JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten bare Oslo-folk i utvalg som vil sentralisere tingrettene

Domstolkommisjonen har bare ett medlem som ikke bor i et større byområde. Senterpartiet mener det blir feil om et flertall i utvalgene har samme bakgrunn.

Andreas Haldorsen

Domstolkommisjonen er oppnevnt av regjeringen for å gi råd om hvor mange domstoler det skal være i Norge. 14 av 16 medlemmer bor i landets største byer, skriver Nationen.

De resterende to medlemmene er bosatt i Førde og Nittedal. Av disse har bare Førde egen tingrett.

Kommisjonen foreslo denne uken å kutte antall tingretter fra 60 til 22. Kommisjonen mener at det bør foretas en kraftig sentralisering av domstolene i samtlige fylker. En rekke små tingretter foreslås slått sammen med andre og i hovedsak samlet i større byer.

p

– Ikke noe feil med Oslo-folk

– Det er ikke noe feil med Oslo-folk. Men den blir feil om et flertall i utvalgene kommer fra samme område. For de har ofte samme bakgrunn og utdanning, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) til NRK.

Den samme trenden ser man i de tolv rådene, styrene og utvalgene som regjeringen har oppnevnt så langt i år. 91 av totalt 151 medlemmer er fra Oslo eller fra nabokommuner i hovedstadsområde.

Hele 63 prosent av medlemmene bor i en storby, viser en gjennomgang NRK har gjort.

Samtidig viser tall fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet at omtrent 50 prosent av medlemmene som deltok i offentlige utvalg i perioden 2006–2015, var fra Oslo/Akershus-området. Disse var nedsatt av Stoltenberg-regjeringene.

Oversikt over NOU-er i perioden 2014-2019, nedsatt av Solberg-regjeringene, viser at rundt 54 prosent av medlemmene var fra Oslo/Akershus.

– Et stykke igjen

– Vi har fremdeles et stykke igjen til vi er der vi skal være, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Et ekspertutvalg overleverte mandag en rapport som anbefaler å avvikle spesialordningene som gir kommunene direkte skatteinntekter fra vannkraft.

Ifølge Nationen har Kraftutvalget ingen medlemmer fra store kraftproduserende kommuner, eller fra kommuner hvor kraftinntekter utgjør en stor del av kommuneøkonomien.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse