det må være fare for vesentlig helseskade. Oversatt betyr det: Hvis en person skjønner at han har dårlig hygiene og hva det kan føre til, har man ikke anledning til å bruke tvang for å få ham i dusjen.
Slik snakker du med utviklingshemmede om korona
– Tillitsskapende tiltak og andre løsninger basert på frivillighet, skal uansett alltid være forsøkt før tvang, sier han.
– Skal man lokke og lirke i stedet?
– Forklar at det går ut over de andre, vær tålmodig, og la personen selv få erfare dette. Noen kan kanskje legge merke til at andre pasienter trekker seg unna, og ikke vil ha kontakt. Hvis en pasient er innlagt frivillig, kan man fristes til å true med utskriving, men det vil være å ta ifra folk nødvendig helsehjelp og høres ikke ut til å være en god løsning.
Helsetilsynet opplyser til Fontene at de ikke har noen tilsynserfaringer om tvang i forbindelse med hygiene. Det planlegges nå et tilsyn med tvang i psykisk helsevern, men hygiene og miljøterapi blir ikke en del av dette.